VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
31. říjen 2019

Studio LAIK se loučí se Strašidly a loupežníky

Nejmladší členy Mladého divadelního studia LAIK, působícího od roku 2013 při Východočeském divadle Pardubice, čeká v neděli 3. listopadu derniéra pohádky Strašidla a loupežníci, kterou dětským hercům přímo na tělo napsala dramaturgyně souboru Kristýna Plešková.

„Na Hradě Nehradě je všechno nějak zamotané. Žijí tu strašidla, ale ta vůbec nestraší. Spíš se jen tak válí a hádají se, co bude k večeři. Les pod hradem zase obývá tlupa loupežníků, která ovšem nikdy nikoho neoloupí. Jediný, kdo tu má zjevně rozum, je Anička, loupežnická dcerka. Do toho všeho sem přichází Hejkal, kterého nikde nechtějí. A pak se banda loupežníků rozhodne přepadnout hrad a najít záhadný poklad ze staré věštby,“ přibližuje děj autorka textu.

Loupežnickou dcerku Aničku ztvárňuje Adéla Stará. „Anička je rázná a ví, co má dělat. I když je dcerou loupežníka, nechce se stát loupežnicí, a tak musí vymyslet, jak to vyřešit. Mám ji moc ráda, protože je to veselá postava se srdcem na správném místě, a taky proto že to byla moje první velká role v LAIKu,“ říká s úsměvem představitelka hlavní role.

Pohádku plnou vtipů, nepovedených kouzel a písniček režíroval vedoucí studia LAIK, herec VČD Zdeněk Rumpík, jenž si ke spolupráci přizval hudebního skladatele Radka Škeříka a svého bývalého hereckého kolegu Pavla Novotného, který písně otextoval.
Radek Smetana

Adéla Stará se ostatními členy LAIKu v pohádce Strašidla a loupežníci, foto Jiří Sejkora