Do Karlových Varů letos přijedou mladí pěvci z 18 zemí světa

Do letošního 54. ročníků Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech se přihlásilo 106 mladých zpěváků z 18 zemí světa. Soutěž se bude konat 8. až 15. listopadu v Alžbětiných lázních a Karlovarském městském divadle. Zájem je veliký, stále přicházejí další přihlášky od mladých pěvců, řekl dnes ČTK ředitel soutěže Alois Ježek.
Mezinárodní pěvecká soutěž Antonína Dvořáka Karlovy Vary – ilustrační foto (foto archiv MPS Antonína Dvořáka Karlovy Vary)

Stejně jako v minulých ročnících jsou stanoveny čtyři základní kategorie a to junior, opera, píseň a operní naděje. Soutěž je určena mladým zpěvákům od 16 do 35 let. Letos přijedou pěvci například z Japonska, Kazachstánu či Mexika. Organizátoři oceňují mladé talenty také v 30 zvláštních cenách, například Cenou Národního divadla v Praze či Cenou společnosti Antonína Dvořáka Praha. Soutěž vyvrcholí závěrečným koncertem s Karlovarským symfonickým orchestrem 15. listopadu.

Porota se stejně jako v minulých ročnících bude skládat ze známých jmen ze světa opery. Jejím předsedou bude Peter Dvorský a v porotě také vítězka prvního ročníku soutěže Magdaléna Hajóssyová, dále Eva Randová, Bojidar Nikolov a další osobnosti.

Podle ředitele organizátoři rozdají okolo 180.000 korun v cenách všem vítězům. Vítězové mimo finančních cen mohou získat angažmá v operách či festivalech. “Finanční ceny nejsou velké, oproti zahraničním soutěžím asi desetinné, ale na co se ti mladí pěvci těší nejvíce je angažmá například v Národním divadle v Praze, Brně či v Bratislavě,” řekl Ježek.

Soutěž pořádá Mezinárodní pěvecké centrum Antonína Dvořáka z příspěvků zejména ministerstev kultury a školství. Hlavním garantem je město Karlovy Vary.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat