Liberál Hamerský: Zvolit Zemana, a dokonce opakovaně, byla velká chyba. Je to úkaz

02.11.2019 17:10

ROZHOVOR „Chování Miloše Zemana, nejen u státních svátků, výběru hostů i oceněných, atd., neodpovídá roli prezidenta,“ říká Milan Hamerský, bloger a politik, hlásící se k liberálnímu vidění světa. Mluvil také o tom, jak bychom si měli připomínat 28. říjen.

Liberál Hamerský: Zvolit Zemana, a dokonce opakovaně, byla velká chyba. Je to úkaz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman a Dagmar Koller, vdova po Helmutu Zilkovi, starostovi Vídně

Sledoval jste letošní ceremoniál k příležitosti 101. výročí vzniku samostatného Československa? Pokud ano, jaký dojem na vás akce dělala?

Myslím, že akce měla charakter soukromého večírku Miloše Zemana.

Pokud byste měl porovnat 28. říjen a 17. listopad, jsou pro vás oba dny v posledních letech stejně významné, nebo jeden z nich pokládáte za důležitější? A proč?

Každý ze svátků má úplně jiný příběh a vazbu k dnešku. První se váže k naší státnosti, k roli v Evropě a ve světě. Druhý svátek je o demokracii, přechodu ze socialismu k právnímu státu.

Anketa

Ohrožují Zeman a Babiš nezávislost České televize?

11%
89%
hlasovalo: 18988 lidí

Má vůbec slavnostní akce k 28. říjnu na Hradě v posledních letech takový lesk, jaký by měla mít? Mnohdy slýcháme, že je různými kroky prezidenta Zemana a jeho okolí devalvována.

Nemá, a je to špatně. 28. říjen by měl být společným svátkem všech občanů, svátkem, kde si připomínáme demokratické hodnoty na kterých má stát naše společnost.

Co se týče pozvánek na Hrad, vytvořil Miloš Zeman jakési „síto“. Je v pořádku, že si prezident takto vybírá, kdo bude přítomen, a kdo ne? A ukradl si prezident výročí pro sebe?

Chování Miloše Zemana, nejen u státních svátků, výběru hostů i oceněných, atd., neodpovídá roli prezidenta.

Lze to samé říci i o oslavách 17. listopadu, kdy pro změnu veřejné akce v posledních letech opanovávají odpůrci Miloše Zemana a Andreje Babiše?

Hrubost a útočnost části veřejnosti oslabuje demokracii. I kritika má být kultivovaná.

28. října byl na Hradě mezi oceněnými i Václav Klaus. Co pro vás udělení Řádu bílého lva bývalému prezidentovi signalizuje?

Neumím číst signalizaci Miloše Zemana. Jednoduše v tom vidím ocenění politického spojence.

Kritiky se pro přijetí vyznamenání dočkal hokejista Jaromír Jágr. Bývalý novinář ČT Jan Hrubeš uvedl, že Jágr podle něj přijetím vyznamenání kolaboruje, a že je sice skvělým sportovcem, ale mizerným člověkem. Jde ze strany Jágra o kolaboraci? A pokud ano, s kým vlastně kolaboruje?

Žiji na Kladně přes deset let, Jaromír Jágr ke Kladnu patří. Respektuji jej za sportovní výkony, ale v ostatních oblastech ho nesoudím. Je pochopitelné, že majitel sportovního klubu musí vycházet s politiky, sponzory a médii, i když nám fanouškům to může připadat přes čáru.

Původně měl být mezi vyznamenanými i katolický kněz Petr Piťha, který však poctu odmítl, bez uveřejnění důvodu. Legendární hlasatelka Kamila Moučková pro změnu prohlásila, že pokud ji Zeman opravdu naštve, vrátí mu medaili, kterou jí dříve udělil. Může podle vás jít o indicie, že i těm, kteří dříve se Zemanem měli korektní vztahy, jeho dnešní chování vadí?

Na rozdíl od komentátora Hospodářských novin Petra Honzejka, který se rozepsal o Piťhových motivech, já nevidím do hlav druhých lidí. Je pochopitelné, že okolí oceněných reaguje kriticky k chování Miloše Zemana a vytváří určitý tlak na oceněné. Patřím k lidem, kteří by ocenění od Zemana (i Klause) nepřijali.

Společnost je zcela nepochybně rozdělena, zajímalo by mě ovšem, zda se podle vás tento stav v čase zhoršuje, či nikoli. A co je jeho hlavní příčinou? Přímá volba prezidenta? Osoba Miloše Zemana, nebo Andreje Babiše? Či něco docela jiného?

Rozdělenost společnosti je přirozená, stejně jako to, že toto rozdělení provázejí konflikty. Na druhé straně, každá společnost má mechanismy pro spolupráci a řešení konfliktů. Politici pro svoje zvolení musí mobilizovat svoje příznivce a tím vytváří polarizaci. Miloš Zeman je úkaz, který zásadně přispívá k rozdělení společnosti a hrubnutí veřejné diskuse. Jeho zvolení, a opakované, prezidentem, byla velká chyba.

Co bude podle vás odkazem, který po sobě Česku zanechají Miloš Zeman a Andrej Babiš? Budou se jejich stopy v něčem lišit?

Myslím, že jde o nesouměřitelné osoby. Na hodnocení jejich odkazu je příliš brzy. Myslím si, že u Miloše Zemana budou převažovat zápory. Musím jej pochválit za reakci na moji letitou snahu uzákonit k Česku eutanázii (předložení návrhu zákona v červnu 2016), kdy vedle nesouhlasu přiměl Miloš Zeman ministry zdravotnictví, aby našli způsob lepšího proplácení paliativní péče. To jistě pomůže tisícům umírajících.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …