Učitelé budou ve středu stávkovat kvůli platům. Školy by podle odborářů měly zůstat zavřené

Školské odbory budou ve středu stávkovat kvůli sporům s ministerstvem o růst platů. Radiožurnálu to potvrdila předsedkyně odborové Krajské rady Olomouc Eva Hrdličková. V dopise adresovaném zařízením, který má Radiožurnál k dispozici, se píše, že by ve středu měly být školy a školská zařízení zavřené. Ministr školství Robert Plaga z hnutí ANO se zatím nechystá s odbory na téma platů jednat.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Olomouc (Aktualizováno: 13:37 1. 11. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ilustrační foto.

Termín školské stávky bude oznámen v pondělí | Foto: Tomáš Adamec

„Jedná se o jednodenní stávku, jedná se o demonstrační stávku. Technicky by měly být všechny školy podchycené, záleží teď už jenom na učitelích, jak se k tomu postaví,“ uvedla Eva Hrdličková. 

„Naše požadavky nebyly naplněny. Posledním kamínkem bylo, že ministr Plaga torpédoval dohodu, kterou jsme měli s premiérem Babišem. Vidíme to jako jednoznačný podraz,“ řekla místopředsedkyně odborů Markéta Seidlová. 

Odboráři nesouhlasí s navrhovaným růstem základů platů učitelů o osm procent, na kterém se tento týden domluvili premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr školství Robert Plaga (za ANO). Odbory požadovaly navýšení tarifů o deset procent, jsou kvůli tomu ve stávkové pohotovosti a kritizují ministra školství, že není schopen s odbory dostatečně jednat. Stávkou se tak chtějí vůči krokům ministra jasně vymezit.

Již dříve mluvčí odborářů Jana Kašparová Radiožurnál řekla, že nižší částka je v rozporu s posledním jednáním s předsedou vlády a ministrem školství. „Bylo dohodnuto, že rozdělení by mělo být 75 procent do tarifů  a 25 procent by měla být nadtarifní složka platu.“

Školské odbory hrozí stávkou. Nesouhlasí s navýšením platů učitelů jen o osm procent

Číst článek

Podle ministerstva školství jednání pokračují a poslední dopis psal ministru Plagovi předseda školských odborů František Dobšík 31. října.  „Nerozumíme situaci, kdy pan Dobšík píše ve svém dopise, že prostor pro jednání ještě existuje, ale zároveň už údajně vyslal do škol dopis, že vyhlašuje stávku na 6. listopadu,“ uvedla mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. 

Plaga už dříve řekl, že stávka není namístě. Rovněž podle premiéra Babiše není o čem jednat.

Růst tarifů o osm procent představuje přidání od 1084 do 3534 korun podle délky praxe a kvalifikace.

Učitelé základních škol a středních škol si polepší od 2290 do 2986 korun. Při desetiprocentním přidání podle požadavku odborů by to bylo od 2863 do 3733 korun.

Vláda slíbila, že do konce volebního období by měli učitelé mít 150 procent svého příjmu z roku 2017, měli by tak vydělávat 45 tisíc korun hrubého.

Anna Horáčková, sva, tzr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme