Drtivá většina českých obyvatel je se svým současným zaměstnáním spokojena

Ačkoli je kvalita zaměstnání v České republice mezi internetovými diskutujícími poměrně často a hlasitě kritizována, realita je podle všeho naprosto odlišná. Až dvě třetiny tuzemské populace jsou totiž ve své aktuální pracovní pozici spokojeny a ti, kteří by rádi prostředí opravdu změnili, zůstanou v drtivé většině stagnovat jen u fáze raného přemýšlení. Aktivně se pak novou práci pokouší získat pouze čtyři lidé ze sta dotázaných.

Nemáme se tak zřejmě špatně, jak mnohdy prezentujeme

Ze společenského průzkumu Workmonitor pořádaného společností Randstad jasně vyplývá, že o kvalitní zaměstnání není v České republice momentálně nouze. Dokonce až 68 % dotázaných uvedlo, že jim současná pozice vyhovuje a nehodlají ve svém pracovním životě nic měnit (alespoň ne v dohledné době). Pokud bychom se zmíněným počtem procent zabývali ještě více do hloubky, určili bychom jako spokojenější skupinu mužů, ačkoli ženy za nimi nijak výrazně nezaostávají.

Výrazně poklesl také počet osob, které se strachují, že se s nimi zaměstnavatel z nějakého důvodu v brzké době rozloučí. Konkrétně hovoříme pouze o čtyřech procentech dotázaných, z nichž se v ohrožení cítí zejména skupiny lidí ve věkovém rozmezí od 55 do 67 let. Tato informace je poměrně snadno pochopitelná, jelikož člověk v tomto stádiu života začíná být pro firmy méně atraktivním, přestože má zkušeností na rozdávání.

Zaměstnání nejčastěji mění mladí lidé

Během období předchozích šesti měsíců podle daného průzkumu odešlo hledat nové výzvy a příležitosti na pracovním trhu přibližně 17 % dotázaných a většina z nich se pohybovala ve věku od 18 do 24 let. Mladí podle všeho cítí, že nezaměstnanost je velice nízká a volných pracovních pozic je více než dost, takže hodlají vyzkoušet všechno, dokud jsou ještě v produktivním věku. Jako důvod svého rozhodnutí změnit působiště pak většinou uváděli vidinu lepších finančních podmínek nebo špatné vztahy s dřívějším zaměstnavatelem.

Nepoměr mezi lidmi nespokojenými a aktivně hledajícími

Zastavíme se ještě u anonymních osob, které v dotazníku uvedly, že se svým zaměstnáním nejsou spokojené. Těch se v průzkumu objevilo zhruba 25 %, jenže když došlo na otázku, zda-li si novou práci aktivně hledají, kladnou odpověď uvedla jen 4 % z nich. Z toho tedy jasně vyplývá, že nespokojenost lidí není tak enormní, aby pro lepší pracovní podmínky vyvinuly alespoň nějakou dávku úsilí.

David Břach

Rád se s Vámi podělím o své poznatky ze světa financí.