Další úspěch chirurga Pomahače: Poprvé vyměnil obličej Afroameričanovi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Další úspěch chirurga Pomahače: Poprvé vyměnil obličej Afroameričanovi

Bohdan Pomahač má z Robertova zotavování radost.
Bohdan Pomahač má z Robertova zotavování radost. (Foto J. Kiely Jr./Lightchaser Photography)

Český průkopník transplantací Bohdan Pomahač (48) si připsal další prvenství: nikdo jiný zatím nedal novou tvář Afroameričanovi. Najít vhodného dárce bylo kvůli barvě pleti těžší než u bělochů.

V srpnu 2013 Robert Chelsea (dnes 68) zastavil své auto v odstavném pruhu, neboť se mu zavařil motor. Vtom to do něj napálil opilý řidič, vypukl požár, z nějž Chelsea vyvázl s popáleninami na 60 % těla. Půl roku byl v kómatu, podstoupil přes třicet operací. Rty, část nosu a levé ucho mu lékaři zachránit nedokázali, jedinou mužovou nadějí tak byla transplantace celého obličeje.

Celé roky se ale nedařilo získat vhodného dárce. Až loni se mu ozval profesor Pomahač s nabídkou. Pacient i tak odmítl – obličej byl pro něj příliš světlý! „Vypadal bych úplně jinak,“ vysvětloval, proč raději žil dál jako nestvůra. „Je sranda, jak lidi zírají. Jsem strašidelný jako halloweenská maska,“ popsal před operací časopisu Time.


Čekal ještě další jeden rok, do července. To proběhla 16hodinová operace, která zaměstnala 45členný tým fakultní nemocnice Harvardu v čele s profesorem Bohdanem Pomahačem. Teď si dovolili oznámit úspěch: „Třebaže je Robert nejstarším takovým pacientem, zotavuje se pozoruhodně rychle,“ pochvaluje si Pomahač. Věří, že do roka bude pacient normálně jíst, mluvit a smát se.


„U hledání dárců kůže, zejména tváře a rukou, hraje odstín roli, na rozdíl od vnitřních orgánů,“ připomíná Alexandra Glazierová, šéfka neziskovky pro hledání dárců orgánů, a apeluje na příslušníky rasových menšin, aby se jako dárci registrovali.


V USA to musíte mít napsané na řidičáku, jinak vaše orgány použít nesmějí. Zatímco s tím takto souhlasí dvě třetiny bílých Američanů, mezi černochy je to jen 39 procent.

Český průkopník

Úplných transplantací obličeje proběhlo na světě jen pár desítek, řadu z nich vedl právě harvardský profesor Pomahač – včetně té první v USA před osmi lety.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.