Změna vlastníka CME není překvapením, píše slovenský list Sme

Ohlášená změna vlastníka společnosti Central European Media Enterprises (CME), která provozuje televizní stanice kromě jiného v Česku a na Slovensku, není překvapením. Napsal to dnes slovenský list Sme v reakci na oznámení, že na převzetí CME se dohodla investiční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

"O tom, že se Američané pokoušeli v balíku zbavit televizí v Evropě spadající pod CME, se vědělo dávno. A stejně není šokující informace posledních dnů, že si na Markízu, Novu a další brousili zuby domácí hráči," uvedl list Sme na svém webu.

Deník si všímá Kellnerova prohlášení, že cílem transakce je využít synergie mezi tvorbou mediálního obsahu a jeho distribucí. "Nezbývá než však věřit, že synergie mezi svými byznysy nebude hledat i při tvorbě, případně netvorbě, obsahu," napsal deník.

"Kauza se stává kauzou, až když se objeví o sedmé večer ve večerních zprávách na Markíze. Tuto větu si lidé ze zákulisí slovenské politiky říkají léta. Ani série článků na zpravodajských webech neohrozí kariéru politika tak, jak když o jeho problémech začne informovat nejsledovanější televize na Slovensku," napsal list Denník N.

List citoval bývalého šéfa Markízy Václava Miku, který si nemyslí, že by Kellner měl zájem zasahovat do zpravodajství této slovenské televize. "I CME měnila vlastníky, i za mého působení v Markíze, a nesetkal jsem se s tím, že by někdo z akcionářů vstupoval do zpravodajství," řekl Mika.

Slovenská média připomínají, že o Markízu se dříve zajímala i finanční skupina Penta. Markízy se na Slovensku týká i médii pozorně sledované soudní líčení, ve kterém bývalý šéf této televize a exministr hospodářství Pavol Rusko čelí spolu s podnikatelem Marianem Kočnerem obžalobě z padělání směnek v hodnotě téměř 69 milionů eur (1,76 miliardy Kč).

Proplacení směnek vymáhala i od Markízy jedna z firem Kočnera, který je obžalován také z objednání loňské vraždy novináře Jána Kuciaka. Rusko podle prokurátora směnky nepodepsal v roce 2000, jak je na nich uvedeno, ale až po roce 2013, kdy už nebyl ředitelem ani spolumajitelem Markízy. Rusko na směnkách vystupuje jako dlužník a Markíza jako ručitel.

Soud první instance ještě loni nařídil jednu ze zmíněných směnek proplatit, odvolací soud ale rozhodování v případu přerušil až do skončení líčení o zmíněné obžalobě.

Související

PPF

Jak se mění PPF? Kellnerová stojí v čele tři roky, teď veřejně promluvila

Po tragické smrti nejbohatšího Čecha a hlavního vlastníka obchodního impéria PPF Petra Kellnera na Aljašce před téměř třemi lety málokdo znal jeho manželku. Nicméně situace se od té doby změnila a Renáta Kellnerová se nyní prakticky stala synonymem pro PPF. V rozhovoru s agenturou Bloomberg popsala, jak si představuje fungování podniku, ale také jak se zaměření skupiny posunulo směrem k Západu.

Více souvisejících

ppf group CME TV Markíza Slovensko Petr Kellner Media Pavol Rusko Marian Kočner

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

Netanjahu vysvětlil, proč po rozhodnutí RB OSN zrušil návštěvu USA

Cílem zrušení návštěvy izraelské delegace ve Washingtonu bylo vyslat vzkaz Hamásu, prohlásil ve středu izraelský premiér Benjamin Netanjahu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy