Záhada neznámé lodi: 500 let pod vodou

Záhada neznámé lodi: 500 let pod vodou
Sdílej
 
Vrak ze dna Baltského moře rozbouřil vody podmořské archeologie. Neznámá loď Okänt Skepp leží dokonale zakonzervovaná na dně Baltského moře. Potopila se v době Kryštofa Kolumba a Leonarda Da Vinciho. Ale i když je vrak v perfektním stavu, jeho konkrétní původ zůstává záhadou.

 

Mezinárodní tým archeologů zmapoval na dně Baltského moře vrak lodě z konce 15. století. Na svou poslední plavbu vyrazila v době, kdy Kryštof Kolumbus objevoval AmerikuLeonardo da Vinci bádal nad svými objevy. Její konkrétní původ je ale záhadou. Výzkumníci jí proto dali jméno Okänt Skepp – Neznámá loď.

Perfektní vrak

Chladná voda, nedostatek kyslíku podporující život a bahnité dno potopenou loď dokonale zakonzervovaly. Okänt Skepp vypadá, jako by se potopila včera. Její polámané stožáry jsou stále na svém místě, trup je neporušený. Přímo na palubě je k vidění malá veslice, kterou už posádka jako záchranný člun nestačila použít. Nechybí mohutný naviják lana, dřevěná vahadlová pumpa sloužící jako čerpadlo nebo dokonale zachovalá kotva. Na zádi 18 metrů dlouhého vraku se nachází otočné dělo, které vypadá jako připravené k výstřelu.

Robotická ponorka pro mapování mořského dna se spouští k vraku Neznámé lodi Okänt Skepp •  MMT, Rodrigo Pacheco-Ru

Důležitá loď

Archeologové považují plavidlo za obchodní loď, která byla vyzbrojena kvůli možnosti ozbrojeného střetu. Zajímavé je, že jde o relativně malou loď. To ji dělá důležitější. O velkých bitevních lodích, které klesly ke dnu na přelomu 15. a 16. století, jsme totiž poměrně dobře informováni.

Poklady na dně moří: Jak přežívají lodní vraky?

Poklady na dně moří: Jak přežívají lodní vraky?

Ale právě takovéto "malé" obchodní lodě jako Okänt Skepp nám většinou unikaly. Přitom právě ony byly páteří evropského mezinárodního obchodu a zámořských objevů.

Fotogrametricky nasnímaný vrak lodi Okänt Skepp leží 140 metrů pod hladinou, za zachovalost může i nepřítomnost bakterií ve vodě •  MMT, Rodrigo Pacheco-Ru

Podmořský hřbitov

Svými proporcemi připomíná Okänt Skepp švédskou loď Gribshunden, která shořela na Baltu v roce 1495. Její osud bude ale jiný. Je možné, že byla potopena nepřáteli. Balt byl na počátku 16. století místem, kde docházelo k potyčkám bitevních lodí švédských, britských i nizozemských. Těch se na dně moře nachází kolem šedesátky. Nezůstalo z nich ale nic než jen rozstřílené kostry ze dřeva a kovu.

76 metrů dlouhá výzkumná loď Stril Explorer si "posvítila" na Neznámou loď Okänt Skepp. Robotická ponorka visí na boku •  MMT, Rodrigo Pacheco-Ru

Odkládaný nález

Okänt Skepp je nejstarším vrakem v celé oblasti. Výzkumníci ze Švédské námořní administrace si jí všimli již v roce 2009. Při skenování dna sonarem totiž narazili v hloubce 140 metrů na podezřelý shluk, který by mohl být potopenou lodí. Nevěnovali mu ale zásadní pozornost, jen nález nepravidelnosti zaznamenali do map. Že jde o loď, potvrdili až o deset let později průzkumníci společnosti MMT. Z lodi Stril Explorer monitorovali povrch dna, aby na něj mohli natáhnout potrubí zemního plynu. Do cesty robotického podmořského vozítka se jako zjevení postavila celá loď.

Tajené místo

Plánovaná pokládka potrubí musela ustoupit stranou, protože objev přitáhl pozornost specialistů hned několika univerzit. Zároveň se o něm dozvěděli i lidé, kteří by ho mohli poškodit. I proto se badatelé rozhodli uchovat přesnou lokaci vraku v tajnosti, aby jej nevystavili nájezdům rabujících sběračů a lovců pokladů.

Podívej se na 3D sken Neznámé lodi Okänt Skepp >

Jak zkoumat vrak

Inženýři ze společnosti MMT použili pro mapování vraku fotogrametrii. To znamená, že pořídili řadu snímku ze všech možných úhlů a ve speciálním programu je spojili do 3D modelu. Do hloubky 140 metrů namísto lidského fotografa poslali dálkově ovládané roboty, kteří vrak nafotili. Výsledkem je extrémně detailní virtuální kopie Okänt Skepp, kterou je možné zkoumat v teple a suchu vědecké pracovny.

Temná hrobka otomanských lodí

Temná hrobka otomanských lodí

Vrak lodi, která převážela atomovku nalezen!

Vrak lodi, která převážela atomovku nalezen!

Robot Ocean One hledá poklady v hlubinách

Robot Ocean One hledá poklady v hlubinách

 

Články odjinud