„Když nás dáte do Deníku, uškodíte nám. Budou se nám hlásit lidé z Benešovska a my s tím máme problémy, protože je nemůžeme vzít. Jsme zřizovaní magistrátem a máme jenom Pražáky,“ uvedla Miluše Houfková, manažer kvality sociálních služeb.

Méně problémů s podáním informací měla Petra Kadlečková, vedoucí sociální pracovnice Domova ve Vlašimi. Zřizuje ho Středočeský kraj a žije tam 104 seniorů. Od roku 1998 sídlí bývalé vlašimské nemocnici. „Žádostí o přijetí máme desítky,“ potvrdila Kadlečková s tím, že místo se uvolní jen v případě, že lidé zemřou, přecházejí kvůli zdraví do jiného zařízení nebo se odstěhují s rodinou.

Ze slavnostního otevření nového domova pro seniory v Žižicích.
Zájemců o domov seniorů bylo za rok uspokojeno skoro 1400

Jen o jedno místo nižší kapacitu má krajský Domov seniorů v benešovské Villaniho ulici. Obyvatelé využívají 37 jednolůžkových, 25 dvoulůžkových a 4 vícelůžkové pokoje. Ani tam nejsou schopni uspokojit všechny žadatele.

Také Domov seniorů a Domov se zvláštním režimem Vojkov v areálu tamního zámku s kapacitou 59 lůžek zřizuje kraj. Žijí tam lidé od šedesáti let se sníženou soběstačností a nutností pravidelné pomoci druhých a také ti s chronickým duševním onemocněním, stařeckou demencí, Alzheimerem či jinými typy demence. Domov je určený především pro oblast Sedlčanska a Benešovska.

I Domov seniorů Jankov s kapacitou 64 lůžek zřizuje kraj a má stejné problémy s uspokojením žadatelů, jako většina obdobných zařízení. „Zájem o ubytování je dlouhodobě velký a nejsme schopni uspokojit všechny žadatele. Jsou jich desítky,“ potvrdila ředitelka domova Drahuše Hlavatá.

Zázemí pro prarodiče
Jak vytvořit ideální zázemí pro prarodiče: začít se musí od podlahy