Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Zemřela Jana Drbohlavová

    Foto archiv

    Jana Drbohlavová

    22. 11. 1940 Praha – 28. 10. 2019 Praha

    Herečka, dlouholetá členka Městských divadel pražských.

    Studovala na pražské DAMU, kde byli jejími profesory Miloš Nedbal, Leoš Spáčil a Libuše Pešková. V ročníku s ní studovali Josef Abrhám, Petr Čepek, Jiří Krampol, Ladislav Mrkvička, Václav Sloup, Jan Odl, Marie Málková, Helga Čočková, Jana Kasanová, Daniela Šrajerová a Jaroslava Tvrzníková. Ještě na škole několikrát hostovala v Národním divadle.

    V inscenaci Zdravý nemocný v Národním divadle (1960). Foto archiv ND

    Po absolutoriu nastoupila krátce do nuselského Divadla na Fidlovačce, kde na základě úspěšné titulní role v inscenaci Sladká Irma (režie Václav Hudeček) dostala několik dalších nabídek na angažmá. Z popudu Oty Ornesta nastoupila v roce 1963 do Městských divadlech pražských, kde – především v Divadle ABC – působila až do roku 2016, kdy musela z důvodu špatného zdravotního stavu na hereckou kariéru rezignovat. Na scénách MDP sehrála více než sto rolí. Kromě toho hostovala v Hudebním divadle v Karlíně či ve Viole.  Uplatnila se převážně v komediálním a hudebně dramatickém repertoáru (Cecilka v Jak je důležité míti Filipa 1965, Kateřina ze Zkrocení zlé panny, 1966, Dišperanda v Hrátkách s čertem 1968, Lidušky ve Fidlovačce 1970). V ansámblu MDP zůstala i po roce 1989, jejími posledními rolemi byla Lady Cravenshirová v Holkách z kalendáře 2011 a Rút v Drž mě pevně, miluj mě zlehka 2013.

    V TV-inscenaci Gogolovy Ženitby (r. Pavel Háša, 1976) Foto archiv

    Ve filmu se objevovala od konce padesátých let. vytvořila řadu – spíše menších – rolí. Proslavila ji role učitelky Peškové ve filmu Dívka na koštěti (r. Václav Vorlíček, 1971).

    Učitelka Pešková v pohádkové komedii Dívka na koštěti (r. Václav Vorlíček, 1971). Foto archiv

    Zahrála si ale například v Zapomenutém čertovi (r. Ludvík Ráža, 1964), v Aférách mé ženy (r. Vladimír Čech, 1972), ve snímku Na kometě (r. Karel Zeman, 1970), kde propůjčila hlas Angelice, či v pohádkovém TV-seriálu Arabela (r. Václav Vorlíček, 1980).

    S Jiřím Sovákem v seriálu Arabela (r. Václav Vorlíček, 1980). Foto archiv

    Naposledy se objevila v komedii Líbáš jako ďábel (r. Marie Poledňáková, 2012). K jejím typickým postavím patřily vedle učitelek, zdravotních sestera maminek. Televize ji využívala v řadě dramatických seriálů a cyklů, od Hříšných lidí města pražského (r. Jiří Sequens st., díl Případ lichého střevíce, 1969) přes Povídky malostranské (1984) nebo Chlapci a chlapi (1988) až – naposledy – k cyklu Vyprávěj (2009). Její charakteristický hlas si diváci spojují s postavou indiánky Nšo-či v sérii o Vinnetouovi nebo s postavou profesorky McGonagallové ve filmech o Harrym Potterovi. Namluvila i několik televizních večerníčků (například Vepřík a kůzle). Vedle toho byla také úspěšnou rozhlasovou herečkou.

    V roce 2011. Foto Milan Chára

    V listopadu 2012 s hercem Stanislavem Fišerem a zpěvákem Karlem Gottem na křtu knihy Vinnetou žije. Foto archiv

    Roku 2007 jí Herecká asociace udělila Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu.

    Byla dcerou fotografa Karla Drbohlav a první manželkou herce Ladislava Županiče. Měli syna Jana, který je historikem.

    Zemřela v Nemocnici pod Petřínem, kam byla převezena z domu s pečovatelskou službou, kde dlouhodobě pobývala. Zprávu o její smrti oznámil šéf Herecké asociace Ondřej Kepka.

    /Pro i-DN z více zdrojů zpracoval hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 29. října 2019

    Komentáře k článku: Zemřela Jana Drbohlavová

    1. Jana Nova

      Avatar

      Pohreb
      bude ve stredu 6. 11. od 14hod ve velke obradni sini strasnickeho krematoria.

      01.11.2019 (21.47), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,