<

Doháníme soupeře, kvituje Eremiáš. Extraligu chce zachránit pro bráchu

Foto: Karel Švec, Český hokej

Téměř s jistotou čekají dorostence Tábora tuhé bitvy o záchranu a upřímně – nebudou do nich vstupovat coby favorité. V posledních kolech si ale tým kolem navrátilce Adama Eremiáše dokázal, že může hrát vyrovnaně i s těmi nejsilnějšími soupeři. A protože v další skupině pojedou všichni od nuly, pro Kohouty není nic ztraceno!

Táborští mladíci sice mají na kontě jen pět bodů, ale poslední dva týdny už vypadají v jejich podání solidně.

Nejdřív prohráli v Pardubicích těsným poměrem 2:4, potom zapsali vytoužený první triumf v sezoně, když v prodloužení přetlačili České Budějovice. Nad Technikou vedli už o tři góly, přesto brali jen bod, a následně předvedli velmi dobrý výkon do poslední sekundy v Hradci Králové. Přesto padli zdánlivě jasným výsledkem 2:6.

Velkou zásluhu na zlepšené sérii má Adam Eremiáš. Ten sice před startem sezony zamířil se dvěma parťáky do Jihlavy, ale po sedmi ostrých utkáních se vrátil do Tábora. A právě ve zmiňovaných čtyřech zápasech nasbíral osm bodů!

Podle vašich posledních zápasů se zvedáte, viďte?
Podle mě se určitě zvedáme, jde nám to zápas od zápasu čím dál líp. Gólmani chytají suprově, jak Korytar, tak Prchlík. Myslím, že už trochu doháníme soupeře a není to zase tak špatné jako na začátku sezony.

Třeba od Pardubic jste v září dostali dvanáct gólů a v říjnu už jen čtyři. Čemu to zlepšení přičítáte?
Asi je to možná trochu tou psychikou, že si začínáme víc věřit na puku a podobně. Nebojíme se chodit do soubojů.

V sobotu jste prohráli na ledě vedoucího Hradce Králové 2:6, ale možná pro vás bylo skóre až kruté, nemyslíte?
Jo, já si taky myslím, že jsme nepodali špatný výkon. Trenér byl taky spokojený a říkal, že se vůbec nemáme za co stydět. Byla to škoda. Měli jsme tam vyložené tři šance, které jsme nedali... Já jsem dal jeden gól, kdy se mi tam puk odrazil trochu náhodně.

Týden předtím jste poprvé vyhráli. Měli jste velkou radost?
Určitě. Byla to první výhra v sezoně, tím jsme se taky všichni nakopli. Akorát škoda, že jsme potom neporazili Techniku Brno, to by potom bylo ještě lepší.

Co se stalo, že jste za stavu 5:2 tak vyhasli?
V první třetině jsme dali dva góly, oni pak srovnali. Po druhé jsme vedli 5:2, ale potom jsme všichni začali útočit, i já jsem tam jednou propadl, dali nám pár rychlých gólů a šlo to hodně gólů.

Foto: Karel Švec, Český hokej

Takže to bylo hlavou. Už jste si mysleli, že to bude v pohodě?
Trochu jo. Ještě jsme si v šatně říkali, ať nezmatkujeme a pořád držíme puk, ale nějak se nám to vymklo kontrole.

Přitom v Hradci jste naopak hráli až do konce naplno a bylo vidět, že jste fyzicky výborně připraveni.
Já si myslím, že kondičku máme dobrou, v letní přípravě nám trenéři dávali pořádně do těla. Naše propadáky jsou hlavně druhé třetiny, teď v Hradci jsme naopak měli druhou třetinu výbornou, to nám říkal i trenér. Ale ta třetí třetina... Byla škoda, že jsme nedali nějaké góly. Kdybychom snížili nebo srovnali, třeba by byli nervózní a možná by se k nám přiklonilo i to štěstí.

Když jedete na led prvního týmu tabulky, čím ho vůbec chcete zaskočit?
Chtěli jsme hned od začátku hrát naplno, hlavně jsme od nich nechtěli dostat deset jako minulou sezonu. Řekli jsme si, pojďme je tlačit, ať udělají nějaké chyby.

A to se vám dařilo. Když jste je napadali, dělalo jim to obrovské problémy.
To je pravda. Když jsme zatlačili na beky, tak dělali chyby a my jsme z toho profitovali. Ale ty góly nám tam nepadly. Pak jsme zavírali střední pásmo, což jsme se učili hodně dlouho, vlastně od začátku sezony. To nám i vycházelo. Zkoušeli jsme pinčing, tam jsme ale párkrát propadli a dali nám z toho gól.

Hráli jste hodně tvrdě do těla. Chcete v tom pokračovat, mohlo by vám to přinést úspěch?
Já si myslím, že určitě jo. Když se někdo srazí, tým to nakopne. Když začnou všichni takhle hrát, vždycky si zaklepeme a určitě to bude lepší a lepší.

Vy jste začátek letošní sezony strávil v Jihlavě. Jak jste se tam ocitl?
Oni nás tam chtěli, tak jsme to šli vyzkoušet s Honzou Nevšímalem a Markem Jandou.

A jak tu epizodu s odstupem času hodnotíte?
Přípravné zápasy byly docela solidní, líbilo se mi tam. Ale pak jsem si úplně nesedl s trenérem. Chtěl po mě strašně moc věcí, potom jsem nedostával moc prostoru a bylo těžké něco předvést. Tak jsem se kvůli tomu vrátil do Tábora. Tady mám hodně prostoru, můžu kombinovat, rozjíždím akce. Je to lepší i na moji psychiku.

Foto: Nela Dittrichová, hcdukla.cz

Jste v Táboře prostě doma a na všechno zvyklý?
Jo, i když někteří spoluhráči byli noví, tak jsme se hodně rychle sblížili. Navíc se ještě vrátil Martin Kundrát z Budějovic. Tím, jak jsme se znali už z minulé sezony, je ta souhra lepší.

Teď máte na kontě deset bodů za sedm zápasů. Berete svou roli tahouna?
Snažím se, i když to je někdy těžké a někdy mi to taky úplně nejde. Snažím se vést tým a všechny podporovat, aby taky makali, abychom dávali víc gólů a mohli jsme ty soupeře trochu potrápit, nebo i vítězit.

Když se podíváte na vývoj soutěže a letošní sestupový klíč: Jak moc je podle vás reálné udržet extraligu?
Do šestky se už asi nedostaneme, s tím jsme se smířili. Jak koukám na ty tabulky, tak bychom nemuseli skončit úplně nejhůř a mohli bychom extraligu udržet v Táboře i pro další ročníky. Bylo by to super, brácha by si ji mohl příští rok zahrát. Všichni ji chceme udržet.

Brácha je ročník 2005?
2006, hraje za starší. Daří se mu, teď vyhráli na Slavii, myslím 6:3. Góly nějaké dává, myslím, že je to dobré. Taky hraje útočníka.

Takže nejvíc kouká na vás?
To úplně nevím (směje se). My jsme oba dva trošku jiní.

Věříte, že pod sebe dostanete aspoň šest týmů?
Já bych řekl, že reálné je všechno. Když budeme makat tak, jak jsme makali teď v Hradci, tak si myslím, že bychom pod sebe mohli natlačit hodně týmů.

Ty moravské se ale dost zvedly, Poruba s Olomoucí třeba porazily Zlín... Co vůbec čekáte od Moravanů?
Myslím, že budou hrát hodně tvrdý hokej a bude to dost o soubojích. Určitě to nebude nic lehkého, ale tou naší fyzičkou bychom to snad mohli ustát a vyhrát.

Budou to pro vás asi kvalitní zápasy, že?
Určitě to budou kvalitní zápasy. Bude to taky o štěstí, komu se to tam bude víc odrážet.

Teď vás čeká dost dlouhá přestávka. Jaký máte program?
Budeme mít hodně tréninků. Chystají pro nás nějaký mikrocyklus, takže si dáme hodně do těla, i v posilovně.

Nějaký zápas nebudete hrát?
Myslím, že budeme mít čistě jenom tréninky. Maximálně si zahrajeme proti sobě na posledních trénincích, abychom si trochu odpočinuli. A pak na to vlítneme.

Foto: Karel Švec, Český hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz