Duben

Recenze: Hellboy

Vydáno dne 01.11.2019
Přišel z pekla, aby zachránil náš svět!?!

 
Vzpomínám si na film Drive Angry, ve kterém se Nicolas Cage coby chlapík jménem Milton vrátil z pekla, aby zachránil vnučku, kterou unesl satanský kult. Po celou dobu mu trochu pomáhala Amber Heard a pronásledoval ho Účetní William Fichtner. Jistá podobnost tady je, akorát Hellboye nikdo nepronásleduje a pomáhají mu známá Alice Monaghanová, která možná není obyčejnou známou. Dále tu máme vojáka Bena Daimia, jenž možná není obyčejným vojákem. A pochopitelně nelze zapomenout na Hellboyova adoptivního otce, který se zná s Johnem Wickem, ale to sem teď nepatří.

Rozhodně se musí zmínit, že dva bijáky s Ronem Perlmanem, které z hlediska komerčního nebyly příliš úspěšné, jsem neviděl. Resp. první díl možná jo, nicméně kromě toho, že v něm hraje Rasputina Karel Roden, si z něj nic nevybavuju. Jsem přesvědčený o tom, že je to jedině dobře, protože se alespoň budu moct v případě této nové verze vyhnout srovnávání. A řekl bych, že nehrozí, že až se na patnáct roků starého Hellboye a pokračování s podtitulem Zlatá armáda podívám, chtěl třeba zpětně upravit hodnocení tohoto letošního filmu.

Režíroval ho Neill Marshall, který se - jak známo - nezdráhá servírovat nepřístupné krvavé projekty. Zpravidla nejsou úplně nízkorozpočtové, ale přesto nevydělávají. Například nový Hellboy měl rozpočet pohybující se kolem 50 milionů dolarů, a přitom pravidelně střídá epičtější pasáže s těmi, kdy se není možné zbavit dojmu, že před námi běží nějaký béčkový počin. Za mě se jedná o kombinaci, proti které rozhodně nic nenamítám, a tuhle fantasy jsem si užil i přes tu zjevně digitální krev a další CGI nedokonalosti. Chce to tedy toleranci a slabost pro žánr fantasy.
 











 
Začínáme v 6. století na místě zvaném Pendle Hill. Král Artuš, čaroděj Merlin (kteří se nedlouho předtím setkali s Transformery, ale to sem teď nepatří) a další z královy družiny se po krvavé bitvě, ve které havrani klovali oči, chystají rozsekat legendárním Excaliburem okouzlující čarodějku Vivianne Nimue na kousíčky, její ostatky zavřít do truhel a rozvézt je po širém anglickém kraji. Proč? Inu proto, aby ji ani sám ďábel nenašel! Ďábel a Hellboy však v tomto případě evidentně nepředstavují jednu a tu samou bytost, protože titulní hrdina je takové dobračisko, které jenom občas zazmatkuje. Jako kupříkladu v současné Tijuaně, kde na to během luchadorského mače dojede bývalý kamarád - nyní upír - Esteban Ruiz.

Má co do činění s Úřadem pro paranormální výzkum a obranu. Díky tomu se v parádním souboji utká se zuřivými obry. Jenže co jsou zuřiví obři proti okouzlující Vivianne Nimue, která se po několika staletích zatracení vrací (podobně jako velekněz Imhotep, ale to sem teď nepatří), aby za pomoci svého poskoka-prasete ovládla svět. Nebo něco v tom smyslu. Přičemž začíná Londýnem, což ovšem podle všeho nemá být umělecké ztvárnění Brexitu. Bylo by to vtipné ... Ostatně vtípků se dočkáme několika. Jsou sice tuctovější i absurdnější, nicméně do konceptu stejně dokonale zapadají.

Trochu zamrzí, že se Hellboy neodehrává spíše v tom středověku (jasně, já vim, že se titulní hrdina objevil až díky nacistům za druhé světové války). Atmosféra by pak, troufám si tvrdit, byla ještě sugestivnější. Připomeňme si, že především zachycením doby nejvíce zaujal předchozí Marshallův projekt Centurion, odehrávající se dokonce ještě ve starověku. Více zamrzí některé dialogové pasáže, zvláště ty mezi Hellboyem a jeho otcem, jehož si tedy zahrál Ian McShane. A asi nejvíce zamrzí, že některé vedlejší postavy jsou pozoruhodnější než ta hlavní.
 











 
Z tohoto pohledu se docela těším na srovnání ztvárnění Rona Perlmana a Davida Harboura, z nich ani jednoho nelze zařadit do první hollywoodské ligy. Na druhou stranu to spíše vypadá tak, že problém bude už v samotné postavě. Druhý jmenovaný vůbec nepředvádí špatný výkon, ale stejně - hodný vyvrženec pekla? To by se tam snad musel, jako ten Nicolas Cage, dostat nějak omylem, ne? Pravda, jedna scéna ukáže, že v sobě pořád možná ukrývá temnou stránku, leč určitě nikoho nepřekvapí, že ji má plně pod kontrolou. Čímž vlastně zazdí potencionálně hustý twist.

Hellboy je tedy film, ve kterém více zaujmou Alice (Sasha Lane aka American Honey), Ben Daimio (Daniel Dae Kim), vlastně i Merlin (Brian Gleeson). Určitě pak Baba Jaga, která se objevuje v nejlepší scéně (jež má dohru za závěrečnými titulky), přestože nevypadá ani jako vzpomínaný John Wick, ani jako "Jaguška" z Mrazíka. Na plné čáře ovšem vítězí Vivianne Nimue, u níž sehrálo nepochybně významnou roli to, že vypadá jako Milla Jovovich. Tahle čarodějnice si snad každého omotá kolem prstu díky svému vzhledu, což je ještě nebezpečnější, než kdyby vypadala jako nesympatická stařena. A co si budeme povídat, Mille to sluší i s tou separovanou, avšak stále se pohybující hlavou. Takže stejně jako například rovněž nedoceněný Sedmý syn si i nový Hellboy zaslouží šanci.

FOTO: Vertical Entertainment
Hodnocení autora: 8/108/108/108/108/108/108/108/108/108/10
(Autor: Tomáš Kordík)
 

DVD

Recenze: Lidé pod schody

Na Blu-ray nedávno vyšla i tahle poněkud bizarní podívaná, pod kterou se podepsal jeden legendární hororový... celý článek
 
Přidat na Seznam.cz