Nabitý čtyřdenní program připomene samet v Ostravě

1/11 2019

Bohatým čtyřdenním programem vyvrcholí projekt s názvem SametOVA, připomínající 30. výročí sametové revoluce v Ostravě. Za dramaturgií programu stojí 30 ostravských kulturních a vzdělávacích institucí, které připravily workshopy, diskuse, projekce, koncerty, divadelní představení, scénická čtení a další projekty.

Nabitý čtyřdenní program připomene samet v Ostravě

Vizualizace originálního dějiště programu na Masarykově náměstí. Návrh: David Bazika, NDM

Na Masarykově náměstí vznikne zcela unikátní a originální prostor, který se od pátku 15. do pondělí 18. listopadu stane dějištěm multižánrového programu určeného všem generacím.Za dramaturgií programu stojí 30 ostravských kulturních a vzdělávacích institucí, které připravily workshopy, diskuse, projekce, koncerty, divadelní představení, scénická čtení a další projekty.

„Znovu se ukazuje, jak osobitá Ostrava je. Jak se dokáže spojit a táhnout za jeden provaz. Odzkoušeli jsme si to v předchozích letech, kdy se propojily ostravské instituce a ve spolupráci s městem tvořily společný program a připomínaly si důležité události historie města i státu. Jednalo se o 750. výročí první zmínky o městě nebo 100 let republiky. A nyní si to zopakujeme. Ostrava se tak stává díky spolupráci desítky spolků, institucí, univerzit a škol republikovým unikátem, " dodává ostravský primátor Tomáš Macura.


Program bude probíhat po čtyři dny od pátku 15. do pondělí 18. listopadu vždy v čase od cca 9.00 do cca 22.00 hodin. Každý den je svou dramaturgií specifický a délka i obsah programu se v jednotlivých dnech liší. Na Masarykově náměstí vznikne originální prostor, který se probíhajícím akcím dispozičně vždy uzpůsobí. Hlavní program proběhne v rozměrném stanu s dřevěnou podlahou a částečným vytápěním. Vybaven bude jevištěm, velkoformátovými obrazovkami, pohodlným usazením až pro 200 osob, chill zónou nebo galerií. Uvnitř nebude chybět kavárna, která nabídne stylové občerstvení. Návštěvníci se budou moci vrátit také do doby před 30 lety a to ve speciálním prostoru s předlistopadovými rozhlasovými záznamy, fotografiemi, novinovými články - vše pod dohledem sochy milicionáře. V rámci venkovního programu si po celé čtyři dny může veřejnost odlít vlastní pamětní klíč (pod vedením studentů VŠB – Technické univerzity Ostrava) a do nedělní Retro krasojízdy se mohou zapojit všichni nadšení cyklisté nejen na skládačkách, favoritkách či sdílených kolech. Na náměstí Dr. E. Beneše budou stát dobové vozy a centrum města obejme 1100 metrů dlouhý lidský řetěz, kterého se zúčastní okolo 2000 osob.

Podrobný program je volně distribuován v tištěné podobě.

Všechny informace jsou také na  www.ostrava30.cz.