Hlavní obsah

Pašeráci vozili přes Česko migranty, obžaloba navrhuje tresty kolem tří let

Právo, ape
Louny

Tresty většinou kolem tří let vězení navrhla obžaloba v pátek u Okresního soudu v Lounech pro skupinu lidí stíhaných za převážení migrantů z Maďarska přes Česko do Německa z roku 2015. Hlavou organizované pětičlenné skupiny měl být dnes 66letý Egypťan Mohamed Tahier Sayed Mohamed Hassan. Rozsudek by měl padnout příští týden.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaní (zleva) Irena Hassanová Suchochlebová, Mohamed Tahier Sayed Mohamed Hassan a Tomáš Starý před senátem lounského soudu

Článek

Krom Hassana je obžalována i jeho bývalá manželka Irena Hassanová Suchochlebová, prostředníkem měl být Ukrajinec Rostyslav Tymochuk, řidiči pak Martin Horváth a Tomáš Starý.

Podle obžaloby jezdili pro syrské uprchlíky do Budapešti, odkud je přes Slovensko a Českou republiku přes přechod Hora Svatého Šebestiána na Chomutovsku vozili na různá místa Německa. Za jednoho uprchlíka si měli říct o 500 dolarů.

Migranty měl v jednom budapešťském hotelu kontaktovat právě Egypťan Hassan. Ve dvou případech migraci v srpnu roku 2015 odhalili němečtí policisté.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Irena Hassanová Suchochlebová a Mohamed Tahier Sayed Mohamed Hassan před jednací síní lounského soudu

Hassan podle státní zástupkyně Aleny Černé několikrát změnil výpověď, nejprve prý jezdil do Maďarska obchodně pro zboží, pak účast na převozu připustil s tím, že jen pomáhal tlumočit, organizátorem ale prý nebyl. Za převážením migrantů podle něj stál jistý Syřan Abu Hassan. Žádný takový člověk ale policisty vypátrán nebyl.

Za cestu stovky eur a platba předem, popsal uprchlík soudu v Lounech pašování lidí

Krimi

„Co se týká obžalovaného Hassana, může být uvažováno o trestu, který by nebyl spojen s odnětím svobody,“ uvedla Černá s tím, že od činu již uplynuly čtyři roky a jedná se o 16 migrantů. Pro Hassana navrhla tříletý trest podmínečně odložený na tři roky.

Pro Hassanovou Suchochlebovou navrhla dvouletou podmínku, pro Starého a Tymochuka pak tresty odnětí svobody na 3,5 a tři roky, protože byli v podmínce. Horváth, který podle Černé významně napomohl k objasnění činnosti, má pak dostat dvouletý trest.

Reklama

Výběr článků

Načítám