Menu
MotherClub.cz
Dětské aktivity

Víte, jak vyrobit draka? Nebojte se a užijte si při pouštění draka pořádnou zábavu!

Taťána Kročková

Taťána Kročková

31. 10. 2019

Pouštění draka patří neodmyslitelně k podzimu stejně jako třeba rudé šípky, spadané kaštany a nádherně zbarvené listí. Možná máte před očima typický podzimní obrázek Josefa Lady, ze kterého vyloženě cítíte vůni pečených brambor a slyšíte radostné výskání dětí pouštějících draka na stráni. Přimělo vás to k rozhodnutí udělat dětem radost? Stačí jen vyrobit nebo koupit draka a počkat si na příznivý vítr.

Draka pouštěli v Číně před tisíci lety

Pouštění draka je skvělá zábava, která má tisíciletou tradici. Draci původně pocházejí z Číny, kde se při slavnostech vypouštěli vzhůru k nebesům pro navázání kontaktu s bohy. Drak se ale i využíval v meteorologii nebo třeba k výzvědné činnosti za války. Do Evropy se poprvé dostal kolem 16. až 17. století, a to nejprve do ryze přímořských oblastí Anglie, Itálie a Holandska. Dnes slouží především k dětským kratochvílím, při kterých si užijí spoustu legrace nejen děti, ale i dospělí.

Jak si vyrobit draka

Vyrobit či koupit? Toť otázka. Výroba draka opravdu není jednoduchá! V obchodech se každoročně na podzim objevuje velký výběr krásných draků. Je to nejjednodušší řešení – zajít si jej koupit a rovnou šup na stráň! Jednodušší typy draků děti někdy vyrábějí ve škole na hodinách výtvarné či pracovní výchovy.

Pokud však chcete zabavit rodinu na celý víkend a podpořit všechny její členy v rozvoji kreativity, uspořádejte rodinnou drakiádu a vyrobte si vlastní draky, které pak můžete jít odpoledne pouštět na louku. Hodnotit se může nejen umění draka udržet a nechat ho krásně vysoko létat, ale i estetické hledisko a drakův originální vzhled.

Špejle a lepidlo nestačí

Je třeba mít na paměti, že drak musí mít aerodynamický tvar, aby nám mohl vzlétnout. Nejčastější typy draků bývají ve tvaru kosočtverce, ale třeba i pravidelného mnohoúhelníku – hvězdice. Volte vhodné materiály a nechte své děti se při výzdobě draka se plně vyřádit. Fantazii se meze nekladou, a pokud si nevíte rady, videí s postupem pracovního postupu najdete na internetu mnoho. Použít můžete pastelky, voskovky, tempery, třpytky, kousky příze, provázky či různé jiné ozdoby.

Výroba draka krok za krokem

1.KROK:

Připravíte si:

2 dřevěné lišty k výrobě konstrukce o rozměrech 90 a 70 cm a tloušťce 5 mm, hedvábný papír o rozměrech 100 x 85 cm nebo třeba klidně i rozříznutou igelitovou tašku nebo igelitový ubrus, dále lepidlo, lepící pásku, nůžky, pevnější provázek, úzký provázek, stužky, barevný papír, temperové barvy a štětec nebo fixy, lihové barevné fixy, malou pilku nebo ostrý nůž

2. KROK:

Překřižte obě lišty tak, aby měly od středu nahoře stejně dlouhé konce a pevně je k sobě přilepte. Na jejich koncích můžete nožem nebo pilkou udělat malé zářezy, ve kterých vám bude lépe držet lepidlo až budete na základní konstrukci přidělávat hedvábný papír a hlavně provázky.

3. KROK:

Položte konstrukci na papír a vystřihněte tělo draka. Určitě si ponechejte alespoň 5 cm okraj navíc k založení a přilepení. Jakmile se vám to povede, draka vypněte, okraje pevně založte a upevněte na konstrukci lepidlem a lepící páskou.

4. KROK:

Nyní povolejte děti a můžete společně draka vyzdobit pomocí fixů, pastelek a barviček, nalepit si na něj třpytky a podobně. Pokud jste použili světlý jednobarevný igelit, je potřeba mít k ruce barevné lihové fixy, jinak vám na plastu klasické barvičky a pastelky zřejmě moc držet nebudou. Drakovi můžete připevnit i třásně a ocas, na který můžete navázat vějířky vyrobené z barevného papíru, anebo třeba i nádherně zbarvené suché podzimní listí, alespoň tak budete mít přírodního draka.

5. KROK:

Posledním krokem je upevnění provazu, pomocí kterého budete draka pouštět. Je potřeba, aby byl dostatečně dlouhý. Ideální je, když si z velkého klubka motouzu odmotáte dostatečné množství na nějaký pevný klacík, který se vám bude dobře držet. Potřebujete zkrátka nějakou rukojeť. Provázek upevněte pevnými uzly ke spodní části konstrukce draka.

Drakiáda jako náročný sport

Využijte poslední zbytky krásného podzimního počasí a pofukujícího větříku a vyražte na louky, pole a stráně. Je to rozhodně lepší než sedět doma za pecí, anebo u počítače či televize. Děti by měly mít dvojnásobné množství pohybu oproti době strávené sezením ve školních lavicích či u tabletu, a tohle je ideální skloubení zábavy a legrace s pohybem. Nezapomeňte na základní pravidla při pouštění draka, ať se pro vás tato zábavná činnost nestane peklem!

Na nebi platí zkrátka stejná dopravní pravidla jako na zemi. Dávejte pozor, abyste si při běhání nezvrtli kotník, dejte dětem pevné obutí, na krk šátky a na hlavu čepičky. Volte vhodný terén, kde nejsou ani překážky, ani bažiny. Velký pozor dávejte na elektrické dráty a případné stromy! Nedá se nic dělat, ale pokud vám tam drak zůstane, pravděpodobně nebude bezpečné dostat jej zpět. Zaregistrujte, odkud vane vítr a postavte se k němu zády. Poté začněte pomalu odvíjet provázek z navijáku a drak by vám měl vzlétnout. Nezapomeňte jej pevně držet!

Pozor ať vám neuletí!

Nezdá se to, ale takové pouštění draka může být pěkně fyzicky náročné. Pravděpodobně vás druhý den bude bolet krční páteř, a potažmo celý člověk. Ale co, hlavně že si všichni, a především děti, užili náramnou legraci a dostatek pohybu na čerstvém vzduchu! A nebojte se! Ani to nejmenší dítě vám silný vítr neodfoukne, a pokud berete s sebou vaši čivavu, připněte si ji raději na vodítko, možná vám poletí lépe než špatně zkonstruovaný drak…

Ohodnoťte tento článek:
1
Právě čtete

Víte, jak vyrobit draka? Nebojte se a užijte si při pouštění draka pořádnou zábavu!