Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Tam, kde leží Antonín Běla: Hrob obávaného vládce podsvětí čekal na Dušičky

Tam, kde leží Antonín Běla: Hrob obávaného vládce podsvětí čekal na Dušičky
Zdroj: eXtra.cz
+ Další fotografie
Hrob mafiána

V Praze na Olšanských hřbitovech leží mnoho lidí, kteří za svého života budili velký respekt. Možná víte, že tu leží Jan Kočka, který zemřel ve věku 28 let při dopravní nehodě. Pár kroků od Kočkova hrobu leží Antonín Běla a jeho syn Marcel. Příbuzní zde na Dušičky nachystali honosnou výzdobu, jak je v rodině zvykem.

Patřil k nejmocnějším mužům podsvětí. Udržoval blízké kamarádské vazby s Františkem Mrázkem a říkalo se, že Mrázek se od něj naučil řemeslu. Podle manželky Marie byl ale rovným chlapem, i když v divokém podnikatelském prostředí si servítky nikdy nebral. Dne 14. dubna 1996 ale jeho život vyhasl. Antonín Běla zemřel rukou najatých vrahů. Kdo měl zájem na jeho smrti?

Zabil ho kamarád?

Vrazi si z Bělova domu odnesli zlato za 12 milionů korun. Akce se měla tvářit jako loupežné přepadení, policisté ale brzy dospěli k dojmu, že šlo o nájemnou vraždu. Kolik lidí se tehdy v Úvalech u Prahy na Bělově smrti podílelo, nebylo nikdy vyšetřeno. Na místě se našlo několik nedopalků a kriminalisté se domnívali, že vrazi na Bělu čekali dlouho. Od začátku vyšetřování panovala teorie, že Běla své vrahy dobře znal. Mohli to být kamarádi, kteří ho zradili? Běla měl nepřátel hodně. Říká se, že šlapal do zelí ruským gangům. Říká se i to, že ho nechal odstranit jeho kamarád František Mrázek. Ten pak v lednu 2006 sám zemřel rukou nájemného vraha. Vražda Běly ani Mrázka nikdy vyřešena nebyla.

Mrázka i Bělu spojoval Pavel Šrytr. Oběma mužům dělal bodyguarda. Zkušený bojovník, který prošel několika speciálním výcviky. Kriminalisté z týmu Tempus se domnívali, že právě Šrytr Bělu zradil a zlikvidoval. Ten to vždy odmítal.

Bodyguard mocných

"Policie si o mně myslí, že jsem měl na pokyn Františka Mrázka zabíjet lidi. Ale to jsou jen neopodstatněné konstrukce. Jsem jen bodyguard, a proto jde ze mě strach. Policie mě už několikrát vyslýchala. Ptali se mě na hromadu vražd. Doslova mi řekli: 'Jak je možné, že jste tak známý člověk v podsvětí a že z vás mají i ti největší gauneři strach?' Tak jsem jim řekl, že je o mně známé, že i když mám jen 75 kilo, tak si od nikoho nenechám nic líbit. Mám v tomto oboru jisté renomé," uvedl Šrytr v rozhovoru pro magazín Reportér.

Manželka Antonína Běly na vrahy ukázat nechce. Marie Bělová byla osudnou noc v nemocnici. Možná mohla být mrtvá i ona. Kromě manžela přišla také o syna Marcela. Zůstal jí jen syn Jaroslav.

Před lety dostala Bělová dotaz, zda si myslí, že jejího manžela nechal zastřelit Mrázek. "Řekněme to asi tak, že důkaz o tom nemám. Oni si to tam spolu nahoře už vyříkali. Naťukávala jsem to, ale...Víte, my jsme k sobě měli jinej vztah. Měla jsem tisíciprocentní jistotu, že mně osobně by v životě neublížil. Z nějakého důvodu si mě vážil. Znala jsem ho od jeho devatenácti let, znala jsem jeho rodiče, kterých jsem si moc vážila. Za mým mužem moc rád chodil, trávili spolu hodně času," uvedla Bělová pro web Aktuálně.cz.

Případy Františka Mrázka a Antonína Běly stále nabízí více otazníků než odpovědí. Ti, kteří o jejich vraždě ví nejvíce, jsou tvrdí jako kámen na Bělově pomníku.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy