Hlavní obsah

Aktivisté v Německu pokaňkali pohádku o Zelených

Právo, Vladimír Plesník

Dlouho se zdálo, že osud nastavuje německým Zeleným – chtělo by se říci: konečně – svou nejpřívětivější tvář. V průzkumech veřejného mínění se přetahovali s křesťanskou demokracií (CDU) kancléřky Angely Merkelové (65) o pozici nejsilnější politické síly. Možnost, že by jejich šéf Robert Habeck (50) usedl do kancléřského křesla, se z říše snů přesunula do hájemství naděje. A pak se zjevili ekologičtí radikálové a strhli Zelené z výšin na tvrdou zem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protest aktivistů z hnutí Extinction Rebellion v BerlíněVideo: Reuters

 
Článek

Berlín, podzimní neděle, křižovatka u Vítězného sloupu, jedna z nejrušnějších v metropoli. Aktivisté z hnutí Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí), zkráceně XR, stloukli z prken biblickou Noemovu archu, kterou natřeli na růžovo. Přesně za pět minut dvanáct má na ní kapitánka Carola Racketeová (31), která si letos vynutila s lodí plnou migrantů vstup do italského přístavu na ostrově Lampedusa, veřejně obžalovat spolkovou vládu i další politické strany z toho, že se laxně až odevzdaně podvolily blížící se ekologické katastrofě.

Musíme se vzchopit, jinak planeta skoná
Alex Volk z Extinction Rebellion

Je jedenáct a protestující zjišťují, že jich dorazilo příliš málo na to, aby sloup omotali lidským řetězem. Pak se objeví další a záměr se podaří. Záběry rozesmátých demonstrantů tančících za zvuků písně Boba Dylana o tom, že se svět mění, snadno proniknou do takřka všech zpráv.

Aktivisté v Praze zablokovali magistrálu, přilepili se na přechod

Domácí

Nejen díky tomu se cítí německá zelená strana v ohrožení. „Zelení, to se až do nedávna rovnalo ekologické avantgardě. Obžalovávali, žádali, napadali. Teď se rýsuje pro ně osudová výměna rolí – někdejší buřiči vrostli mezi mocné a otrlé,“ všiml si týdeník Focus.

Vypukne rvačka zachránců světa?

Zčistajasna stojí před volbou mezi morem a cholerou. Pokud se obejmou s rebely, vystraší své horkotěžko získané stoupence z politického středu odmítající jakoukoli formu nátlaku. Pustí-li se s nimi do křížku, vyrvou si ze země vlastní kořeny.

Zatím se přou výhradně za zavřenými dveřmi. Jen málokdo z nich se odhodlá veřejně se dopustit názoru. Sven Giegold (49), vlivný europoslanec, patří mezi hrstku těch, kteří vtíravou konkurenci nahlas zavrhují: „V žádné demokracii se změny nesmí vynucovat jenom protesty. Drony na letištích, to už opravdu zachází příliš daleko!“.

Na německých dálnicích nadále neomezenou rychlostí, Zelení s návrhem neuspěli

AutoMoto

Alex Volk (26) si nic takového nemyslí. Zkoušel to u Zelených i ve Fridays for Future švédské aktivistky Grety Thurnbergové (16). Až u XR má pocit, že někdo konečně sekl do gordického uzlu – a možná ho i rozťal. „Parlamentarismus selhal. Musí přijít něco průrazného, třeba i zhroucení systému. Musíme se vzchopit, jinak planeta skoná,“ má jasno.

Strach ze zániku světa se XR drží jako přibitý. Roger Hallam (53), velšský farmář a spoluzakladatel, při přednáškách maluje studentům apokalyptické vize: „Zemřete, jestliže brzy neprozřete. Pokud společnost jedná takto nemorálně, demokracie se stává nadbytečnou“.

Na sochu sv. Václava klimatičtí aktivisté umístili transparent

Domácí

Letos v únoru Hallam na akci Amnesty International v Londýně volil slova, jež neznějí příliš pacifisticky: „Přinutíme vlády jednat. Nebudou-li akční, svrhneme je. Vytvoříme demokracii vhodnější pro naše účely. Ano, mnozí mohou při tom zemřít“.

Dieter Ruch (73), specialista na protestní hnutí, si pomáhá příměrem z náboženství: „XR považuji za něco mezi adventisty sedmého dne a Svědky Jehovovými.”

Mezitím spadly preference Zelených z 27 na dvacet procent. „Ba co víc – teď Zeleným show ukradli amatéři, kteří je mohou vytlačit z politicky lukrativního trhu záchrany světa,“ poznamenal týdeník Der Stern.

Půl na půl
Polovina Němců považuje akce XR za dobré
Fridays for Future shledává přínosnými 61 procent dotazovaných
V Berlíně hnutí XR nepříznivě hodnotí 61 procent
Sympatie jim vyslovilo jen 32 procent
(Zdroj. Focus, Der Tagesspiegel)
Foto: Carsten Thesing, ČTK

Kapitánka Carola Racketeová řeční na berlínském shromáždění hnutí Extinction Rebellion.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám