InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Karel Gott nikdy autogram neodmítl. Bylo krásné, jak přistupoval k fanouškům, vzpomíná František Mareš

Strakonický DJ František Mareš s Karlem Gottem , Autor: archiv Františka Mareše

Strakonický DJ František Mareš s Karlem Gottem     Autor: archiv Františka Mareše

STRAKONICE – Zpráva, která zarmoutila každého v Česku, vyšla na začátku tohoto měsíce. První říjnový den zemřel Karel Gott, velikán české populární hudby. Nebyl nikdo, kdo by jej neznal. Redakce v této souvislosti oslovila strakonického dýdžeje Františka Mareše, který se s českým rekordmanem v počtu vítězství v anketě Český slavík několikrát setkal. A o zajímavé historky nebyla nouze, stejně jako o méně známá či neznámá fakta ze života předního českého umělce. Jeho význam vystihuje i nedávná vzpomínka Františka Mareše. „Měsíc před smrtí Karla Gotta jsem hrál na svatbě ve Vlachově Březí a novomanželé na něj byli velmi fixovaní, půlku svatby jsem hrál jen jeho písničky. Tam jsem si uvědomil tu obrovskou sílu jeho songů, které jdou napříč generacemi.“

 

Kdy se tedy odehrálo první setkání Františka Mareše s Karlem Gottem? V roce 1973, kdy se ve Strakonicích natáčel hudební film Hvězda padá vzhůru, v němž měl zlatý slavík hlavní roli. Je to jediný film, kde tomu tak je a hrál zde někoho jiného, než sám sebe, a to postavu Jiřího Švandy. „Bohužel, diváci film moc nepřijali. Nebyl to úplný propadák, ale nepřinesl to, co se čekalo. Navíc tehdejší kritika film rozcupovala na hadry, což Karel Gott těžce nesl," vzpomíná František Mareš, jemuž tehdy bylo 13 let.

Publikum podle něj film nepřijalo, i když netvrdí, že strakonické. „Při premiéře bylo vtipné, co ve filmu zaznělo, když se Švanda loučí se svou milou. Šli okolo řepických rybníků, na Strakonice byl právě krásný záběr a Jitka Molavcová coby Dorka řekla: ´Tak se mi zdá, Švando, že už je ti tahle vesnice hodně malá.´ Načež kino padlo," vylíčil František Mareš.

K natáčení se tehdy dostal díky svému otci, jenž pracoval u okresního stavebního podniku, který filmařům dodával auto. „Bylo krásné pozorovat, jak Karel Gott stále dbal na svoji image. Česal se a každý záběr chtěl mít naprosto vyšperkovaný. Dělaly se kvůli tomu různé věci, filmaři třeba na nádvoří strakonického hradu vystavěli kašnu. Ovšem papírovou. Lidé, kteří sem pak jezdili, ji hledali marně," připomněl Mareš.

Popularita největšího českého zpěváka byla už tehdy velká a seskupila se kolem něj pokaždé velká spousta fanoušků. „Tam poprvé jsem se setkal s tím, jak byl trpělivý při podepisování. Nikomu autogram neodmítl a rozdával je opravdu na kdeco – různé kusy papírů nebo tácky." František Mareš měl tehdy barevnou fotografii Karla Gotta, což byla vzácnost. „Byl to pro mě první velký podpis – od Karla Gotta na barevné fotce," zmínil. Založil jí svoji rozsáhlou sbírku autogramů slavných osobností.

Nějaký vtipálek se představuje jako Karel Gott

Na začátku 90. let minulého století měl Karel Gott namířeno do Strakonic znovu. „Předcházelo tomu to, že se mi podařilo navázat spolupráci s Eduardem Pergnerem, který byl textařem Karla Gotta. A to poté, kdy tady pro postižené vystoupila jeho dcera Tereza, která tehdy uváděla úspěšný hudební pořad Eso. Byl jsem pak pozván na předávání zlaté desky po vydání jejího úspěšného alba," uvedl Mareš a pokračoval: „Eduard Pergner mi za spolupráci na té desce, kdy jsem mu dával zpětnou vazbu, řekl, že mi splní jakékoliv přání. Následně jsem byl pozván na Tereziny narozeniny, kde byl i Karel Gott. Viděl jsem ho tam a řekl Eduardu Pergnerovi, že bych ho chtěl dostat do Strakonic. On za ním došel a Karel kývl."

František Mareš tehdy vymyslel, že by se ve Strakonicích uskutečnila obnovená premiéra polozapomenutého filmu Hvězda padá vzhůru. Znovu by se promítl v kině a zpěvák by následně pohovořil s lidmi. Ten řekl, že se rozmyslí a zavolá. K čemuž se váže další historka. „V té době jsem v ČZM pracoval na montáži brusek. Z kanceláře, kde byl telefon, vyšla sekretářka a přes celou halu na mě zakřičela: ´Nějaký blbý vtipálek se představuje jako Karel Gott a volá ti, pojď si to vzít.´ Karel do telefonu potvrdil, že se mu nápad na akci líbí a že dorazí. Bylo to krásné," zmínil Mareš. Mnohonásobný slavík podle něj řekl, že vystoupí zadarmo, když jde o charitu.

Vše tedy bylo dohodnuto, podrobnosti měl ještě domluvit manažer Karla Gotta. „Volal mi a nadiktoval asi dvě stránky věcí, které je potřeba zařídit. Ty si nekladl Karel, ale ten manažer. A pak řekl, že se budeme bavit o honoráři. Já jsem mu říkal, že Karel navrhl, že vystoupí zdarma. Po několikavteřinovém tichu manažer řekl, že ještě zavolá. A nikdy už jsme se potom ke Karlu Gottovi nedostali. Celé to skončilo trochu smutně, Karel Gott nedorazil," poznamenal Mareš.

Remkův kufr a foto od člena ochranky

V roce 2000 se Karel Gott ve Strakonicích objevil při natáčení pořadu Skopičiny pro televizi Nova. Uváděl ho Karel Šíp, natáčelo se v Domě kultury. František Mareš měl v plánu nechat si podepsat další materiály od Karla Gotta, ale ochranka byla přísná. Zpěvák byl nedostižný. „Vyrazil jsem za ním, ale takový obrovský člen ochranky mě během odpoledne asi šestkrát slušně vykázal. Skoro jsem to vzdal. Pak ale vyšel ze dveří první československý kosmonaut Vladimír Remek, který byl hostem pořadu. Nesl stříbrný kufr. Zeptal se mě, kde je zóna pro účinkující, čímž mi svitla naděje. Řekl jsem, že ho tam odvedu a vzal jsem mu jeho kufr. Prošel jsem tedy díky tomu do zákulisí," popsal František Mareš. A co že bylo v onom kufru? „Byl narvaný ruskými bonbóny. Byly to nějaké karamely, které všem rozdával."

Načež se strakonický DJ setkal s Karlem Gottem. „Mám knihu, do které žádám známé osobnosti, aby napsaly nějaké životní moudro nebo krédo. Karel v tom listoval a nakonec odmítl s tím, že podobné věci nemá rád. Že se mi raději stokrát podepíše. Tehdy vyšlo 42 desek do Supraphonu, které obsahovaly všechny jeho nahrávky. Všechny jsem je vyndal a nechal si je podepsat. Karel seděl a koukal na to. Zavolal i celý štáb, aby se přišel podívat. Pak si sedl ke stolu, každé CD vzal do ruky, řekl k němu nějakou zajímavost a poctivě ho podepsal," vylíčil.

Setkání mělo ještě jednu úsměvnou dohru. „Popisoval jsem Karlovi, že bylo problematické se k němu dostat. On ukázal na toho muže z ochranky, který mě několikrát vyhodil a řekl: ´Máte s sebou foťák? Uděláme si fotku.´ A zavolal toho šéfa ochranky, který nás se skřípěním zubů tedy vyfotil. Karel se tomu smál. Ukázal, jaký měl smysl pro humor," zdůraznil Mareš.

Koncert zachránil masér Petr Kollros

Další setkání, poslední, kdy se Karel Gott ve Strakonicích objevil, přišlo v roce 2011. Zlatý slavík měl ve sportovní hale koncert. Nedorazil však zcela fit. „Měl nějaký neskutečný ústřel v zádech, dorazil celý zkroucený. Řešilo se, jestli nebude nutné koncert odvolat. Někdo však navrhl, že ve Strakonicích je nesmírně šikovný masér Petr Kollros. Podařilo se ho sehnat a ten udělal neskutečné. Vzal Karla Gotta a sevřel ho, až v něm neskutečně ruplo. A Karel jako znovuzrozený šel a odzpíval neskutečným způsobem celý koncert. Petrovi pak děkoval," popsal další historku František Mareš a přidal další vzpomínku. „Přes to všechno, že ho určitě dál záda bolela, podepisoval se. A řekl tam také jednu věc: ´Koncert končí, až když odejde poslední divák.´ Bylo krásné, jak přistupoval k fanouškům. Pamatuji si také, jak říkal a už to i někde zaznělo, že kdyby neměl takové fanoušky, mohl by si zpívat maximálně ve sprše. Karel byl profík a první ani poslední podpis neodbyl."

Přístup krále české hudební scény ke svým příznivcům popisuje další příběh, který od něj František Mareš vyslechl. Byl z doby, kdy byl Karel Gott začínajícím zpěvákem a nikdo ho ještě neznal. „Tehdy vystupoval v Lucerně populární americký hudebník Louis Armstrong. Karel na tom koncertě byl a popisoval, jak se po jeho skončení k Armstrongovi nahrnuli fanoušci. Následně přišel nějaký politický pohlavár s tím, aby toho nechal a šel přijmout politické špičky té doby. Armstrong na to jen měl odpovědět: ´Neexistuje. Tohle jsou moji fanoušci, kvůli nim jsem přijel.´ A podepisoval se, dokud poslední člověk neodešel. Karel to pozoroval a řekl: ´Kdybych někdy byl slavný, budu se chovat úplně stejně.´ Myslím, že kromě toho, že měl Karel pokoru v sobě, ji viděl právě i tady," poznamenal Mareš.

Zpěvák na harley a „falešný" Gott

Strakonický DJ se může pochlubit i jednou vzácností ve své sbírce, a to plakátem od komiksového ilustrátora Káji Saudka. Ten byl tehdy vydán ilegálně. Šlo o obrovský barevný plakát Karla Gotta, jak jede na motorce Harley Davidson. Vyšel v nákladu pouhých 100 kusů. „Nechal jsem si ten plakát od Káji Soudka podepsat a on při té příležitosti řekl, abych ho nikdy neukazoval Karlu Gottovi, že se mu nelíbí. Po letech při setkání s Karlem jsem ten plakát vyndal a on řekl, že ho nemá a čtyřicet let ho neviděl. Pak se na něj zadíval a prohlásil: ´Ale vždyť on ten plakát je pěkný.´ Na to jsem reagoval slovy Káji Saudka, že se mu neměl líbit. Karel odpověděl: ´Jestli s ním budete, tak že se mu omlouvám a že je to hezké.´ Na plakátu jsou tedy podpisy obou," vylíčil František Mareš.

Ve sbírce historek má i jednu o setkání nesetkání s Karlem Gottem. Bylo to v Lucerně při akci pro postižené, kde měl povídání s Terezou Pergnerovou. „Poslali mě dál s tím, že šatny jsou popsané. Míjel jsem dveře se jmény jako Marta Kubišová, Václav Neckář, Petr Kotvald nebo Stanislav Hložek. Až jsem přišel ke dveřím, kde bylo napsáno: Pergnerová, Mareš, Gott. Říkal jsem si, že to je naprostá bomba. Otevřel jsem dveře a uvnitř seděl neznámý zrzavý člověk. Zavřel jsem, znovu se podíval na ceduli se jmény a znovu vstoupil dovnitř. Dotyčný se postavil a podal mi ruku se slovy: ´Dobrý den, musím se představit, jsem Kamil Emanuel Gott...´"

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • osmdesátky 

    Reagovat

     

    a héle, Franta vražda s Gottem:-))

    Vloženo 29.10.2019 08:34:34

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace