Neváhali ani vteřinu! Dva muži a studentka dostali ocenění za pomoc mamince s dětmi po vážné autonehodě
Toto jsou zachránci! Zleva Jakub Toman, Markéta Petrová, Milan Hausdorf. Foto: Sandra Veverková
Chomutov

Chomutov - V lednu se v Jirkově na Chomutovsku stala nehoda, při níž osobní auto srazilo matku se dvěma dětmi. Blízko nehody byli naštěstí tři lidé, kteří nezaváhali a pustili se do první pomoci. Za to získali Jakub Toman a Milan Hausdorf ocenění Gentleman silnic a studentka Markéta Petrová titul Mladý hrdina.

Poslední lednová sobota letos v Jirkově nebyla obyčejným dnem. Večer tam na přechodu pro chodce auto srazilo ženu se dvěma dětmi. Naštěstí byli poblíž řidič trolejbusu Jakub Toman a kolemjdoucí Milan Hausdorf. Ti poskytli zraněné matce první pomoc a zasloužili si tak ocenění Gentleman silnic. O její vyděšené děti se mezitím postarala mladá studentka Markéta Petrová, která šla kolem. Ta za svou obětavost obdržela titul Mladý hrdina určený pro odvážné mladé lidi – žáky a studenty.

Jakub Toman byl zrovna na brigádě jako řidič trolejbusu. Po výjezdu z nádraží ale daleko nedojel – křižovatka byla kvůli nehodě zablokovaná. Řidič neváhal a vyběhl na pomoc ke sražené ženě. „Využil jsem toho, co mě naučili v práci: dal jsem ji do stabilizované polohy, měřil jsem jí tep,“ vysvětlil nový Gentleman silnic, který se základy první pomoci naučil při práci hasiče. „Když už se člověk přichomýtne k takové nehodě a není mu to úplně cizí, tak přece pomůže,“ shrnuje Jakub Toman stručně a skromně své statečné počínání při nehodě.

Druhý oceněný, Milan Hausdorf, šel v době nehody zrovna kolem i s rodinou. „Když jsem viděl, že žena letěla několik metrů, hned jsem volal rychlou a policii a běžel jsem ke zraněné,“ popsal svou hbitou reakci a vyjádřil rozhořčení nad tím, že řidič auta chtěl ženu i děti odvézt do nemocnice. „Věděl jsem, že se zraněnými se musí hýbat co nejméně,“ vysvětluje. Základy první pomoci zná z práce na stavbách i ze života po boku zdravotní sestry.

Sražených dětí se při nehodě ujala studentka střední zdravotnické školy Markéta Petrová, která šla zrovna z obchodu. „Doběhla jsem ke křižovatce, kde jsem viděla, že se něco stalo. Řekli mi, že bych mohla pomoct dětem,“ popsala Markéta svou vzpomínku na osudný večer. Poté, co dva chlapce našla v autě, kam je uložil jeho řidič, se o ně postarala a uklidňovala je do doby, než přijela sanitka.

Celý příběh ukazuje, že pomoci druhým může opravdu každý bez ohledu na věk. „Obětem nehody v tomto případě pomohli jak dospělí, tak i mladá dívka,“ říká ředitelka projektů Gentleman silnic a Mladý hrdina Ivana Buriánková. „Všichni tři prokázali velkou obětavost a schopnost rychle a účinně reagovat, když bylo potřeba pomoct,“ odůvodňuje, proč byli pro ocenění vybraní právě Jakub Toman, Milan Hausdorf a Markéta Petrová.

Ceny byly jirkovským hrdinům předány v Chomutově ve čtvrtek 31. října za účasti zástupců Policie ČR. Jedná se již o 191. a 192. titul Gentleman silnic a 46. titul Mladý hrdina.

O projektu

Gentleman silnic je společným projektem České pojišťovny a Policie ČR, který vznikl v roce 2004 s cílem motivovat účastníky silničního provozu k tomu, aby si pomáhali a nebyli k sobě lhostejní. Prvním Gentlemanem silnic se v prosinci 2004 stal Jiří Lukáč z Albrechtiček na Novojičínsku, který vytáhl z hořícího automobilu sedmnáctiletého mladíka. Od té doby už ocenění převzalo více než 190 lidí po celé České republice.

Projekt Mladý hrdina odstartovala Česká pojišťovna v září 2017. Cílem je oceňovat výjimečné činy dětí a mladých lidí a nacházet tak příběhy, které mohou inspirovat jejich vrstevníky. Nemusí se jednat jen o záchranu života, ale i o dobrý skutek, dlouhodobou uvědomělou dobrovolnickou aktivitu či jinou činnost. Oceněný Mladý hrdina získá věcnou cenu a instituce či organizace, se kterou je činnost hrdiny svázána, obdrží od nadace České pojišťovny finanční dar.

foto

3110gentleman2

3110gentleman3

3110gentleman5

3110gentleman8

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru