Orientační nabídka


Logo města Hradec Králové Hradec Králové (odkaz na titulní stránku) 

Hradec Králové - Oficiální web


Zobrazit vyhledávání Vyhledávání

Cesta: > Titulní stránka > Novinky > Aktuality

 

Slavnostní předávání medailí města - oceněné osobnosti

Slavnostní předávání medailí města v den 101. Výročí vzniku samostatného československého státu.
Slavnostní předávání medailí města.
 

 
 
Ocenění:

Miloš Vojíř 

Miloš Vojíř je rodákem z Hradce Králové, ačkoliv studoval strojnický obor, rozhodl se nakonec pro soukromé studium fotografie. Fotografuje již od svých dvaceti let a kvalitní zkušenosti získal v Trutnově. V roce 1980 se přesunul do Hradce Králové, což přispělo k jeho plnému fotografickému zaujetí. Rovněž zde získal první ateliér, a to na Eliščině nábřeží. Miloš Vojíř se dlouhodobě věnuje hlavně fotografii ženského aktu. 

Růžena Ryglová

Pedagožka, sportovkyně a organizátorka aktivit pro seniory. Růžena Ryglová se narodila jako nejstarší ze čtyř dětí, od malička si prý přála být pedagožkou, ale cesta nebyla zcela jednoduchá. Byla u zavádění prvních počítačů, učila se programovat a po vystudování vysoké ekonomické školy se dostala ke své vysněné profesi, kdy začala vyučovat na gymnáziu J. K. Tyla v Hradci Králové předměty programování a výpočetní technika. Je vášnivou sportovkyní, závodně se věnovala atletice, šachům, kanoistice, běhu na lyžích a později i orientačním sportům. V dalších letech přesunula svůj elán do činnosti pro seniory. 

František Vejvoda

František Vejvoda rodilý Novohradečák, vyučený kuchař s hotelovou školou. Dvacet let se věnoval výchově a vzdělávání studentů hotelové školy, vedle toho byl od roku 1945 věrným skautem, kde působil právě v hudebním oddíle. Láska k hudbě ho provází celý život, organizoval koncerty skautské kapely, kde sám hrál na trubku. Kapela pod jeho vedením pravidelně koncertuje na nádherných místech v Hradci, jako v Jiráskových sadech, v Adalbertinu, hraje na farních dnech a na sportovních hrách seniorů. Jeho životním krédem je: Mám rád lidi, rád jim pomáhám a muzikou rozdávám radost. 

Kamil Pavlásek

Kamil Pavlásek pochází z Tábora, v Hradci Králové žije od doby, kdy po vojně nastoupil do Výzkumného ústavu elektrotechnické keramiky. Byl hlavním trenérem oddílu sportovní gymnastiky TJ Dynamo, který úspěšně vedl. Vystudoval fakultu tělovýchovy a sportu na Karlově Univerzitě a pracoval jako učitel chemie a tělocviku na střední škole. Působil také v oddílu kondiční kulturistiky při TJ Stadion Hradec Králové, stál při obnově skautingu ve městě, byl instruktorem oblastní lesní školy. Byl rovněž zvolen náčelníkem a vedoucím seniorů Sokolů. Jeho životním mottem je: Kologagathia – harmonie těla i ducha. 

Josef Vodák IN MEMORIAM - cenu převzala dlouholetá partnerka Dana Svobodová

Josef Vodák patřil k talentovaným hudebním skladatelům. Byl rovněž dokonalý klavírista, varhaník a hudební skladatel. 11 let se věnoval práci hudebního režiséra v začínající Československé televizi v Praze, poté opustil rodnou zemi a emigroval do Seattlu v USA, aby se mohl věnovat hudbě, což mu tehdejší režim v Československu neumožnil. Nádhernou skladbu Te Deum věnoval americkému prezidentu Ronaldu Reganovi a byl k němu pozván na návštěvu, která se kvůli nedostatku financí neuskutečnila. Po návratu do české republiky natočil několik jeho skladeb český rozhlas Praha i Plzeň. Ve své rodné vísce Slatině nad Zdobnicí učil několik dětí hře na klavír, vedl místní pěvecký sbor a hrál pravidelně v místním kostele na varhany dvakrát týdně. Josef Vodák byl hudební skladatel, klavírista, varhaník, sbormistr, dirigent, pedagog, vystudoval v Americe malířskou školu, byl i malířem.

Vladislava Hrbková

Vladislava Hrbková založila v roce 1992 soukromou taneční školu Rozmarýn, která se později přejmenovala na studio Vlaďky Hrbkové – Balet HKH. Její taneční průpravou prošly stovky dětí, které získaly nejen pohybové návyky a krásné držení těla, ale také příjemné a kultivované vystupování. Za více než čtvrtstoletí připravila řadu mladých tanečnic a tanečníků na konzervatoře v Praze či v Brně. Její absolventi nyní tančí v Národním divadle nebo na řadě scén v zahraničí. Svou nezdolnou energií, nasazením, pečlivostí a zodpovědností je příkladem pro mnoho generací dětí a mladých lidí nejen v tanečním světě. 

Pavel Krejčí

V rozhlase působil od roku 1975, je absolventem divadelní fakulty pražské AMU a dodnes patří mezi nejuznávanější rozhlasové tvůrce. Jím režírované rozhlasové adaptace patří do zlatého fondu Českého Rozhlasu. Za jím natočené Poláčkovy Hráče dostal Český rozhlas cenu Českého literárního fondu. V hradeckém rozhlase působil téměř 50 let a za tu dobu vytvořil jedinečný archiv publicistických a literárních pořadů. Spolupracoval také s divadly. V Klicperově divadle dodnes vzpomínají na jeho inscenace Albeeho Tří velkých žen a ve Východočeském divadle v Pardubicích mělo vloni premiéru jeho pásmo poezie, písní a vzpomínek Už ráno začal večírek věnované. 

Ladislav Zeman

Bývalý ředitel Klicperova divadla Ladislav Zeman je známou hradeckou osobností. Stojí za ním osm zásadně zrekonstruovaných historických domů, včetně budovy Klicperova divadla a Besedy. Čtyři prestižní ocenění Divadlo roku. Dva programem nabité festivaly. Galerie U Klicperů i Havlův dvoreček. Výrazná dramaturgická přestavba a vpád alternativy do kamenného divadla. Bezpočet oceněných inscenací a hereckých výkonů. Do porevoluční doby je Ladislav Zeman zapsán jako jeden z nejúspěšnějších divadelních ředitelů českého divadla. 

Martin Brunner st.

Martin Brunner starší se narodil 25. září 1953 v Hradci Králové, kde působil nejen jako aktivní jazzový a jazzrockový flétnista, ale především jako pedagog a velký propagátor moderního jazzu. Hrál ve Ventil Duu, v Jazz Fragmentu, ve Znamení dechu, v Kontrabandu Milana Svobody nebo v rockovém Spektru, v současnosti hraje v duu s kytaristou Jaroslavem Šindlerem. Je zakladatelem a skoro dvě desetiletí byl ředitelem, dramaturgem a kooproducentem festivalu Jazz Goes to Town v Hradci Králové, který především v době, kdy festival řídil, patřil mezi špičkové jazzové festivaly v ČR a ve střední Evropě. Festival Jazz Goes to Town stále významně propaguje město Hradec Králové nejen v kulturní oblasti.

Karel Volenec

V Hradci Králové se vydal na studia nově vznikající farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy. Při práci na lékařské fakultě pracoval jako interní odborný asistent ústavu lékařské biofyziky. Od roku 1992 zde přednáší externě, od roku 1999 jako docent radiobiologie. Vybudoval vlastní výrobní společnost ELLA-CS, Výroba speciální zdravotnické techniky, Hradec Králové, kde získal spolu s kolektivem pracovníků další významné vědecko-výzkumné výsledky. Je také hlavním sponzorem Ligy proti rakovině se sídlem v Hradci Králové. A Bohatá je i jeho publikační a přednášková činnost. Je autorem a spoluatorem 62 odborných publikací, 18 publikovaných abstrakt, 90 přednesených sdělení a posterů a 26 dokumentovaných zlepšovacích návrhů, patentů a užitých vzorů. 

Milan Štěpánek

Narodil se v roce 1929 v obci nedaleko Hradce Králové. Jeho život nebyl zcela jednoduchý, jako politicky nespolehlivá osoba nastoupil v roce 1951 vojenskou službu beze zbraně ve vojenských táborech nucených prací, a nakonec skončil v dolech na Ostravsku. Až v roce 1968 získal místo v obchodním úseku ředitelství podniku Nábytek. Později získal místo v podniku československé hudební nástroje obchodní prodejní úsek Melodie, kde pracoval až do důchodu. Byl spoluzakladatelem Okresního výboru svazu PTP. V rámci své činnosti ve svazu se podílel na vyřizování nároků na odškodnění, pořádání společných akcí, zájezdů, ve spolupráci se svazem politických vězňů setkání se studenty na školách. Je členem a přispívatelem sdružení Paměť národa a také „Oldskaut“, spoluzakladatel skautského tábora Hradeckého 24. oddílu v Toulovcových Maštalích.

Ladislav Klust

Ladislav Klust se již od mládí se zajímal o letectvo, a tak nastoupil do leteckého učiliště a také absolvoval školu pro učitele létání. Vyučoval létání v leteckém učilišti a byl velitelem průzkumného roje u 30. leteckého pluku. Od roku 1967 byl zařazen jako pilot velitelské letky 10. letecké armády. Létal na typech letounů C106, K-65 nebo MIG 15 a mnoho dalších. U velitelské letky dosáhl nejvyšších leteckých úspěchů, na vnitrostátních i zahraničních letech, jako pilot velitele 10. letecké armády. Nalétal celkem 6.475 hodin při 12.972 letech. Po odchodu do výslužby byl od roku 1990 jedním ze zakládajících členů odbočky Svazu letců Hradec Králové. Za svoji činnost byl vyznamenán medailí Za službu vlasti, Za zásluhy o obranu, medailí za Zásluhy SLČR a medailí ke 100. výročí letectva.

David Fulka

U Policie ČR pracuje od roku 1992. Na počátku své služební kariéry začínal na Oddělení pohraniční policie Hronov. Od roku 2016 byl ředitelem Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje. Za pár dní k 1.11.2019 odchází do čela Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy Policejního prezidia ČR. Pod vedením plukovníka Davida Fulky se v Královéhradeckém kraji podařilo navýšit objasněnost trestné činnosti a dlouhodobě se v kraji stabilizovala bezpečnostní situace. Královéhradecký kraj zaujal za uplynulý rok v rámci České republiky čtvrtou příčku v oblasti kriminality a řadí se tím pádem mezi nejbezpečnější kraje.

Petr Krása

Plukovník Petr Krása pracuje u Policie ČR od roku 1992. Působil na odboru personálním krajského ředitelství. Dále zastával rovněž funkci zástupce vedoucího a poté i pozici vedoucího školního policejního střediska krajského ředitelství. Posléze se stal koordinátorem u náměstka ředitele krajského ředitelství pro vnější službu. Od roku 2010 je vedoucí územního odboru Hradec Králové. Stejně jako plukovník David Fulka byl nominován za dlouhodobě úspěšnou a intenzitní spolupráci s městem Hradec Králové, které tak patří mezi nejbezpečnější města v republice.

VIDEO:

 

Slavnostní předávání medailí města 2019.

 
Zodpovídá: Ing. Petr Vinklář
Vytvořeno / změněno: 30.10.2019 / 30.10.2019
 

Počet návštěv: 3105
 

Odběr novinek

Objednejte si bezplatné zasílání aktuálních informací z města na e-mail.

Informace o zpracování osobních údajů


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

webdesign Fifty-50.cz, , redakční systém

 

Tento web pro svoji správnou funkci využívá soubory cookies.

O cookies

Nastavení cookies

Tento web pro svoji správnou funkci využívá soubory cookies.

Více o cookies

Tyto soubory nám umožňují poskytnout návštěvníkům kvalitnější služby, protože nám například umožní získat anonymizované analytické údaje o používání tohoto webu.

Kompletní přehled cookies, které tento web využívá naleznete zde.

Skupiny cookies