Primárně logistický holding Hopi rodiny Františka Piškanina se vydal na nákupy v zemědělství. Ke své Farmě Otročín, která je největším producentem biomléka v Česku, přikoupil v říjnu společnost Bemagro. Ta hospodaří na dvou tisících hektarech půdy na jihu Čech, v podhůří Novohradských hor, z hlediska biomléka je trojkou na českém trhu a věnuje se také produkci biomasa a bio mléčných výrobků.

„Zemědělství je nám blízké, vidíme ho jako další klíčovou aktivitu Hopi a budeme se v něm dívat po dalších příležitostech k růstu,“ uvedl David Piškanin, provozní šéf Hopi a prvorozený syn patriarchy třinácté největší rodinné firmy v Česku podle aktuálního žebříčku Forbesu.

Na straně prodávajícího byl Miloslav Knížek, mimo jiné předseda Nadace Pro půdu.

Piškaninovi mají za cíl pozvednout hospodaření Bemagra, zlepšit jeho efektivitu a dál pokračovat v produkci základních biopotravin. „V mléce bychom se chtěli s Bemagrem dostat na druhou pozici v Česku, a upevnit tak svoje vedení v regionu celé střední Evropy,“ dodal David Piškanin pro Forbes s tím, že část biomléka kupuje jejich západočeský výrobce jogurtů Hollandia a část se také exportuje.

Bemagro má podle poslední výroční zprávy z roku 2017 obrat 61 milionů korun a vydělalo 5,6 milionu čistého. Kupní cenu nechce Hopi komentovat, podle odhadu Forbesu šlo vzhledem k oboru o vyšší desítky milionů korun.

Polovinu získané společnosti Bemagro ovládá Richard Tintěra, dlouholetý šéf divize agro ve skupině Hopi, který ji nově řídí a je to pro něj řekněme manažerský motivační podíl k vybudování další silné byznysové nohy pro celý holding.