QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Projekt nové čtvrti Americká - Sirkova - Denisovo se představuje veřejnosti - FOTKY

01.11.2019 7:01

Projekt přestavby lokality Americká - Sirkova - Denisovo v Plzni se představuje veřejnosti. V bývalém Prioru odstartovala podrobná expozice. V jaké fázi je aktuálně celý projekt?

foto-qap-cz (7)
foto-qap-cz (7)foto-qap-cz (3)foto-qap-cz (8)foto-qap-cz (2)foto-qap-cz (5)foto-qap-cz (6)foto-qap-cz (9)foto-qap-cz (11)foto-qap-cz (10)

S projektem přestavby lokality Americká - Sirkova - Denisovo nábřeží v Plzni se od pátku mohou obyvatelé podrobně seznámit v rámci veřejné expozice v bývalém obchodním domě Prior. K dispozici jim je důkladná prezentace projektu i podrobné informace k celé oblasti.

"Na výstavě velmi názorně ukazujeme, jak zamýšlíme území vyřešit a co tady plánujeme. Jsme v situaci, kdy zpracováváme dokument EIA, tedy posouzení projektu vlivu na životní prostředí. Jedná se o technické věci, které nejsou zase tolik vidět. Chceme, abychom veřejnost průběžně informovali o tom, jak to bude vypadat, jak budou vedeny ulice, jaký tady bude nový veřejný prostor a co nás tady čeká. Věřím, že i díky těmto prezentacím, které chceme do budoucna opakovat, bude veřejnost z naší strany neustále informována," říká k expozici Tomáš Jícha, hlavní manažer projektu a zástupce investora z Ameside a.s.

Výstava veřejnosti důkladně představuje jednotlivé aspekty projektu, včetně rozloh, výšek jednotlivých budov a sektorů. Zároveň podrobně popisuje nové dopravní uspořádání v lokalitě i systém podzemního parkování. Lokalita nabídne nejen komerční prostory v podobě kanceláří, ale také byty, objevit se mají volnočasové aktivity. V místech má také vyrůst hotel s kapacitou víc jak stovky pokojů. Veřejnost si může projekt projít krok po kroku.

Výstava je oficiálně otevřená od pátku. V příštím týdnu pak bude pokračovat. "Veřejnost může výstavu navštívit poprvé v pátek 1. listopadu a potom od pondělí 4. až do pátku 8. listopadu 2019 vždy od 10 do 18 hodin. V těchto dnech zde může taktéž zhlédnout jak zmiňovanou výstavu, tak ve čtvrtek 7. listopadu od 15 do 18 hodin pak budou přímo na místě opět přítomni i zástupci investora z akciové společnosti AMESIDE a architektonických studií Chapman Taylor a AGE project, s nimiž bude možné o připravovaném projektu AMESIDE diskutovat," dodává zástupce společnosti Karel Samec.

V jaké fázi je projekt výstavby nové čtvrti u Americké? Se zahájením stavby se počítá v roce 2022...

V průběhu uplynulých týdnů došlo mezi městem a společnostmi Ameside a Amádeus Real k dohodě o spolupráci při rozvoji území v lokalitě Americká – Sirková. Zároveň je dohoda součástí mimosoudního řešení soudního sporu mezi městem Plzní a společností Amádeus Real, která po městu žádala odškodnění 1,8 miliardy korun v souvislosti s původním neuskutečněným projektem výstavby obchodního centra Corso.

Projekt AMESIDE se oficiálně veřejnosti představuje opět po nějaké době. "V mezidobí jsme pracovali na dokumentaci pro EIA a pracujeme na rozvoji celého konceptu tak, abychom připravili dokumentaci pro územní rozhodnutí. Pracujeme s funkční náplní celého celku, snažíme se funkce namíchat tak, aby byly provozně co nejlépe sladěné, aby to bylo zajímavé i z komerčního pohledu a aby to bylo zajímavé pro lidi. Architektonický princip se točí kolem toho, že stavíme městskou čtvrť, snažíme se vytvořit kus města. Územní studie je pro nás velkou oporou, naprosto ji respektujeme," říká architekt Filip Pokorný ze společnosti Chapman Taylor.

Projekt by se podle jeho tvůrců už nijak výrazně měnit neměl. "Projekt tak, jak ho vidíte dnes, z funkčního hlediska bude dál fungovat. To znamená hlavní funkce jako kanceláře, byty, volnočasové aktivity. Samozřejmě detailní funkční členění se bude ještě vyvíjet. Teď nicméně fixujeme hlavní funkce a z toho se následně vychází v návrhu všech kapacit," dodává Filip Pokorný.

Zásadní je momentálně právě zmiňovaná EIA. "Nevíme úplně s jistotou, zda po nás nebude chtít úřad ještě další doplnění. V této chvíli dopracováváme dokumentaci EIA dle vlastních připomínek v rámci zjišťovacícho řízení. Začátkem roku bychom měli mít dokumentaci pohromadě a uvidíme, zda se nebude muset ještě doplňovat, aby byla stoprocentní a byla v rámci širšího pléna bezproblémová. I proto tuto výstavu pořádáme, chceme vnímat jednotlivé připomínky obyvatel, abychom se následně nesetkali s nějakým zásadním názorem, se kterým bychom se museli v rámci projektové dokumentace potýkat. Raději bychom to chtěli slyšet teď na začátku a věříme, že i výstava k tomu přispěje," doplňuje architekt Milan Mlada z AGE project.

Podle tvůrců projektu je stále reálný termín zahájení stavby v roce 2022. Kompletní výstavba by měla trvat zhruba pět let.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24