České země pod palbou hloubkařů

Pod-palbou-hloubkaru-Filip-Vojtasek
V závěru druhé světové války útočily v českých zemích americké a britské stíhací letouny na pozemní cíle. Jejich úkolem bylo narušit dopravní infrastrukturu a ztížit přesuny zásob na frontu. Publikace Pod palbou hloubkařů zaznamenává 951 případů těchto útoků.

V posledních měsících druhé světové války americké a ojediněle také britské stíhací letouny (známé jako hloubkaři – z německého Tiefflieger, tj. doslova hloubkoví letci) útočily v českých zemích na rozličné pozemní cíle – nejčastěji na lokomotivy (odtud pochází lidové označení hloubkařů – kotláři), ale také na letiště, železniční vagony, depa, mosty, vojenské i civilní automobily a nezřídka i na koňské povozy. Smyslem těchto akcí spojeneckého letectva bylo všemi dostupnými prostředky narušit dopravní infrastrukturu v nepřátelském týlu, v té době plně funkční (na rozdíl od samotného Německa), a ztížit přesun vojska, výzbroje a zásob na frontu. V knize je formou místopisného soupisu zaznamenáno 951 útoků hloubkařů v českých zemích, a to především na základě hlášení služeben četnictva a protektorátních drah. V 85 procentech případů se podařilo určit s velkou mírou pravděpodobnosti leteckou jednotku. Informace úřední povahy jsou doplněny výpověďmi aktérů na české, americké i německé straně a zápisy z kronik. Připojený přehled více než 300 případů vychází z operačních svodek amerického letectva na různých stupních (resp. ze souřadnic odkazujících na lokality na území dnešní České republiky), avšak zůstávají nepotvrzeny domácími prameny. Text doprovází bohatá fotodokumentace, mimo jiné řada dosud nepublikovaných unikátních dobových záznamů ze samotných náletů pořízených pomocí fotokulometu!

 

Pod palbou hloubkařů

Útoky amerických a britských stíhacích letounů na pozemní cíle v českých zemích v letech 1944 a 1945
Autor: Filip Vojtášek

Počet stran: 952
Vazba: vázaná
Formát: 180×250 mm
ISBN: 978-80-200-2978-2
Doporučená cena: 795 Kč

Knihu Pod palbou hloubkařů vydalo nakladatelství Academia.

 

Ukázka z knihy

Pod-palbou-hloubkaru-Ukazka-z-knihy

Prohlédněte si celou ukázku.

 

O autorovi

Filip Vojtášek je absolvent Ústavu informačních studií a knihovnictví FF UK (PhDr.), pracuje v oblasti marketingu a public relations. Dlouhodobě bádá v oblasti působení tzv. hloubkařů (Tiefflieger), tedy spojeneckých stíhacích letounů, útočících v závěru 2. světové války na našem území.

Zdroj informací: ediční plán nakladatelství Academia


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953, původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePod palbou hloubkařů
Útoky amerických a britských stíhacích letounů na pozemní cíle v českých zemích v letech 1944 a 1945

Vojtášek, Filip

Academia, 2020

Napsat komentář