Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Proběhlo závěrečné soustředění Junior univerzity – vzdělávání mladých záchranářů 2019

V druhé polovině září proběhlo závěrečné soustředění 6. ročníku vzdělávacího projektu Junior univerzita – vzdělávání mladých záchranářů 2019 (dále jen „J-uni“). Letošního ročníku se zúčastnilo 36 mladých hasičů z kraje Vysočina.

Cílem projektu je mimoškolní vzdělávání žáků 2. stupně základních škol se zaměřením na oblast požární ochrany, přírodních a technických věd a praktického výcviku.

V průběhu celého roku mladí hasiči absolvovali celkem 3 víkendová soustředění a týdenní tábor. Výuku odborných předmětů zajišťovali Kristýna Kutilová (HZS Středočeského kraje, územní odbor Mladá Boleslav), Jan Ondruch (HZS Olomouckého kraje, krajské ředitelství) a zástupci Střední průmyslové školy Hranice a Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava.

O volnočasové aktivity se starali Michaela Franková, Petr Gvuzď (oba SDH Ostrava-Muglinov) a Rostislav Holec (SDH Ostrava-Michálkovice).

Závěrečné soustředění, které proběhlo ve dnech 20. – 22. září 2019, provázelo ho nádherné slunečné počasí a bylo možné trávit velkou část programu venku. V sobotu po obědě měly děti možnost se křídami podepsat na zem před budovou Ústřední hasičské školy v Jánských Koupelích tak, jako to dělají studenti po úspěšném absolvování na vysoké škole.

Neděle patřila slavnostní promoci, které se zúčastnili zástupci partnerů celého projektu: Jan Slámečka (starosta Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska), Ing. Zdeňka Chmelíková, Ph.D. (prorektorka pro studium VŠB-TU Ostrava), MUDr. Jiří Běhounek (hejtman kraje Vysočina), Ing. Martin Kukla (náměstek hejtmana kraje Vysočina), Ing. Jan Karger (ředitel Ústřední hasičské školy SH ČMS Jánské Koupele), Bc. Andrea Dopitová (starostka Okresního sdružení hasičů Jihlava), Mgr. Václav Venclík (zástupce ředitele, Střední průmyslová škola Hranice), Mgr. Šárka Cenková (Katedra tělesné výchovy a sportu, VŠB – TU Ostrava) a Ing. Martin Tomis, Ph.D. (Katedra telekomunikační techniky, FEI, VŠB – TU Ostrava).

Mezi dalšími hosty byly Josef Bidmon (starosta Krajského sdružení hasičů Pardubického kraje), PhDr. Ondřej Andrys, MAE, MBA (náměstek ústředního školního inspektora) a Jerzy Szkatula (náměstek starosty dobrovolných hasičů Katovického vojvodství, Polsko).

Samotný závěr však patřil studentům J-uni. Z rukou prorektorky Ing. Zdeňky Chmelíkové, Ph.D. a starosty Jana Slámečky převzali absolventské listy a drobné upomínkové předměty.

Byli vyhlášení 3 nejlepší studenti, kteří v průběhu celého roku získali nejvíce bodů a patřili mezi nejaktivnější:

  • Zuzana Volfšicová (SDH Stará Říše)
  • Radim Janáček (SDH Česká Bělá)
  • Petr Starý (SDH Jámy)

Na závěr absolventi pronesli několik slov k průběhu J-uni, jež sami společnými silami dali dohromady v rámci pátečního programu, ve kterých mimo jiné uvedli:

Tak jako hasiči vítězí nad požárem, tak my jsme zvítězili sami nad sebou. Dokázali jsme překonat spoustu svých strachů. Někteří z nás překonali strach ze stresových situací, někteří ze stísněných prostorů.

Ale hlavně jsme překonali sami sebe díky našim vedoucím na Junior univerzitě. Také jsme se naučili a dozvěděli spoustu nových věcí. Seznámili jsme se se zajímavými lidmi a dostali se i na zajímavá místa.

Po předání absolventských listů, závěrečných proslovech a hudebním vystoupení byla slavnostní promoce ukončena. Na rodičích bylo vidět, že jsou velice pyšni na své potomky, kteří zvládli absolvovat celý průběh J-uni.

Kristýna Kutilová
Sdílet