Nová aplikace pomůže při hledání sociální péče. Poptávka na domovy a služby ale převyšuje nabídku

Na domov pro seniory se v Česku čeká měsíce. Třeba v Praze a dalších velkých městech i několik let. Při hledání vhodného zařízení sociální péče může pomoct nová aplikace. Zprovoznila ji Unie pacientů. Vyhledá vhodné místo třeba v domově pro seniory nebo v zařízení pro klienty s demencí, ale taky vhodnou službu v terénu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důchody vzrostou o 900 korun

Ilustrační foto | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Dojít si nakoupit, uvařit, vyluxovat a uklidit si byt. To je velký problém, když můžete chodit jen se dvěma francouzskými holemi, říká muž, který hledal vhodné zařízení pro babičku své manželky. Kvůli rodině si nepřál být jmenován.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý příspěvek

„Pak přišla situace, kdy byla babička sama doma a upadla. Naštěstí se nic nepřihodilo, ale když se to opakovalo, tak to rodina s babičkou začala řešit. Došli jsme i s babičkou ke všeobecné shodě, že pro ní bude bezpečnější a pohodlnější pobyt v nějakém zařízení,“ popsal Radiožurnálu.

Muž hledal vhodné zařízení na internetu, našel aplikaci a díky ní uspěl. Jak aplikace na webové stránce www.uniepacientu.cz funguje, vysvětluje předseda Unie Jiří Hlaveš:

‚Samozřejmě nejsme schopni vyhovět všem.‘ Domovy pro seniory loni odmítly 35 tisíc žádostí

Číst článek

„Pokud někdo přijde na naše stránky, tak bude dotazován na jednotlivé otázky, týkající se soběstačnosti, formy poskytované péče, délky poskytované péče, na zdravotní otázky… Jednoduše nakliká, čeho se jeho požadavek týká.“

Máme tam od domů pro seniory, přes terénní služby, lůžkové zdravotní služby – to znamená nemocnice následné péče, léčebny dlouhodobě nemocných –, až po domovy se zvláštním režimem například při postižení demencí. Dále jsou to sociální a zdravotní služby, celá škála služeb v sociální sféře… asi třináct typů,“ vyjmenovává Hlaveš.

Ne jen pozitiva

Prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký novinku vítá. Upozorňuje ale na některá její rizika:

Japonské seniory opečovávají roboti. Výrobci s nimi chtějí prorazit i na stárnoucím Západě

Číst článek

„Poptávka po pobytových sociálních službách, po domovech pro seniory či se zvláštním režimem, je daleko větší než nabídka. Tyto domovy nemají zapotřebí nabízet a prezentovat svá lůžka, protože mají čekací listiny. Jakmile se tam nějaké místo uvolní, tak na něj čeká hned několik seniorů. Nemají potřebu inzerovat a dávat o sobě takto vědět.

Jiná věc je vzít celkový seznam všech zařízení – Registr poskytovatelů sociálních služeb, který spravuje ministerstvo práce a sociálních věcí. A ten nějakým způsobem proměnit v uživatelsky přijatelnější a udělat tak nějaký katalog,“ dodává Horecký.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí se průměrně v Česku čeká na domov pro seniory několik měsíců, v Praze třeba i několik let. 

Po roce 2020 Česku z evropských fondů připadne o pětinu méně na sociální projekty

Číst článek

Rezort se snaží podpořit kraje, obce i neziskové společnosti, aby domovy stavěly, říká David Pospíšil z ministerstva práce a sociálních věcí: „Například to dělá tím, že vytvořilo investiční program na podporu výstavby nových domovů, ale i rekonstrukci těch starších, aby se zlepšila kvalita života lidí v domovech pro seniory. V současné době je tam alokována necelá půlmiliarda korun. Je potřeba zmínit i to, že v minulých letech v tomto dotačním programu byly jen jednotky milionů korun.

V příštím roce se také počítá s alokací okolo půlmiliardy korun, nicméně ještě uvidíme, jak proběhne jednání ve sněmovně o rozpočtu na rok 2020, zda ještě nepřistanou nějaké další pozměňovací návrhy,“ uzavírá Pospíšil.

Podle odhadů ministerstva na domov pro seniory v současné době čeká v Česku 10 až 15 tisíc lidí.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme