Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Obraz prodaný za rekordních 68 milionů: „Aukce jsou loterie,“ říká expert

Video se připravuje ...
Autor: mav - 
30. října 2019
05:20

Investice do umění je podle aukčního kurátora Vladimíra Lekeše výhodnou a zároveň opatrnou investicí. V polovině října byl po necelém půl roce překonán český aukční rekord a vydražil se obraz rakouského malíře Oskara Kokoschky za 68,25 milionu korun. Přesto jsou podobné případy raritou a draží se mnohem levnější díla - i v řádech tisícovek. 

„Jednalo se o obraz, který tady bez přehánění od roku 1938 na českém aukčním trhu nebyl. Otázka je, jestli ještě někdy bude,“ říká Lekeš o obraze Oskara Kokoschky s názvem Praha – Pohled z křížovnického kláštera. „Patří mezi jeho šestnáct pražských vedut, z nichž se drtivá většina nachází ve státních galeriích po celém světě.“

Vyvolávací cena obrazu 68 milionů tomu odpovídala. Tu aukční síně určují na základě předběžného průzkumu a také testování, jaký je o kousek zájem. „Přesto žádný expert nemůže odhadovat, jestli obraz bude prodán. Aukce jsou loterie," dodává Lekeš.

Na aukcích pořádaných v Česku nakupuje samozřejmě i množství zahraničních sběratelů i investorů - například z Německa, Ameriky nebo Hongkongu: „Sběratelů umění je hodně, ale samozřejmě těch top opravdových je konkrétně u nás velice málo, řekl bych, že se to dá spočítat na prstech jediné ruky," vysvětluje Lekeš a dodává, že umění považuje za poměrně výhodnou, i když opatrnou investici. 

 

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa