INZERCE

„Roman Mejstřík má právo poslat komukoli cokoliv. Pracuje ale s dezinformacemi," tvrdí o argumentech zastupitele za hnutí ANO ohledně výstavby nové trati z Prahy do Kladna mluvčí SŽDC Radka Pistoriusová. Repro: ED

Šéfovi regionálního ANO se nelíbí tunel pod jeho domem. Požádal proto o pomoc premiéra Babiše

Plány na výstavbu nové železniční trati Praha – Kladno se dostávají do značně vyhroceného stavu. Šéfovi hnutí ANO z Prahy 6 Romanu Mejstříkovi se nelíbí, že má tunel nové trati vést pod jeho domem. Požádal proto o pomoc předsedu hnutí ANO – premiéra Andreje Babiše. Podle Správy železniční dopravní cesty (SŽDC), která má rychlodráhu do Kladna stavět, pracuje Mejstřík s dezinformacemi.

„Vážený pane předsedo. Obracím se na vás ohledně investiční akce modernizace železniční trati Praha – Kladno, kterou připravuje SŽDC, a to konkrétně v souvislosti s nedávno představenou změnou jejího trasování,“ začíná email předsedovi hnutí ANO a premiérovi Andreji Babišovi a šéfovi pražského ANO Jan Říčařovi, který jim poslal, dnes už čerstvě bývalý, předseda hnutí z Prahy 6 Roman Mejstřík. V emailu popisuje, že po posledních komunálních volbách na Praze 6 začala proti plánům na výstavbu tunelu protestovat skupina občanů pražské Ořechovky a městská část jí vyšla „překvapivě velmi rychle“ podle Mejstříka vstříc. Vznikla proto nová, takzvaná Jižní varianta. „Bez jakékoliv veřejné komunikace je tato varianta představena s informací, že jde o verzi finální. V dané oblasti bydlím, o problematiku trati se aktivně zajímám i jako obyvatel i jako komunální politik, a přesto i pro mě byla podoba schválené nové trasy překvapením,“ pokračuje v emailu Babišovi a Říčařovi Mejstřík.

„V dané oblasti bydlím, o problematiku trati se aktivně zajímám i jako obyvatel i jako komunální politik, a přesto i pro mě byla podoba schválené nové trasy překvapením,“ zlobí se Roman Mejstřík. Foto z doby, kdy byl Mejstřík ještě radním Prahy 6. Repro: ED

Dále upozorňuje, že nové trasování údajně zohledňuje soukromou developerskou výstavbu. „Nová trasa místo toho, aby šla co nejvíce nezastavěným územím Prahy 6 se nesmyslně vychyluje do boku, vede pod existující rezidenční zástavbou a míjí dokonale stavební pozemky developera Radka Pokorného. Tento developer, propojený mimo jiné finančně i s kontroverzní osobou Petra Pudila, privatizátora Mostecké uhelné společnosti, operuje na Praze 6 poměrně dlouho. Má úzké vazby na vedení radnice Prahy 6 z řqad TOP 09 a z minulosti i na ODS,“ tvrdí Mejstřík a popisuje další údajné vazby (viz faksimile Mejstříkova emailu). „Celá věc zavání protekcionalismem a SŽDC nemá na Praze 6 zrovna nejlepší pověst s ohledem na prodej pozemků na Prašném mostě (jde o smlouvu o smlouvě budoucí na koupi pozemku pro firmu odsouzeného kontroverzního developera Václava Klána, kterou uzavřelo předchozí vedení SŽDC – pozn. red.). Uvítal bych možnost o problému s někým kompetentním mluvit a ne poslouchat oficiality, kterých se mi dostávalo doposud. Velmi ocením, pokud mi v této věci budete moci jakkoliv pomoci,“ uzavřel Mejstřík dopis svým stranickým šéfům.

Osobní korespondenci nekomentuji

V předchozím volebním období byl Mejstřík radním Prahy 6 pro pro oblast dopravy. Po posledních volbách usedl mimo vládu Prahy 6 „pouze“ do zastupitelstva. Pod Mejstříkovým vedením byly na Praze 6 problémy. Kvůli nim například vloni hnutí opustil radní pro bezpečnost Prahy 6 Zdeněk Hořánek. Odůvodnil to rozhodováním v oblastní organizaci hnutí v šesté městské části, kterou vede právě bývalý radní Prahy 6 Roman Mejstřík. Podle Hořánka se v organizaci vyžadovala slepá poslušnost. V podzimních volbách do zastupitelstva proto Hořánek nastoupil na kandidátní listině Starostů a nezávislých. „Vzhledem k tomu, že je současné vedení oblastní organizace Praha 6 plně pod vlivem předsedy, kterému je poctivost a čestné jednání naprosto cizí, jsem nucen kromě odstoupení z kandidátky rezignovat k poslednímu červenci i na členství v hnutí ANO 2011,“ uvedl Hořánek. Pravděpodobně v souvislostmi s třenicemi ve stranické buňce ANO na Praze 6 se na internetu objevil odkaz, který má dokumentovat Mejstříkovo členství v Komunistické straně Československa. Ekonomický deník se tomuto dokumentu blížeji nevěnoval.

Roman Mejstřík nechtěl svůj apel premiérovi a předsedovi pražského nutí ANO blížeji komentovat. „Reaguji v krátkosti na Vaše dotazy. K jakékoliv osobní korespondenci se nebudu vyjadřovat právě proto, že je osobní. Odpovědi týkající se mého vztahu k jižní variantě stavby tunelu naleznete na facebookových stránkách našeho spolku – Spolek za ochranu Střešovic a Břevnova, který vznikl v reakci na červnovou prezentaci nové trasy tunelu v oblasti, kde sám bydlím. Proto jsem se stal jedním z jeho prvních členů a shodou okolností i předsedou. Vystupuji zde ne jako zastupitel, ale jako jeden z obyvatel, kterých se stavba dotkne,“ argumentuje Mejstřík, který dnes zasedá v dopravní komisi Prahy 6.

Na otázku, zda jeho aktivita nesouvisí s tím, že má tunel procházet pod jeho bydlištěm, Mejstřík zareagoval následovně: „Podle materiálů dostupných na stránkách SŽDC tunel těsně míjí samotnou stavbu mého domu,“ a přiložil obrazový materiál, z kterého vychází. „Stále se domnívám, že přímo pod domem nevede, pokud se něco nezměnilo. Nicméně i v případě, že tunel nevede pod konkrétní stavbou, mohou být riziky zasaženy i stavby v okolí tunelu (viz. můj komentář na zmíněných FB stránkách)… …Cíl našeho sdružení je tam uveden taktéž,“ uzavřel Mejstřík komunikaci s Ekonomickým deníkem.

SŽDC však argumenty Romana Mejstříka vyvrací. „Současný opoziční zastupitel stejně jako celé zastupitelstvo MČ Praha 6, v roce 2016 souhlasil s průchodem územím Dejvice – Veleslavín prostřednictvím dvou dlouhých ražených tunelů. A teprve ve chvíli, kdy SŽDC dospěla k jižní variantě trasy, která principiálně nejlépe odpovídá schválené variantě, začal pan Roman Mejstřík proti tomuto řešení bojovat. Od té doby s námi intenzivně komunikuje a SŽDC poskytuje maximální možnou součinnost… …Pan Roman Mejstřík má právo poslat komukoli cokoliv. Pracuje ale s dezinformacemi. Nejproblematičtější tvrzení uvádí na pravou míru webová stránka projektu zeleznicenaletiste.cz,“ zareagovala ústy mluvčí Radky Pistoriusové správa železniční cesty na Mejstříkův email premiérovi.

SŽDC registruje i argumentaci Mejstříkova Spolku za ochranu Střešovic a Břevnova „Ano, argumenty známe, avšak ignorují informace a podklady, které jsme mnohokrát poskytli,“ tvrdí SŽDC. Na dotaz, zda poslední – jižní – varianta tratě vede pod domem, kde Mejstřík bydlí, odpověděla Radka Pistoriusová ze SŽDC kladně: „Ano, tzv. jižní varianta podchází pod výše uvedeným pozemkem, což lze zjistit z veřejných podkladů, které jsou k dispozici ke stavbě.“

SŽDC potvrdila, že poslední varianta dráhy podchází pod domem v ulici U druhé baterie v pražských Střešovicích, ve kterém Roman Mejstřík bydlí. Repro: ED

Pistoriusové odmítla i Mejstříkův argument o tom, že stavba má jít v ústrety zájmům developera Radka Pokorného. „Předchozí varianta nepodcházela pozemky nové bytové zástavby na Novém Veleslavíně. Nová tzv. jižní varianta právě více zasahuje do výše uvedených pozemků, z čehož vyplývá složitá koordinace obou projektů, stavba je v ochranném pásmu dráhy,“ vyvrací Mejstříkovy argumenty mluvčí SŽDC.

Vizualizaci trati lze shlédnout na tomto odkazu. Výhodou nové varianty trati má být vedení v lepších geologických podmínkách a větší hloubka pod zástavbou, až v hloubce osmdesát metrů. Argumenty oponentů, že by trať měla ohrožovat například provoz specializované lékařské techniky v Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích jsou prý liché.

Čekání na soud

Tato takzvaná Jižní varianta má vést i pozemkem, ke kterému si díky předchozímu vedení SŽDC, vycházejícím z okruhu lidí kolem místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka, zajistila přístup společnost Amádeus Real kontroverzního developera Václava Klána. „Původní tzv. severní varianta (vedena nad Fyzikální ústavem) vedla v této oblasti převážně ve stávající stopě trati. Tzv. jižní varianta již podchází pozemky výše uvedené,“ potvrdila Radka Pistoriusová. Jak Ekonomický deník před nedávnem zjistil, „smlouvu o smlouvě budoucí kupní“ prověřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Podle všeho jde o poměrně závažný případ. Cena lukrativních parcel u pražského metra Hradčanská a nádraží Praha-Dejvice o rozloze 24 tisíc metrů čtverečních by se mohla v budoucnu podle odhadů realitních expertů vyšplhat na tržní hodnotu až jedné miliardy korun. Jenže by na tom kvůli postupu managementu Správy železniční dopravní cesty nemusel vydělat jejich vlastník stát, ale někdo jiný.

SŽDC totiž vloni v únoru podepsala smlouvu o smlouvě budoucí kupní na tyto pozemky s majitelem privátní developerské společnosti Amádeus Real Václavem Klánem. Text smluvního ujednání lze nalézt zde. Nějaký čas na to, co se na podivnou a pro stát zjevně nevýhodnou transakci přišlo, musel odejít tehdejší šéf SŽDC Pavel Surý, který smlouvu s Klánem podepsal. Skončil i náměstek ředitele pro oblast majetku Tomáš Drmola, mimo jiné někdejší spolužák místopředsedy hnutí ANO 2011 Jaroslava Faltýnka z prostějovského gymnázia (z jiné třídy – pozn. red.) a jeho letitý přítel.

Nový management SŽDC se následně rozhodl nasmlouvaný kontrakt vypovědět. Jenže to není vůbec jednoduché. A protože ale pokusy o jednání s developerem k dohodě nevedly, SŽDC se rozhodla napadnout smlouvu žalobou u Obvodního soudu pro Prahu 1.

„Žaloba byla podána na obvodní soud pro Prahu 1 a dosud nebylo nařízeno jednání. Z médií je nám známo, že pan Václav Klán byl nepravomocně odsouzen v jiné kauze, avšak zda tato skutečnost může hrát nějakou roli v předmětném soudním procesu, si netroufáme jakkoliv hodnotit,“ odpověděla Radka Pistoriusová na otázky Ekonomického deníku, zda je SŽDC známo, že Václav Klán a jeho firma Amádeus Real byli nepravomocně odsouzeni v jiné kauze.

Jan Hrbáček

(Krátce před zveřejněním článku byl Mejstřík z postu šéfa ANO Prahy 6 převolen konkurenty)