V Rožnově někdo úmyslně poškozuje dřeviny, město se bude bránit

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - V Rožnově pod Radhoštěm se poslední dobou rozšířilo zřejmě úmyslné poškozování dřevin, především stromů. Město pohrozilo vandalům pokutou až do milionu korun, informoval mluvčí tamní radnice Marek Havran.

Jedná se zejména o lokalitu Záhumení nebo o místa u silnice I/35, která je hlavním průtahem městem. Město Rožnov upozorňuje, že za poškození dřevin se ukládá pokuta až do výše 20 tisíc korun u fyzické osoby a až do výše 1 milionu korun u právnické osoby.

Dřeviny ve městě plní důležité funkce – zlepšují mikroklima, zachytávají prach a další škodliviny, poskytují stín chodcům, pokud zmíníme jen funkce důležité pro člověka. „Dřeviny také mají dle metodiky Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) adekvátně vysokou hodnotu finanční a úmyslné poškozování je závažným přestupkem,“ vysvětlila místostarostka Rožnova pod Radhoštěm Kristýna Kosová, která zdůraznila, že každý vysazený strom má svůj význam. „Vysazováním stromů v hustě obydlených částech města chceme udržet co nejlepší mikroklima pro obyvatele domů v těchto lokalitách. Je nepřijatelné, že stromy někdo cíleně ničí,“ řekla Kosová.

Několik případů poškozování dřevin se v posledních týdnech událo v lokalitě Záhumení a kolem silnice I/35, především na ulici Meziříčská. „Zásahem člověka na těchto místech bylo zničeno několik stromů a dřevin, čímž byla způsobena nenávratná škoda. To není jako s autem, které opravíte, a jezdí se dále. Tady je to konečná, strom je zničen jednou pro vždy a škody jsou značné,“ podotkl Oldřich Filip, zahradník MěÚ Rožnov. Zároveň upozornil, že pomyslná hodnota stromů může být velmi vysoká. „Dřeviny mají dle metodiky Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) vysokou hodnotu a úmyslné poškozování je trestáno. Pro příklad můžeme uvést vzrostlý solitérní (samostatně rostoucí) modřín opadavý o výčetní tloušťce 50 cm, obvodu kmene 150 cm a výšce 20 metrů – ten má podle tabulek metodiky AOPK hodnotu 106 tisíc korun,“ uvedl Filip.

Za poškození dřeviny se dále ukládá pokuta až do výše 20 tisíc korun u fyzické osoby a až do výše jednoho milionu korun u právnické osoby.

Město Rožnov se po analýze situace kolem opakovaného úmyslného poškozování dřevin chystá bránit několika cestami. „Jednak zvažujeme použití kamer pro lepší dohled nad inkriminovanými lokalitami, jednak se chystáme na základě porušení Zákona na ochranu dřevin podat trestní oznámení za poškozování dřevin,“ doplnila místostarostka.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x