Více času na podstatné

Investor zastavil přípravu výstavby spalovny ve Vsetíně

30.10.2019 17:51

Společnost Zásobování teplem Vsetín (ZTV) nepostaví spalovnu, kterou chtěla umístit do vsetínské lokality Ohrada. Minulý pátek to řekl předseda představenstva společnosti Michal Chmela. Město minulý čtvrtek zveřejnilo, že radní nesouhlasí s umístěním spalovny v místě, které investor navrhuje. S umístěním spalovny a jejím zřízením nesouhlasí část obyvatel, petici proti zařízení podepsalo 5000 lidí, z toho asi 3800 ze Vsetína. Ve městě žije asi 26.000 lidí.

"Je nám líto, že rada města nesouhlasí s výstavbou Zařízení na energetické využití odpadů v lokalitě Ohrada a nepočkala na výsledky projednávání vlivu tohoto zařízení na životní prostředí, jak bylo vedením města deklarováno. Rozhodnutí vedení města však respektujeme a přípravu výstavby ukončíme po skončení procesu EIA, tedy po projednávání vlivu tohoto zařízení na životní prostředí a veřejné zdraví," uvedl Chmela. "Partnerská spolupráce s městy a obcemi, kde společnosti ze skupiny MVV Energie CZ, včetně naší společnosti ZTV, působí, je důležitější než jednotlivé investiční projekty," uvedl Chmela.

Podle něj není vyloučeno, že by spalovna mohla vzniknout v jiné části Vsetína. "Bude to však záviset na jednání s městem," řekl minulý pátek Chmela.

ZTV chtělo spalovnu zřídit v centru města, vzniknout měla rekonstrukcí plynové kotelny v lokalitě Ohrada. Spalovna se stala ve městě tématem, vsetínští zastupitelé na svém posledním zasedání 11. září vzali petici oficiálně na vědomí a souhlasili s tím, že se spalovnou budou zabývat na nejbližším jednání 4. listopadu. Již v červnu přijali zastupitelé usnesení o tom, že se nebude ve spalovně případně zpracovávat jiný odpad než z obce s rozšířenou působností Vsetín.

ZTV zajišťuje dodávku tepelné energie pro vsetínské domácnosti, průmyslové objekty a veřejné budovy. Nové zařízení mělo primárně spalovat komunální odpad a také vyrábět teplo a elektrickou energii. Ročně by v něm bylo spáleno asi 12.000 tun odpadu. Technické služby, svážející odpad ze Vsetína a okolních obcí, předloni vyvezly asi 11.700 tun odpadu.

Ještě není znám výsledek EIA, tedy posouzení vlivu spalovny na životní prostředí. Krajský úřad v létě vrátil investorovi k přepracování dokumentaci k projektu. Požaduje například dopracování rozptylové studie a posouzení vlivu na veřejné zdraví, přepracování části o nakládání s odpadními vodami či lepší rozpracování části týkající se rizik a havárií.