hnv murr

Včela pod drobnohledem

Příležitost prohlédnout si tělo včely do nejmenšího detailu nabídne výstava nazvaná Včela medonosná pod drobnohledem, kterou pořádá brněnský výrobce elektronových mikroskopů Thermo Fisher Scientific.

 

Dnes 29. října ji v klubu Leitnerka zahájí vernisáž spojená s přednáškami o včelařství, makrofotografii a elektronové mikroskopii. Samotná výstava potrvá do 6. listopadu.

Výstava vznikla ve spolupráci s včelařem Jindřichem Zejdou a fotografem Jiřím Paďourem. Tvoří ji obrazy makrofotografií včel, které jsou doplněné o snímky z elektronového mikroskoskopu. „Výstava je unikátní právě tímto spojením. Díky snímkům z elektronových mikroskopů jsme mohli jít za hranice běžné makrofotografie a ukázat unikátní detaily na povrchu těla včely, na které nestačí ani speciální objektiv,“ říká fotograf Jiří Paďour.

Pokud dosud nemáte zkušenost s elektronovou mikroskopií, věřte, že makrofotografie od snímků z elektronového mikroskopu jednoduše rozezná i laik. „Elektronový mikroskop nepracuje se světlem, ale se svazkem elektronů, v důsledku čehož jsou všechny snímky – na rozdíl od fotografií – v odstínech šedi“, vysvětluje František Zelenka, aplikační specialista z Thermo Fisher Scientific, který je zároveň autorem snímků z elektronového mikroskopu typu Quattro.

Včely jsou jedním z nejdůležitějších živých stvoření na planetě a odhaduje se, že na nich závisí asi 70 % celosvětového zemědělství. Bez jejich pomoci by byla sklizeň veškerých plodin o poznání chudší. „Jsou však ohroženy používáním pesticidů, klimatickými změnami, trápí je také např. včelí mor a řada dalších parazitů,“ vyjmenovává jednotlivá rizika Jindřich Zejda, který bude mít v rámci vernisáže přednášku o včelařství a významu včel obecně.

Právě k výzkumu včel a jejich onemocnění se často využívá i elektronová mikroskopie. „Naše elektronové mikroskopy používá např. tým vědců z brněnského institutu Ceitec, kteří jsou díky nim schopni popisovat strukturu virů včel až na úroveň jednotlivých atomů. Tato znalost pak může pomoci při hledání možností, jak virové nákazy omezit,” říká Hynek Peřina, generální ředitel Thermo Fisher Scientific. Elektronová mikroskopie také pomáhá při výzkumu znečištění životního prostředí. “V tomto případě se studuje včelí pyl, ze kterého je možné odhalit přítomnost těžkých a toxických kovů. Ty ukazují na znečištění ovzduší,” doplňuje Hynek Peřina.

Vernisáž a přednášky – úterý 29. října 2019 v 18:00 v Klubu Leitnerka (Leitnerova 2, Brno). Výstava – od 30. října do 6. listopadu v prostorách kavárny Leitnerka.

 
Publikováno: 29. 10. 2019 | Počet přečtení: 994