01.11.2019 09:27

Malé divadlo v Českých Budějovicích oslaví 70 let existence

Malé divadlo v Českých Budějovicích oslaví v listopadu 70 let existence. První premiérou nové sezony, která přinese čtyři tituly, bude 2. listopadu inscenace Nuda!. Hlavní oslavy budou 9. listopadu. ČTK to dnes v tiskové zprávě oznámila Lenka Cimlová Ostrá z marketingu Jihočeského divadla. Pod tuto scénu Malé divadlo patří.

Přímo v den, kdy Malé divadlo vzniklo, 9. listopadu, soubor uvede dvě profilové inscenace a ve foyer vznikne provizorní vzpomínková kavárna s archivními materiály. V parku Na Sadech bude maringotka, se kterou jezdil loutkář Matěj Kopecký a v níž je program se 3D zvukem k 70 letům scény. Maringotku budou moci lidé navštívit i u dočasného areálu Bouda na Mariánském náměstí od 21. listopadu.

Na účastníky oslavy 9. listopadu čekají překvapení. „Například půlnoční reinkarnace Míčka Flíčka, úplně první premiéry Malého divadla. Všechny návštěvníky narozeninového dne budou hostit současní zaměstnanci Malého divadla. Měla by tak vzniknout velmi příjemná rodinná atmosféra, čehož si na našem divadle vlastně cením nejvíce," uvedl umělecký šéf Malého divadla Petr Hašek.

Od 19. prosince se bude v areálu Bouda hrát vánočně laděná inscenace Útěk do Egypta přes Království české. V únoru herci zinscenují hru Invisible Man. Narozeninovou sezonu zakončí Malé divadlo 28. srpna, kdy bude mít před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově premiéru hra Muž Dvojhvězdy, kterou připravuje Petr Forman podle knihy Alexandra Grina.

Malé divadlo hraje rodinná představení, pro děti i mládež. Jihočeské divadlo, jež letos slaví 100 let, provozuje ještě činohru, operu a balet. Zřizovatelem Jihočeského divadla je město České Budějovice. Čtyři pětiny jeho tržeb, které jsou 54 milionů Kč ročně, přináší Jihočeskému divadlu českokrumlovská točna. Na otáčivé hlediště letos přijelo na 96 představení 58.863 diváků, tržby z prodeje vstupenek byly 43,3 milionu Kč.

https://www.jihoceskedivadlo.cz/maledivadlo

Autor článku: ČTK: vkc, hj