Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Participativní rozpočet bude poprvé i v Liberci. Občané rozhodnou o pěti milionech korun

Během listopadu můžou Liberečáci poslat na radnici návrhy, jak by si přáli vylepšit své město. Fantazii se meze nekladou, zároveň má ale podávání návrhů svá pravidla. Pokud tak máte v hlavě nějaký nápad, třeba nové dětské hřiště nebo opravu určité stezky, máte příležitost dát o tom vedení Liberce vědět.

Liberec poprvé umožní svým obyvatelům navrhnout a rozhodnout o využití části rozpočtu města. V rámci takzvaného participativního rozpočtu vyčlenila radnice pět milionů korun. Své návrhy budou moci lidé posílat v průběhu listopadu. Příjem žádostí město spustí v pátek, řekl vedoucí odboru kancelář primátora Jiří Mejsnar.

Lidé podle něj musí přijít s konkrétním řešením. „Nestačí říci, udělejte s tím něco. Navrhovatel podá elektronicky přes webový formulář podnět, nápad, který musí obsahovat popis projektu, jednoduchý zákres i orientační rozpočet,“ uvedl Mejsnar. Úředníci z města z kanceláře architektury budou poté podle něj s navrhovatelem spolupracovat na dopracování projektu.

Radnice bude přijímat projekty ve dvou kategoriích, od 40.000 do 150.000 korun a ve druhé od 150.000 do milionu korun. „Pro malé projekty je dohromady vyčleněn milion a pro velké čtyři miliony,“ řekl vedoucí odboru.

Dostat by se tak mělo minimálně na 12 projektů. O které půjde, rozhodne veřejnost hlasováním. Mejsnar předpokládá, že ho spustí příští rok zřejmě v březnu. Úředníci města ještě před tím došlé projekty vyhodnotí, zda se dají realizovat. „Jestli je to na pozemcích města, jestli je to v souladu s územním plánem, jestli se projekt vejde do předpokládaných nákladů a jestli se dá stihnout do dvou let,“ uvedl Mejsnar. Dva roky je maximální doba pro realizaci vybraných projektů.

Participativní rozpočet využívají všechna větší města v Libereckém kraji, krajský Liberec se přidal jako poslední. Už několik let ho mají v Semilech i Turnově, loni s ním začala Česká Lípa a letos Jablonec nad Nisou a Nový Bor.

Autoři | Foto Dominik Svoboda,

Štítky rozpočet, participativní rozpočet, Liberec, projekt

Participativní rozpočet bude poprvé i v Liberci. Občané rozhodnou o pěti milionech korun  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.