Primář ústeckého infekčního oddělení MUDr. Pavel Dlouhý získal Cenu hejtmana
Foto: Krajská zdravotní
Děčín

Ústí nad Labem - Primář Infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem a vedoucí centra AIDS MUDr. Pavel Dlouhý získal Cenu hejtmana Ústeckého kraje za rok 2018 ve zdravotní a sociální oblasti.

Prestižní ocenění primář převzal z rukou hejtmana Oldřicha Bubeníčka v úterý 22. října v reprezentativních prostorách vily Diplomat patřící Konzervatoři Teplice, příspěvkové organizaci Ústeckého kraje.

„Všechna dnešní ocenění jsou opravdu zasloužená, vybrali jsme ty nejlepší z nejlepších. Jsem rád, že udělování Ceny hejtmana se stalo v Ústeckém kraji hezkou tradicí, a věřím, že v kraji bude stále dost pracovitých, úspěšných lidí, ze kterých se bude vybírat pro ocenění v dalších letech,“ řekl v úvodu slavnostního večera hejtman Bubeníček.

„Práce pana primáře MUDr. Pavla Dlouhého si velmi vážím a k získání ceny mu blahopřeji. Chtěl bych panu primáři MUDr. Pavlu Dlouhému zároveň poděkovat za péči a úsilí, s nimiž odvádí svou práci. Jsem rád, že je dalším z řady lékařů Krajské zdravotní oceněných v minulých letech Cenou hejtmana Ústeckého kraje. Tu v minulých ročnících obdržel nejprve přednosta Neurochirurgické kliniky Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem prof. MUDr. Martin Sameš, CSc., podruhé cenu obdržel přednosta Kliniky urologie a robotické chirurgie Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem MUDr. Jan. Schraml, Ph.D., stejně jako MUDr. Jana Bednářová, primářka Emergency Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem a MUDr. Karel Sláma, dlouholetý primář oddělení ORL a chirurgie hlavy a krku ústecké nemocnice,“ připomněl předseda představenstva Krajské zdravotní, a. s., Ing. Jiří Novák, kterého v Teplicích zastoupil místopředseda představenstva Mgr. Radek Scherfer.

„Velmi mě těší, že zaměstnanci společnosti Krajská zdravotní často získávají ocenění za mimořádné zásluhy pro Ústecký kraj. Panu primáři Dlouhému gratuluji a jsem přesvědčen, že určitě nebude posledním laureátem Ceny hejtmana z řad zdravotníků společnosti, která je lídrem mezi poskytovateli zdravotní péče v Ústeckém kraji,“ připojil se Ing. Petr Fiala, generální ředitel Krajské zdravotní, a. s.

Slavnostního večera se zúčastnil i MUDr. Josef Liehne, ředitel zdravotní péče Krajské zdravotní, a. s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z.: „Já musím spolu s gratulací panu primáři Dlouhému poděkovat za to, jakých výsledků jeho oddělení, které je jediné a jedinečné v Ústeckém kraji, a které vede již bez mála 20 let, dosahuje. I přes velkou personální krizi zvládá se svým kolektivem pečovat o tisíce nemocných z celého kraje. Oceňuji, jak se mu podařilo zvládnout vážnou epidemii žloutenky v roce 2017 a kromě těchto svých povinností vede úspěšně antibiotickou komisi nemocnice a denně konzultuje nasazení antibiotik u desítek pacientů naší nemocnice. Primář Dlouhý je uznávanou a respektovanou osobností a i pro naši nemocnici je velkou ctí jeho ocenění Cenou hejtmana Ústeckého kraje.“

„Považuji cenu za poděkování celému stočlennému kolektivu ústecké Infekce – pracovití, vzdělaní a obětaví zdravotníci jsou při léčbě nemocných i ochraně obyvatel Ústeckého kraje před nebezpečnými infekcemi nejdůležitější,“ uvedl k ocenění MUDr. Pavel Dlouhý.

Primář Infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice je i vedoucím AIDS centra. V posledních letech se zajímá o problematiku HIV a léčbu chronické hepatitidy B a C, byl hlavním řešitelem mnoha klinických studií a autorem několika kapitol v knize Lékařské repetitorium. Přednáší v rámci postgraduálního vzdělávání lékařů a sester, pro odborné společnosti i veřejnost. Byl opakovaně členem komise pro mikrobiologii, imunologii a přenosné nemoci Interní grantové agentury Ministerstva zdravotnictví České republiky.

Cena hejtmana vyznamenává vynikající občanské zásluhy o rozvoj kraje, hrdinské a jiné výjimečné činy. Uděluje se v pěti kategoriích. Laureáti obdrželi od Ústeckého kraje také odměnu ve výši 50 000 Kč.

MUDr. Pavel Dlouhý

je absolventem Fakulty všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v Praze. Na Infekčním oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem pracuje od roku 1985. Řadu let vedl jednotku intenzivní péče a od roku 1989 má jako lékař AIDS centra na starosti HIV pozitivní pacienty v Ústeckém a Libereckém kraji. Jako vedoucí antibiotického střediska poskytuje konzultace k antibiotické léčbě lékařům všech nemocnic Ústeckého kraje.

Od 1. 10. 2000 zastává funkci primáře Infekčního oddělení Masarykovy nemocnice. Pod jeho vedením proběhla v letech 2006 - 2007 komplexní rekonstrukce infekčního pavilonu, vzniklo tak moderní pracoviště s jednotkou intenzivní péče, operačním sálem, rentgenovým, ultrazvukovým a bioptickým pracovištěm. Od 1. 1. 2008 jde o jediné lůžkové infekční oddělení v Ústeckém kraji, zajišťuje péči pro 800 000 obyvatel. Pro vybrané zejména závažné infekční choroby zahrnuje spádová oblast také kraj Liberecký.

MUDr. Dlouhý se řadu let věnoval borelióze - byl autorem prvního doporučeného postupu diagnostiky a léčby této infekce a první české monografie „Lymská borelióza v praxi“. Podílel se na řadě mezinárodních klinických studií při zavádění nových antibiotik, léků na chřipku a proti virovým hepatitidám.

V roce 2017 vedl tým klinických pracovníků při zvládnutí rozsáhlé epidemie virové hepatitidy A v Ústeckém kraji, kterému se podařilo zajistit izolaci a léčbu pro více než 400 infikovaných pacientů. V roce 2018 se podílel na vypracování strategie eliminace hepatitidy C u uživatelů drog v České republice, kterou schválila Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru