Hlavní obsah

Jak budeme v Česku stavět? Nový zákon přenechal Babiš lobbistům, tvrdí úředníci

Stavební zákon, kterým se řídí i stavby rodinných domů, připravuje ministerstvo pro místní rozvoj. (Ilustrační foto)

Reklama

Přípravu nového stavebního zákona drží pod pokličkou Hospodářská komora. Ačkoliv jsou za něj podle zákona zodpovědní vládní úředníci, od Komory dostávají téměř hotová znění. Důvod? Politická objednávka Andreje Babiše, tvrdí.

Článek

„Musím říci, že poslední verze, která nám byla předložena, byla od kolegů z Hospodářské komory. A bohužel přišla s tím, že regulační plán vůbec jako nástroj nebude.“

Nevinná věta, kterou na úterním semináři k budoucí podobě stavebního zákona pronesl zástupce vlády Roman Vodný, odhalila zásadní problém – ministerstvo nad nejsložitějším zákonem Babišovy vlády ztratilo kontrolu.

Ředitel odboru územního plánování, který je za celý zákon spoluzodpovědný, měl na pirátském semináři pořádaném ve Sněmovně komentovat zejména regulační plány – tedy institut, který stanovuje podmínky pro využití pozemků, pro jejich umístění a pro přístupy ke stavbám.

Jenže tam poslancům sdělil překvapivou informaci – Hospodářská komora jej z přípravy zákona odstranila. A ministerstvu to dala na vědomí e-mailem v pátek před prodlouženým víkendem.

„Takže to je informace, která by tu asi měla zaznít. Jako ministerstvo jsme samozřejmě proti tomu, aby to tak bylo – regulační plány jsou pro nás důležitý nástroj a chceme ho využívat,“ ohrazoval se Vodný za ministerstvo pro místní rozvoj.

„Nicméně ten návrh, který byl v tuto chvíli rozeslán k připomínkám členům různých pracovních skupin, regulační plány skutečně neobsahuje. Takže kdybyste ho náhodou obdrželi, abyste se nedivili, že je tam nenajdete,“ uzavřel debatu na semináři.

Legislativní úpravy má přitom podle kompetenčního zákona mít v rukou jako ústřední orgán právě ministerstvo.

Nic takového se tu dosud nestalo

Že se komplexní reforma stavebního zákona chystá, slíbila už v roce 2013 ministryně za hnutí ANO Karla Šlechtová. A jeho přípravu tehdy odhadla na několik let a volebních období.

„Bohužel po volbách do Poslanecké sněmovny došlo k tomu, že bylo potřeba práce urychlit. Aby se zvládl nový zákon v jednom volebním období, to samozřejmě ministerstvo nebylo samo o sobě schopno, protože má také jen omezený úřední aparát. Takže bylo uzavřeno memorandum s Hospodářskou komorou ČR, která se zavázala poskytnout pomoc ministerstvu pro místní rozvoj a spolupracovat na návrhu,“ vysvětlil Vodný přítomným poslancům na semináři.

Podle informací zevnitř ministerstva pro místní rozvoj si ale přípravu zákona Komora nakonec zprivatizovala.

„Komora slíbila, že zákon na rozdíl od nás napíše včas. Je běžné, že když ministerstvo připravuje zákon, zadává některé dílčí části někomu, kdo se tomu věnuje. Jenže tady nám celý zákon někdo vzal. Ministryně Klára Dostálová z resortu udělala jen pošťáka,“ sdělil Seznamu zdroj blízký ministerstvu.

Budoucí zákon se má sestavovat podle věcného záměru schváleného v červnu, na kterém se vláda shodla i s dalšími institucemi.

Jenže ačkoliv premiér Andrej Babiš jeho finální znění stanovil na polovinu listopadu, ministerští úředníci dnes netuší, jak jeho aktuální podoba vypadá.

„Je to naprosto nestandardní postup – nic takového se tu dosud nestalo. V listopadu nám dorazí paragrafové znění zákona, který jsme měli psát my. A budeme mít jen čtrnáct dní na to, abychom stovky jeho paragrafů důkladně prošli. Pak se v legislativním procesu totiž posune dál do připomínkového řízení,“ prozradil zástupce ministerstva, který si nepřál být jmenován.

Podle zdrojů blízkých ministerstvu se jednání o budoucí podobě zákona pravidelně účastní v rámci Hospodářské komory například developerská skupina Finep, konkrétně její zástupkyně Hana Landová. Na některých schůzkách je přítomen i zástupce jiné developerské skupiny Central Group.

Dostálová: Je to nesmysl

Sama ministryně nepřiměřenou účast Hospodářské komory na tvorbě zákona odmítá.

„Je to úplný nesmysl, protože naši zaměstnanci vedou všechny pracovní skupiny. Všechny. Hospodářská komora je samozřejmě jako partner účastná, ale kolegové k tomu mají mraky výhrad. Naopak celé ministerstvo pracuje jen na tom zákoně,“ reagovala na konfrontaci s výhradami svých vlastních zaměstnanců Dostálová.

Ovšem na nepředvídatelnost budoucího zákona si dva týdny před jeho finalizací stěžuje i opozice.

„Rok jsme v pracovní skupině ke stavebnímu zákonu. Ale paragrafové znění na nás vypadne úplně jiné, než bylo dohodnuto. Sice už máme nějaké teze, ale s úplně jiným zákonem budeme muset pracně dekódovat, co je tam schovaného,“ řekl poslanec za Piráty František Elfmark.

Podle ministryně jsou ale i klíčové změny pár dnů před dokončením zákona standardní postup: „Vezměte si, že je na to opravdu velmi krátká doba. Takže oni to paragrafové znění napíšou, někdo to musí vykopnout a ten druhý se k tomu samozřejmě vyjadřuje. Ale dokud nebude shoda, tak se to samozřejmě nevykopne ven.“

„My bychom správně měli říct, že to zkorigujeme, aby nám to vyhovovalo. Jenže to ve skutečnosti nebude možné, protože jakmile zasáhneme, postaví se proti tomu. Stejně jako tomu bylo u věcného záměru. Takže si myslím, že tam proběhne pár legislativně technických úprav. Ale že to rozhodně nebude ve stylu velkých zásahů,“ předvídají naopak ministerští úředníci.

Reklama

Doporučované