Hlavní obsah

USA ustoupily a prodloužily o rok ochranný status i obyvatelům Hondurasu

Tegucigalpa/Washington

Spojené státy o rok prodloužily pro občany Hondurasu žijící v USA dočasný ochranný status, který brání jejich deportaci. Oznámil to dnes na Twitteru honduraský prezident Juan Orlando Hernández. Washington ochranný status udělil lidem z Hondurasu v roce 1999 po řádění hurikánu Mitch, který o rok dříve jejich vlast zpustošil. Původně prodloužení americký prezident Donald Trump odmítal, už je však dal i obyvytelům Salvadoru.

Foto: Loren Elliott, Reuters

Migranti z Latinské Ameriky

Článek

Před týdnem USA další roční prodloužení poskytly také občanům Salvadoru, kteří výjimku mají od roku 2001 po dvou ničivých zemětřeseních. Trump přitom loni tvrdil, že obyvatelům obou středoamerických zemí status letos neprodlouží, neboť 20 let je dostatečně dlouhá doba na to, aby i chudé země dokázaly následky přírodních katastrof překonat.

Loni v lednu ministerstvo pro vnitřní bezpečnost oznámilo, že program dočasné ochrany TPS ruší, mělo tak odejít 200 000 obyvatel Salvador: „Podmínky vyvolané zemětřeseními v roce 2001 už dál neexistují, proto musí být přidělení TPS ukončeno.“ Už dříve byl zrušen program pro Súdánce, Haiťany a Nikaragujce, Salvadorci však představovali největší skupinu. Nakonec však bylo zrušení opakovaně odloženo.

Z USA má odejít dvě stě tisíc Salvadorců

Amerika

Zmíněný status je dočasná výjimka, která oprávněné občany cizích zemí žijících v USA chrání před deportacemi, a to i když do USA přišli bez dokladů.

Program TPS spustil v roce 1990 George Bush. Umožňoval lidem z vybraných zemí v USA legálně žít a pracovat, ať už přišli legálně, nebo ne. Nakonec se týkal deseti zemí, které postihly různé katastrofy nebo konflikty a války, a ochranu přes něj získalo 300 000 lidí mimo jiné z Jemenu, Jižního Súdánu, Sýrie a Nepálu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám