Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komentář: Metál má i agent. Zeman dopřál Klausovi to, co mu za amnestii odepřeli

Autor: Petr Holec - 
29. října 2019
05:02

Rozdávání vysokých státních metálů 28. října, v den výročí vzniku Československa, traumatizuje Česko už delší dobu. Všichni polistopadoví prezidenti vyznamenali i své „kamarády“, nikdo ale nedal téhle ceremonii tak nedůstojnou podobu jako pozdní Miloš Zeman. Metály od něj dostávají i někdejší komunističtí ministři či lidé se škraloupem StB, zatímco politická opozice má na Hrad dveře zavřené. Letos ale Zeman zbořil další tabu.

Vyznamenal totiž bývalého vídeňského starostu Helmuta Zilka, někdejšího agenta StB s krycím jménem Holec (je to bolavá záležitost i pro mě). Ten práskal nejen tajné totalitní policii, ale nejspíš pomáhal i americké CIA, byl tedy něco jako dvojitý agent.

Původem Čecha Zilka chtěl vyznamenat už Zemanův předchůdce na hradě Václav Havel, protože pomáhal i disidentům. Když ale praskla jeho spolupráce s StB, státního metálu ho radši ušetřil. Tehdy se spolupráce s StB ještě nebrala jako zásluha o stát. Ani když byla vykoupená i „dobrem“.

A ironií zavání i to, že Zeman udělil Řád bílého lva nejvyšší třídy i svému předchůdci v prezidentské funkci Václavu Klausovi. Ne že by si expremiér a „tvář“ postkomunistické ekonomické transformace nějakou medaili nezasloužil stejně jako třeba Jan Antonín Baťa i ostatní vyznamenaní. Klaus mohl „lva“ stejně jako Havel dostat od parlamentu, když na Hradě končil. Jenže tehdy si místo něj vysloužil ústavní senátní žalobu za kontroverzní amnestii, která osvobodila i nemálo „profesionálních“ hospodářských delikventů.

Teď navíc Klaus vysoký metál dostává od svého někdejšího největšího soupeře, jehož ovšem poslední dobou politicky veřejně podporuje. Státní medaile proto vypadá jako dárek za to „mentální“ smíření ve stáří, což úplně není původní idea „lva“. Kromě toho ale oba nově spojuje i hokejová legenda Jaromír Jágr, který nyní jako jediný nosí „placku“ od Klause i Zemana. Možná už ani nepotřebuje ribano.

Nejvyšší metál od Zemana, který ještě povýšil ten od Klause, si Jágr nejspíš vysloužil za propagaci hokeje v Číně, kam ho prezident vzal s sebou na jedno ze svých „turné“. Propagace českého sportu určitě není nic špatného, prezident ale zřejmě Jágrovi dopřál medvědí službu, když dal jeho vyznamenání politický podtext. Navíc dva vysoké státní řády pro jednoho hokejistu jsou přece jen trochu moc i na „hokejový“ národ. Chudák Jágr aby teď přemýšlel, který si zrovna vezme „na sebe“.

I kontroverzní prezidentské metály ale letos 28. října Zeman trumfl sám sebou. Před hradní ceremonií si v nemocnici dopřál „rekondiční pobyt“, jenže ani po něm nevypadá úplně v kondici. Na Hradě prezident poprvé seděl v křesle jako král, podle Zemana kvůli „intenzivní bolesti nohou“. Prezident si taky poprvé odpustil projev, v němž si jinak každý rok s gustem vyřizoval účty se svými kritiky.

Zeman tradičně na Hrad nezve ty, kteří ho během předchozího roku kritizují a poslední dobou stále víc i zahrnují méně laskavým humorem. Letos proto chyběla už většina opozice – a nejen té politické. Prezident by tak na Hradě brzy mohl „sedět“ téměř sám jen s partou svých kamarádů, z nichž mimochodem naposled taky nezářila oslava, i oni viděli své.

animka ( 30. října 2019 11:27 )

Jágře, styď se!!!

dama_s_kosou ( 30. října 2019 09:25 )

Eman si muze na svem soukromem mejdanu rozdavat medaile komu chce. Toto nebyl zadny statni svatek, to byl jeho svatek. A kdo s tim nesouhlasi toho nepozve ani priste.

Ten_co_bude_staIe ( 30. října 2019 09:23 )

Zeman je blbe­c👍👍❤❤❤­❤💖💖❤🥰🥰­🥰🥰🥰🥰🥰🍀­🍀🍀

VIP2019 ( 30. října 2019 09:15 )

Zeman je borec­👍👍❤❤❤❤­💖💖❤🥰🥰🥰­🥰🥰🥰🥰🍀🍀🍀

Htachahndarchu ( 30. října 2019 07:49 )

Dobytek

Zobrazit celou diskusi