Přichází zase rázná změna počasí? Teploty v Česku opět polezou až ke dvacítce!
Město Most. Ilustrační foto
Most

Mostecko - Mostečané se ve čtvrtek spolu s mnoha dalšími Evropany probudili do mrazivého rána. Největší kosa byla v krušnohorských údolích, tzv. mrazových kotlinách, kde rtuť teploměru spadla i pod -10 °C. Ani civilizaci se však mráz nevyhnul: na Meziboří a v Nové Vsi v Horách se dočkali -4 °C, v Mostě -5 °C (do Mostu, který je zapadlý mezi Českým středohořím a Krušnými horami, chladný vzduch rád zatéká, a tak čas od času bývá krušnější než samotné „Krušňáky“).

Poslední říjnový den se díky tomu stal prozatímně nejchladnějším dnem letošního meteorologického podzimu a možná mu tento titul chvíli vydrží. Na víkend se totiž oteplí, citelně.

Pátek 1. listopadu:

Během prvního listopadového dne dojde ke střídání tlakových útvarů. V noci a ráno skončí panování zadní strany tlakové výše postupující k jihovýchodu, poté se do českého vzdušného prostoru celkem rychle vetře přední strana objemné tlakové níže se středem mezi Irskem a Islandem. V praxi to znamená jižní, potupně zesilující (nijak extrémně) jihozápadní vítr neboli příliv teplého vzduchu. Teplý vzduch nakonec nad tím chladným, který k nám v uplynulých dnech pronikl, zvítězí, avšak na počátku pomyslného boje těchto vzdušných mas lze očekávat inverzi a s ní spojenou nízkou inverzní oblačnost. Modely to vidí takto: od rána do odpoledne zataženo nízkou inverzní oblačností, poté její rozpouštění, ale s tím, že tou dobou se mostecké nebe zaplní frontální oblačností. K večeru a večer nepřekvapí dešťové kapky (ve všech nadmořských výškách). Nejvyšší odpolední teploty okolo 3 až 7 °C.

Sobota 2. listopadu:

Na Britských ostrovech se hodnoty atmosférického tlaku budou pohybovat až mezi 970 a 965 hPa, neb se nad ně přemístí střed zmíněné rozsáhlé oblasti nižšího tlaku vzduchu. Větry trápící Brity a Iry nás moc zajímat nemusí, zato relativně svižné cyklonální jihozápadní proudění ano. Sobota bude dosti antislunečná, po naprostou většinu dne lze očekávat oblačné až zatažené nebe a dešťové přeháňky. K tomu nejvyšší odpolední teploty okolo 10 až 14 °C, ráno v minimu kolem 7 až 3 °C.

Neděle 3. listopadu:

Ve znamení nadvlády oblaků, ať už těch nízkých, středních anebo vysokých, se ponese také druhá polovina víkendu. Ubude nicméně srážek, do cca 7. až 9. hodiny by se ještě nějaká decentní sprška objevit mohla, pak už ne. Čili nedělní srážkové úhrny budou dost možná nulové. Nejvyšší odpolední teploty potěší teplomily, zamíří totiž k hodnotám kolem 14 až 18 °C, přičemž teoreticky by mohla padnout dvacítka. Akorát ne na severozápadě Čech, nýbrž v jižních Čechách a především na Moravě. Na Mostecku to vypadá na denní maxima okolo 11 až 15 °C, v případě, že se zatáhne nízkou inverzní oblačností, tak „jen“ okolo 7 až 11 °C. Ráno v minimu kolem 8 až 4 °C.

Pondělí 4. listopadu:

Na začátku nového týdne by mělo být oblačno s nevelkými šancemi na přeháňky, nejvyšší odpoledni teploty by se měly pohybovat okolo 10 až 14 °C a ráno by mělo nabídnout minima kolem 7 až 3 °C. (soj)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru