Archeologové objevili pod rušnou mexickou ulicí tajný tunel Aztéků

 
Další 1 fotografie v galerii
V tunelu se nalézají artefakty ze skla, porcelánu a také zbytky soch / INAH
Při výkopech během stavby autobusové zastávky umístěné poblíž mexického města Mexico City narazili dělníci na aztécký tajný tunel pocházející z 15. století. Nechal ho postavit sám aztécký vládce Montezuma I.

Objev je součástí už 15 let trvajícího vládního projektu, který má za úkol zajistit ochranu kolem místa La Calzada de San Cristobal, kde se nacházejí zbytky aztéckých staveb starých několik staletí.

Domorodí obyvatelé si zde v 17. století vybudovali svoji infrastrukturu. Nový nález oznámil veřejnosti Mexický ústav antropologie a historie (INAH). Podle odborníků z ústavu je zeď dlouhá 8,3 metru a je ozdobena jedenácti vyřezávanými obrazy a nachází se v ní také zbytky dřevěné brány. Tunel se nalézá pod městem Ecatepec de Morelos v těsné blízkosti Mexico City. Patrně byl využíván k usměrňování toků vod z blízkých jezer Zumpango a Xaltocan, i proto byl zasvěcen Tlalocovi, bohovi spojovanému s vodou.  

V tunelu se nalézají artefakty ze skla, porcelánu a také zbytky soch, je zde i sedící postava bez hlavy a nohy od větší sochy. Nejnadšenější jsou ale archeologové z obrazů spojených s aztéckým bohem Tlalocem. Tento bůh se obvykle zobrazuje s brýlemi kolem očí a tesáky. V uměleckých dílech je často spojován s blesky a vodou. Přestože je považován za dárce života, Aztékové se ho báli.

Věřili, že dokáže seslat krupobití, hromy, blesky nebo otrávit vodní zdroje. Montezuma I. vládl Aztécké říši od roku 1440 do roku 1469, po něm nastoupil na trůn Montezuma II., který ale nakonec podlehl dobyvateli Hernánu Cortesovi. Aztékové byli známí svým zemědělstvím, zavlažovacími systémy, odvodňováním bažin a vytvářením umělých ostrovů v jezerech. Byli také známí svými rituály s velkým množstvím lidských obětí.

Tunel také není jediným objevem, který v poslední době pomohl poodhalit historii Aztécké říše. V květnu letošního roku archeologové objevili ostatky lidí na posvátném místě Zultepec-Tecoaque v dnešním Mexico City. Šlo o členy španělského konvoje z Kuby, který se v roce 1520 dostal na aztécké území a vezl zásoby pro dobyvatele Hernána Cortese.

Aztékové ale konvoj zajali a následně vykrmovali jeho členy pro účely obětního rituálu. Jednalo se o asi 15 mužů, 50 žen, 10 dětí a 45 pěších vojáků. Odborníci říkají, že tito lidé zde byli šest měsíců vězněni a poté obětováni, Aztékové je snědli. Jednalo se o jedno z největších vítězství domorodců nad dobyvateli. O rok později už Španělé dobyli celou Aztéckou říši a zničili její hlavní město Tenochtitlán. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama