Hlavní obsah

Před 30 lety. Čechoslováci jedli více masa, než by měli a Věra Jourová vzpomíná na 17. listopad

Foto: Seznam.cz

Speciál Seznam Zpráv k listopadu 1989. Toto psal tisk před třiceti lety.

Reklama

Toto psal tisk před třiceti lety.

Článek

Seriál Seznamu: O čem psala média v socialistickém Československu, když režimu docházel dech.

Výběr z Rudého práva. Celé znění textů a článků najdete v Národní knihovně i na webové stránce archivu Ústavu pro českou literaturu AV ČR.

Z domova:

Opatření k ochraně trhu

Rudé právo informuje o opatřeních k ochraně trhu, která budou platit od 2. 11. 1989. Pokud je turista na jeden den v Československu, může vyvézt zboží v ceně do 150 Kčs, po dvoudenní návštěvě v hodnotě 300 Kčs. Nesmí se však jednat o 45 položek, které je zakázáno vyvážet. Toto opatření bylo zavedeno v důsledku nárůstu návštěv v Československu ze sousedních socialistických zemí, kde nešlo o turismus. Tyto machinace poškozují náš vnitřní trh.

Spotřeba masa

Rudé právo informuje o vysoké spotřebě masa, která je 96 kg na osobu za rok, což je o několik kg vyšší než doporučují odborníci. Požadavkům zdravé výživy neodpovídá především vysoká spotřeba vepřového masa. RP však podotýká, že dosavadní struktura dávek odpovídá požadavkům trhu.

Ze zahraničí:

Obrat zboží mezi Sovětským svazem a Jižní Koreou

Rudé právo píše o obratu zboží mezi Sovětským svazem a Jižní Koreou, který činil v roce 1988 zhruba 200 milionů dolarů a letos jen za první pololetí už 270 milionů dolarů. Poukázal také na výrazný rozvoj jihokorejské ekonomiky.

Porada předních sovětských ekonomů

Rudé právo píše o záznamu z porady předních sovětských ekonomů, která se konala 23. října 1989. Poradu řídil Michail Gorbačov. Vznikla některá nedorozumění a obtíže při posuzování návrhů státního plánu a rozpočtu na příští rok. Základní koncept plánu zní, aby socialismus získal přestavbou druhý dech.

Vzpoura v americké věznici Camp Hill

Rudé právo informuje o vypuknutí vzpoury ve vězení Camp Hill v Americe. Vězení je prý dimenzováno pro 1800 osob, ale vězňů je tam prý 2600. Vzbouřenci tak chtěli upozornit na drastické poměry ve vězení. Podle amerického průměru jsou na tom však dobře. Běžně jsou věznice přeplněny až o 60 %.

Sport

Utkání ČSSR a SSSR

Rudé právo informuje o utkání ČSSR a SSSR, které skončilo 2:5. Snahu a odhodlání však naši reprezentanti předvedli v prvních minutách. Nápor našeho mužstva byl však zmrazen po faulu Kadlece. Protivník měl jednoznačnou převahu.

Počasí

Předpověď hlásila 12 – 13 stupňů, polojasno až skoro oblačno.

Na podzim 1989 pro Seznam vzpomíná:

Věra Jourová

Česká politička a komisařka EU pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a otázky rovnosti pohlaví.

Co jste tehdy dělala a jak vypadal Váš život?

Konec roku 1989 byl pro mě nezapomenutelnou a šťastnou dobou. Bylo mi 25 let a řešila jsem zrovna těžké dilema, jestli budu také svým dětem říkat: co slyšíte doma, nikde nevykládejte. Jestli je i já zatáhnu do lží a pokrytectví. Listopad to změnil. Začali jsme narovnávat to nejdůležitější – vlastní páteře.

Jak na tu dobu vzpomínáte? Účastnila jste se?

17. listopadu jsem byla v Praze, kde jsem tehdy studovala. Večer přišli domů bratranec a sestřenice z Národní třídy, oba pomlácení. Otřeseně mi vyprávěli, jak to tam vypadalo. Druhý den jsem odjížděla z Prahy do Třebíče, protože jsem měla půlroční dceru a malého syna, a pohlédla shora z magistrály na Václavské náměstí plné lidí. V tu chvíli mi došlo, že lidi snesou hodně, ale mlátit děti si nenechají. To byl asi ten nejsilnější moment.

Jak hodnotíte těch 30 let? Naplnily se myšlenky listopadu 1989?

Tehdejší představa o budoucnosti z listopadu 1989 byla v něčem naivní. O tom, že svoboda není zadarmo a čím se za ní bude platit, myslím tehdy přemýšlel málokdo. Změna režimu byla nutným začátkem, ale změna způsobu uvažování, přijetí odpovědnosti či schopnost vyrovnat se s nejistotou je dodnes neukončený proces. Já jsem měla štěstí. Vystudovala jsem, našla jsem si dobrou práci, využila jsem možnosti nové doby. Ne každý to tak mohl mít. Proto je dobře, že máme v České republice otevřené šance srovnatelné pro všechny a že umíme pomoci těm, kteří to potřebují. A také je dobře, že začíná rozhodovat generace, která vyrostla v demokracii a netáhne si s sebou závaží z minulosti.

Reklama

Doporučované