Dnes Úterý - oblacno 10°C
Zítra Středa - zatazeno 9°C
Úterý 23. 4. 2024
Svátek má Vojtěch
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Branické divadlo má nového nájemce, první představení se budou konat v lednu
Divadlo je jednou z dominant Braníku. Foto: Packa / Wikimedia Commons

Branické divadlo má nového nájemce, první představení se budou konat v lednu

Branické divadlo bude provozovat spolek United Arts & Co., který stojí za akrobatickou skupinou Losers Cirque Company. Tento týden o tom rozhodli radní čtvrté městské části. Praha 4 pronajala divadlo v roce 2016 společnosti BCD CZ principála Václava Čížkovského, které smlouvu vypověděla.

Nový nájemce získal divadelní budovu do pronájmu na dobu neurčitou za měsíční nájemné 30 tisíc korun. Spolek United Arts & Co. bude budovu Branického divadla využívat ke kulturním a kulturně-vzdělávacím akcím, především k divadelním představením se zaměřením na akrobacii, gymnastické disciplíny a nový cirkus. Dále pak k trenérské, vzdělávací a popularizační činnosti v oblasti akrobacie a gymnastických sportů. Skupina Losers Cirque Company v současnosti působí i v Divadle Na Fidlovačce.

„Provozovat divadelní prostor bude pro nás velká výzva. Kromě našich inscenací budeme uvádět i zajímavá představení našich kolegů či představení z příbuzných oborů, jako je pantomima, pohybové divadlo. Nebudou chybět koncerty a nezapomeneme ani na malé diváky a jejich rodiče. Pro ty chystáme zajímavý pravidelný program bohatý na pohádky či dílny zaměřené na pohyb nebo divadlo. Malou ochutnávku bychom rádi návštěvníkům představili již v lednu 2020, kdy chystáme slavnostní otevření divadla," uvedl Zdeněk Moravec ze spolku United Arts & Co.

„Moc děkuji všem členům odborné komise, kteří se na výběru nového nájemce podíleli,“ uvedl radní pro majetek a kulturu Michal Hroza (TOP 09). „Jsem opravdu rád, že se nám po několika neúspěšných výběrových řízeních v minulých letech podařilo nalézt kvalitního nájemce Branického divadla. Věřím, že si nový soubor Branického divadla najde své diváky, a to nejen z Prahy 4,“ dodal.

Uzavření smlouvy se spolkem United Arts & Co. doporučila Radě MČ Praha 4 odborná komise pro posouzení nabídek na pronájem Branického divadla. Smlouvu s dosavadním nájemcem BCD CZ radnice Prahy 4 ukončila výpovědí smlouvy. Jako důvod uvedla, že společnost neplatila sjednané nájemné. Na fungování divadla si stěžovali zastupitelé Prahy 4 už v minulosti. Ředitelka divadla Barbora Hanychová a principál Václav Čížkovský v listopadu 2017 napsali otevřený dopis, ve kterém kritiku odmítli.

V letech 2013 až 2015 prošla budova Branického divadla rekonstrukcí za 16 milionů korun. Ta zahrnovala opravu fasády, shnilého stropu, zajištění chybějící hydroizolace i vybudování nových šaten. Branické divadlo patří k tradičním divadelním scénám Prahy. V roce 1925 je vybudovali z vlastních finančních prostředků obyvatelé Braníka. Z celé Prahy sem jezdili diváci například na vystoupení Divadla Járy Cimrmana. V prostorách divadla se kromě divadelních představení pořádaly koncerty klasické i populární hudby a taneční večery. Svoji domovskou scénu zde před lety našlo i slovenské Radošinské naivné divadlo.


Autor: red

Ladislav Pazdera na Vyšehradě

Včera v 10:31

Ladislav Pazdera se zcela oddal hře na akustickou kytaru a patří ke generaci hudebníků, která vyrostla bez žánrových hranic. Na Vyšehradě zahraje 25. dubna skladby ze svého posledního alba Chiaroscuro, kde zpracovává řadu stylově různorodých vlivů a přetváří je do velmi osobitých a jímavých...

Škola a školka hledají školníka

21. dubna 2024 v 10:05

ZŠ a MŠ Praha 4, Sdružení 1080 přijme do svého kolektivu od 1. srpna na hlavní pracovní poměr školníka. Jeho úkoly budou zahrnovat běžné údržbářské a provozní práce ve škole a na školním pozemku.

Praha 14 uspořádala deváté setkání koordinátorů environmentální výchovy

21. dubna 2024 v 10:03

Praha 14 byla letos již podeváté hostitelem setkání koordinátorů environmentální výchovy v pražských mateřských, základních a středních školách. Na organizaci dubnové akce se vedle městské části i tentokrát podílely dvě stálice: „Ekoškola“ ZŠ Generála Janouška, vedená ředitelkou Jaroslavou...

Při výročí tísňové linky 112 se oceňovalo

21. dubna 2024 v 09:44

Před dvaceti lety, 20. dubna 2004, byl v Praze spuštěn provoz linky 112 v současné moderní podobě. Jedním z důvodů byl i světový šampionát v ledním hokeji, který se tehdy konal v Praze. Moderní technologie tísňové komunikace tak byly uvedeny do ostrého provozu.

Kvůli nehodě se na Pražském okruhu u Slivence zastavil provoz

20. dubna 2024 v 18:26

V sobotu kolem třinácté hodiny došlo k nehodě dodávky a osobního auta na Pražském okruhu u Slivence. Frekventovaná silnice byla kompletně uzavřena dvě a půl hodiny.

Další články
Nahoru