Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Čeští Romové v Anglii rozjeli FB výzvu na pomoc lidem bez domova. Šíří se do celé Evropy

31. října 2019
Čtení na 3 minuty

Na sociálních sítích se šíří různé výzvy, které mají druhé motivovat k nějaké činnosti, soutěži, nákupu nebo sdílení. Lze pomocí nich však také šířit osvětu nebo pomáhat druhým. Využít sílu sociální sítě Facebook se tak rozhodl i dvacetiletý Patrik Lakatoš, Čech, který žije v Kentu ve Velké Británii a živí se jako barber (holič).

Mezi svými přáteli začal šířit výzvu, která má upozornit na život lidí bez domova a pomoci jim. „Pokaždé, když jsem viděl člověka bez domova, tak jsem dal nějaké drobné. Jednou jsem ale šel okolo bezdomovce a nějaký muž se mě zeptal, proč mu dávám peníze, když je stejně utratí za alkohol. Doma jsem se pak zamyslel, jak to udělat jinak,” říká pro HFC. Na Facebooku pak vyzval své přátele, aby nakoupili jídlo a rozdali jej mezi lidmi na ulici. Svým nápadem již motivoval řadu dalších lidí v několika evropských státech.

romove anglie vyzva 3
Patrik

Princip Patrikova nápadu je jednoduchý. Přes svoji facebookovou stránku, kterou sleduje téměř patnáct tisíc lidí, vyzval tři své přátele, aby zakoupili jídlo a rozdali je mezi lidmi bez domova. Následně pak měl každý z nich vybrat další tři přátele a takto výzvu šířit. „Je jedno jaké jídlo, protože někteří lidé také nemají tolik peněz, aby koupili drahé jídlo. Takže něco, co se dá jíst. Hlavně, abychom jim pomohli, udělali trochu radost a ukázali, že na ně myslíme,” říká Patrik, který během jednoho dne takto pomohl pětadvaceti lidem na ulici. A odezva na sebe nenechala dlouho čekat. „Příspěvek s výzvou dosáhl přes sto tisíc shlédnutí. Lidé, které jsem označil, se hned zapojili a pokračuje to dál a dál,” raduje se Patrik.

romove anglie vyzva 6

Ladislav

Jídlo pro chudé

Prvním z označených byl Ladislav Žiga, žižkovský rodák, který žije v anglickém Gloucesteru, kde pracuje jako mentor ve školství a trenér boxu. „Nejde o nesmyslnou výzvu, tahle má suprovou myšlenku pomoci lidem, které nespočet lidí jen obchází,” vysvětluje pro HFC, proč se rozhodl zapojit. „Tohle je to nejmenší, co pro ně můžeme udělat. Zapojilo se zatím deset lidí a další pracují na videích, takže šíření se daří. Dobrá myšlenka se určitě bude šířit, možná pomaleji než negativní, ale jsme trpěliví,” dodává.

S myšlenkou se ztotožňuje i Daja, která s kamarádem Vojtou rozdávala bagety, tatranky a pití. „Žijeme v uspěchané době. Lidi bez domova často sleduji z dálky a chtěla jsem se u nich zastavit. Poslechla jsem si pár příběhů a chytlo mě to u srdce. Řekla jsem si, že alespoň touto cestou bychom jim mohli pomoci,” vypráví pro HFC. Díky jejímu videu zveřejněnému na Facebooku se do výzvy ihned zapojili další lidé. „Přátelé zareagovali každý po svém. Například kamarádka Jana nerozdávala jídlo, ale v německém městě Eisenach darovala chudému páru s malým chlapečkem oblečení po svém dítěti,” popisuje.

Z Anglie do Evropy

Výzva se tak z Velké Británie mezi přáteli rozšířila i do dalších evropských měst a do Česka. Přijal ji i Jaroslav Horváth z Ostravy a rozdával palačinky a pizzu. „Je správné ukazovat dobro a zároveň pomáhat lidem v nouzi. Vím, že to dělá hodně lidí a nejsou u toho kamery, ale je správné inspirovat a motivovat ostatní, a proto jsme to natočili a zveřejnili,” vypráví pro HFC. Mimo kameru a aktuální výzvu se pak snaží udělat více. Například lidem bez domova platí pobyt v azylovém zařízení, který na den stojí 45 korun.

Romové pomáhají

Do výzvy se prozatím zapojili především Romové. „Setkávám se s pozitivními reakcemi, že to dělají Romové. Někteří se snaží házet mnoho negativ na romskou komunitu, ale jsme stejně obyčejní lidé jako všichni. Jak říkám, v den, kdy to tu opustíme, na tom budou všichni stejně. Proto mezi lidmi nerozlišuji,” říká k tomu Ladislav. „Jestli je Romská komunita zvyklá pomáhat? Určitě ano, stejně jako u ostatních. Někteří pomohou, někteří ne. Ale doufáme, že naše a budoucí generace bude stále více a budeme se o to do budoucna pokoušet. Je to možná něco nového, co někteří neznají nebo se s tím neztotožňují. A proto se budeme snažit inspirovat další,” uzavírá.

romove anglie vyzva 5

Daja

Foto: Archiv autorů výzvy

Publikováno na serveru

Hate Free Culture
.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon