hnv murr

Soutěž v CNC programování vyhráli studenti z Mohelnice

Šestého ročníku soutěže Siemens Sinumerik Cup v CNC programování pro střední školy a učiliště se zúčastnilo 14 soutěžních týmů z 11 středních škol a odborných učilišť. Jejich úkolem bylo navrhnout technologické řešení a naprogramovat výrobu aromalampy.

 

Tým studentů ze Střední školy technické a zemědělské Mohelnice (studenti Jiří Protivánek, Tomáš Juřena, Stanislav Dvořák a Ondřej Nevrlý) zvítězil v letošním ročníku soutěže, jehož finále proběhlo ve Středním odborném učilišti Domažlice. Na druhém místě se umístil tým ze Střední školy strojírenské a elektrotechnické Brno, a na třetím místě tým Středního odborného učiliště Domažlice. Odborná komise posuzovala nejen funkčnost programů pro CNC obráběcí stroje s řídicím systémem Sinumerik, ale i úroveň technické dokumentace.

Studenti vytvářeli technologický postup a programovali výrobu aromalampy. „Nejnáročnější bylo vymyslet funkční technické řešení a vybrat správné nástroje k jeho výrobě,“ uvedl vedoucí vítězného týmu Jiří Protivánek. „Velmi cenná je pro nás zpětná vazba, kterou jsme během prezentací našeho řešení získali, dodala nám sebejistotu a dobrý pocit,“ uzavřel. Studentská soutěž Siemens Sinumerik Cup je unikátní v tom, že se do ní zapojují jak studenti, tak i jejich pedagogové.

Zadání pro soutěž vzniká tradičně ve spolupráci s VUT Brno, jeho spoluautorem je Aleš Polzer z Fakulty strojního inženýrství. „Letošní zadání – výroba aromalampy sestávající z několika částí – vůbec nebylo snadné. V prvním a druhém kole byly posuzovány všechny odevzdané práce, pět nejlepších týmů svá řešení představilo i formou prezentací,“ uvedl Aleš Polzer. „Hodnotili jsme téměř 20 kritérií a výsledky byly překvapivé: některé školy se do soutěže zapojily letos poprvé a jejich týmy mladých programátorů dokázaly porazit i ostřílené matadory, kteří soutěží již šestým rokem. Doufám, že za rok bude účast v soutěži ještě početnější,“ dodal.

 
Publikováno: 30. 10. 2019 | Počet přečtení: 1137