Mezinárodní ocenění za inovaci. Radiožurnál získal za Studio '39 Česko-německou novinářskou cenu

Projekt Radiožurnálu s názvem Studio '39 získal Česko-německou novinářskou cenu v kategorii audio. Na slavnostním večeru v Lipsku ji v pátek večer převzali zástupci stanice včetně moderátora Jana Pokorného. Sedmihodinové vysílání z letošního 15. března živě rekonstruovalo osmdesát let staré události nacistické okupace Československa.

Lipsko (Aktualizováno: 21:16 1. 11. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zatímco ve studiu moderátoři zpovídali historiky, z českých regionů se živě hlásili reportéři s dobovým zpravodajstvím.

Porotě se na projektu líbilo například propojení živých vstupů z míst, kudy před osmdesáti lety postupovala německá armáda, s výpověďmi pamětníků a vojenských historiků. Studio navíc stálo uprostřed haly Hlavního nádraží v Praze a diváci mohli na místě sledovat rozhlasovou práci.

Historická rekonstrukce STUDIO '39. Před 80 lety nacistické Německo obsadilo zbytek Československa

Číst článek

„Studio 39 přeneslo minulost do současnosti a představuje tak odvážný, nový formát na populární rozhlasové vlně,“ řekl o projektu Radiožurnálu člen poroty František Černý.

Za rozhlasový projekt byli v kategorii audio vyznamenáni Petr Dudek, Jan Pokorný, Petr Pospíšil, Ondřej Suchan a Martin Veselovský.

„Ta obrovská skupina lidí, která na tom pracovala, odvedla skvělou práci. My jsme rádi, že to ocenili nejen posluchači a diváci, kteří byli přímo na místě, ale že to nakonec ocenila i odborná porota. Dostat za tento projekt cenu v Německu je obrovské uznání,“ řekl šéfredaktor Radiožurnálu Ondřej Suchan.

Cenu na slavnostním večeru převzali zástupci stanice. | Foto: Václav Jabůrek | Zdroj: Český rozhlas Radiožunál

Další ocenění

Za německou stranu byla v kategorii audio oceněna Jacqueline Hene za příspěvek „Zatopené město“, v němž podle poroty „dokázala představit dějiny v česko-německém příhraničí prostřednictvím společné akce mladých lidí a zpřístupnit je tak širšímu okruhu posluchačů.“

OBRAZEM: Podívejte se do zákulisí speciálního rozhlasového vysílání STUDIO '39 z hlavního nádraží

Číst článek

Česko-německou novinářskou cenu každoročně uděluje Česko-německý fond budoucnosti společně s novinářskými svazy obou zemí. Vyzdvihuje autory, kteří prohlubují vztahy obou sousedících zemí.

V porotě zasedají novináři a další významné osobnosti jak z Česka, tak i z Německa.

Cena má tři kategorie, ve kterých pokaždé vítězí jedno německé a jedno české dílo. Radiožurnál vyhrál v rubrice audio, cenu za text si odnesla Adéla Tallisová Dražanová z Reportér magazínu a za kategorii multimédia ji sklidil Jiří Fiedor z České televize. Zvláštní cenu Mileny Jesenské obdržel Kirill Ščeblykin z Deníku N.

Předávání se uskutečnilo v historických prostorách kina UT Connewitz v Lipsku a zúčastnilo se jej více než 200 hostů, mezi nimi například bývalý ministr zahraničních věcí České republiky Karel Schwarzenberg či spolkový zmocněnec pro dokumenty Stasi Roland Jahn.

Václav Jabůrek, Ladislav Novák, mat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme