Listopadová Beseda: Hradišťan nebo Simona Stašová

Víte, jak si zpříjemnit listopadové večery? Třeba v Měšťanské besedě, kde nás čeká například speciální koncert Hradišťanu s Jiřím Pavlicou a mimořádně také s hercem Martinem Stránským.

Cílená propagace v Plzni

Ten bude recitovat verše básníka Jana Skácela. Nebo se Simonou Stašovou ve hře Skleněný zvěřinec v roli opuštěné matky, která svou touhou udělat své děti co možná nejšťastnějšími nadělá v rodině velkou paseku. Připomeneme si také významné okamžiky 20. století v příbězích z knihy Jiřího Padevěta a také 50. léta a první komunistickou pětiletku ve filmu  Vracenky.

PROGRAM MĚŠŤANSKÉ BESEDY

listopad 2019

https://mestanskabeseda.cz

HUDBA

https://mestanskabeseda.cz/program/?

5. 11. 19:00 Devítka

Devítka je folková skupina složená ze zkušených muzikantů, kteří hrají původní repertoár melodických písniček, nad jejichž texty se dá (ale nemusí) přemýšlet. Vydala sedm alb, nejnovější se jmenuje Duše v peří. Za pozornost stojí i výběr toho nejlepšího z repertoáru Devítky s názvem "Tři tvoří společnost".

Složení kapely:

Jan Brož - kytary, zpěv, autor písní

Jindřiška Brožová - zpěv, flétny, džembe

Petr Haf Havrda - kytary, zpěv

Petr Nebavič Novotný - baskytary - stálý host

10. 11. 19:00 Pražský filmový orchestr: Koncert filmové hudby

Pražský filmový orchestr sdirigentem Jiřím Koryntou opět přijede zahrát plzeňskému publiku hudbu ze světových velkofilmů. Můžete se těšit na nový program a také na tradiční hudební premiéru vybraného titulu, který orchestr připravuje speciálně pro Plzeň.

A čím bude koncert tentokrát výjimečný? Účast pěvců z Pražského filmového sboru a Canti di Praga na posledním plzeňském vystoupení měla velký ohlas. Proto se spolu s nimi PFO vrací do Měšťanské besedy. Opět s novými, dosud neslyšenými tituly, ale i s programovými stálicemi, které doposud pro plzeňské publikum ještě nezařazoval. Nenechte si ujít tuto jedinečnou příležitost a zážitek z věrného provedení filmové hudby.

Pražský filmový orchestr se jako jediný v České republice specializuje na filmovou hudbu a je výjimečný i tím, že jeho zakladatel a současně také dirigent Jiří Korynta je zapsán do Guinessovy knihy rekordů jako největší multiinstrumentalista, když zvládl během hodiny zahrát na 28 různých hudebních nástrojů! Dnes jich zvládá dokonce ještě o šest více.

Účinkují:

sbor Canti di Praga

sbormistr Jan Svejkovský

Pražský filmový sbor

Kamila Tůmová

housle Adam Příhoda

violoncello Michaela Vitáková

Program:

Star Trek (Michael Giacchino)

Stargate – Suite (David Arnold)

Independence Day – End Titles (David Arnold)


Pořadatel: Pražský filmový orchestr

18. 11. 19:00 Hradišťan & J. Pavlica: Vzpomínka na Jana Skácela

Recituje Martin Stránský

Originální hudební seskupení Hradišťan suměleckým vedoucím Jiřím Pavlicou a mimořádně také shercem Martinem Stránským písněmi a recitací vzpomenou na básníka Jana Skácela. Jedinečný koncert připomene 30 let od jeho úmrtí.

Jeden z nejvýznamnějších moravských básníků, ale také prozaik, novinář i uvaděč v kině. A také člověk, který se ve svém díle i životě nikdy nevzdal hledání krásy, morálky a vznešenosti.

Verše Jana Skácela zazní jak vpísních Hradišťanu sJiřím Pavlicou, kteří je umělecky nezaměnitelným způsobem zhudebnili, tak vrecitaci herce Martina Stránského.

Hradišťan sJiřím Pavlicou je ojedinělým hudebním tělesem svysokou uměleckou úrovní, širokým žánrovým záběrem a netradičním repertoárem, který vpočátcích vycházel zejména zfolklóru a jehož silným inspiračním zdrojem byla lidová tradice.

21. 11. 19:30 Pavel Lohonka Žalman & SPOL.

Česká folková legenda, která svým hlasem a texty těší publikum už více než půl století, a přesto je stále neoposlouchaná. Po loňské velkolepé oslavě 50 let na scéně se Pavel Žalman Lohonka vrací ve čtyřčlenné kapele za svými plzeňskými fanoušky.

Žalman působí na hudební scéně od roku 1968. Nejprve hrál ve skupině Minnesengři, později v roce 1982 založil vlastní kapelu Žalman & Spol., která v různých sestavách koncertuje nepřetržitě až do současnosti. Poslední obměna sestavy proběhla vroce 2017, kdy přinesl nový vítr a nové aranže písní kytarista Petr Havrda. Zapojil se tak do kapely k Petrovi Novotnému, stojícímu po Žalmanově boku již celých 25 let, a zpěvačce Michaele Hálkové.

Pavel Lohonka je jedním z tvůrců, kteří ovlivnili dnešní podobu české folkové scény. S Minnesengry nahrál 9 alb a později vydal dalších 17 autorských desek a 7 výběrů. Na nich lze nalézt více než 250 písní. Zasloužil se o popularizaci lidových, zejména jihočeských písní, některé z nich tak dostaly příležitost zlidovět podruhé.

Složení kapely:

Pavel Žalman Lohonka

Michaela Hálková

Petr Novotný

Petr Havrda

27. 11. 19:00 Pavel Dobeš & Tomáš Kotrba

Písničkář, textař a skladatel Pavel Dobeš je autorem nesmrtelných hitů, jako je něco o lásce, Jarmila nebo Zum zum. Zpívané melodické písně snezapomenutelnými texty doprovází akustická kytara. Na druhou kytaru hraje Tomáš Kotrba.

Hudební začátky Pavla Dobeše jsou spojeny s ostravskými bigbeatovými kapelami, s nimiž hrál v 60. letech. Postupně se jeho zájem přesměroval na country a folkovou hudbu (B-komplex, později Minimum) a stím je spojeno i první vystoupení na festivalu Folkový kolotoč v roce 1983. Od poloviny 80. let vyvíjí intenzívní koncertní činnost, s Martinem Kratochvílem nahrávají Skupinové foto, opakovaně přijímá pozvání Miloslava Šimka do divadla Semafor, vystupuje v rozhlase a televizi.

DIVADLO

https://mestanskabeseda.cz/program/?

3. 11. 19:00 Vysavač

Bohumil Klepl v jedinečné komediální one man show o zamilovaném uklízeči z nákupního centra. Máte chuť nechat si vysát každodenní starosti z hlavy? Přijďte se podívat na romantickou komedii plnou vtipných eskapád, neuvěřitelných hrdinských kousků, trapných nárazů na držku a snění.

Výjimečný komediální talent Bohumila Klepla se představí vrežii Patrika Hartla, autora hitu Hvězda s Evou Holubovou a režiséra nejúspěšnější české one man show Caveman. Osvěžující milostný příběh vás zaručeně příjemně naladí.

Hraje: Bohumil Klepl

Autor a režie: Patrik Hartl

Divadlo: Studio DVA divadlo

Délka představení je 105 minut bez přestávky.

8. 11. 19:00 Postřižiny

Idylicky neklidný manželský život bezkrevného správce pivovaru Francina a jeho velmi vitální manželky Maryšky naruší příjezd, či spíše vpád “stréca” Pepina, Francinova výstředního bratra, který se své životní prohry pokouší doslova překřičet jejich zcela zjevně převráceným výkladem. Ztřeštěné kousky, jejichž je Pepin iniciátorem a které se Maryšce velmi líbí, téměř rozvrátí nejen Francinovo manželství, ale doslova chod a produkci celého pivovaru. Správní rada netají svoji nespokojenost, Maryška je nešťastná a Francin blízek zhroucení.

Řešení nastalého konfliktu nemusí být právě idylické, ostatně Hrabalův syrový text po něm ani nevolá…

Divadelní spolek Boženy Němcové

17. 11. 19:30 Skleněný zvěřinec

Slavná hra amerického autora Tennessee Williamse se silně autobiografickými prvky líčí shumorem a upřímností život opuštěné matky Amandy vpodání Simony Stašové, která svou láskou a touhou udělat své děti co možná nejšťastnějšími nadělá vrodině velikou paseku. Syn Tom je zosobněním samotného autora a sestra Laura představuje jeho pravou sestru Rose.

Rodinná tragikomedie je o každém znás, je zrcadlem nastaveným do našich směšných rodinných kotrmelců. Zlásky totiž děláme ty nejkrásnější i nejhorší věci. Společně sAmandou, Tomem, Laurou a nápadníkem Jimem se smějeme i pláčeme sami nad sebou.

Hrají: Simona Stašová, Jaromír Nosek nebo Filip Cíl, Kamila Trnková nebo Andrea Daňková, Karel Heřmánek ml. nebo Zdeněk Piškula

Autor: Tennessee Williams

Překlad: Jiří Josek

Režie: Vladimír Strnisko

Divadlo: Agentura Harlekýn

Délka představení je 150 minut včetně přestávky.

25. 11. 19:00 Byt na inzerát

Francouzská komedie vypráví o varietní umělkyni Georgette a jejích podnájemnicích, klavíristce Jeanine, malířce Jacqueline a služebné Marii-Louise. Soužití žen rozdílných temperamentů není jednoduché, a proto se všechny nezávisle na sobě rozhodnou radikálně změnit své životy a podají si inzerát. Majitelka bytu hledá nového nájemce, pianistka žáka, malířka model pro obraz a služebná partnera. Zájemci se brzy dostaví, ale jak už to tak bývá, zrovna ve chvíli, kdy není doma ta správná inzerentka. Zkratkovité znění inzerátů možnost dorozumění dost komplikuje, a tak s jednotlivými zájemci zažijete nevídané eskapády.

Hrají: Adéla Gondíková, Ivana Andrlová / Veronika Jeníková, Marcela Nohýnková / Vlasta Žehrová, Lucie Svobodová / Olga "Háta" Želenská, Roman Štolpa, Marcel Vašinka, Zbyšek Pantůček, Filip Tomsa / Martin Sobotka

Autor: Marc Camoletti

Režie: Marie Lorencová

Divadlo: Divadelní společnost Háta

Délka představení je 135 minut včetně přestávky.

28. 11. 19:30 Caveman

One man show, které vtipně pojednává o tom, co dělá muže mužem a ženu ženou, o rozdílech mezi námi, o lásce, partnerství a vtipně utajených kvalitách obou pohlaví.

Komedie, u které nezůstane Vaše bránice v klidu!

Hrají: Jan Holík nebo Jakub Slach

Autor: Rob Becker

Režie: Patrik Hartl

Hudba David Kraus

Délka představení je 80 minut bez přestávky

Pořadatel POINT, s.r.o.

OSTATNÍ

13. 11. 16:00 Panelová diskuse s přímými účastníky listopadových událostí

Účinkují: Jiří Podlipný, Marcel Hájek, Vladimír Dvořák, Lubomír Smatana, Miroslav Anton

8. 11. 18:00 Dnes čtu já: Jiří Padevět

Autorské čtení knihy Ostny a oprátky a projekce filmu Vracenky.

Výrazná osobnost současného literárního světa, spisovatel a publicista Jiří Padevět, je známý nejen jako ředitel nakladatelství Academia, ale je vnímán také jako autorita, která mapuje válečné a poválečné období naší historie, přičemž dobu nacististické či komunistické tyranie konfrontuje se současností. Dvojnásobný držitel ceny Magnesia Litera v knize Ostny a oprátky vytvořil mozaiku mikropříběhů a na první pohled absurdních situací odehrávajících se ve zlomových okamžicích dějin 20. století.
Součástí autorského čtení bude projekce hořké komedie Jana Schmidta Vracenky, odehrávající se v raných 50. letech minulého století. Výjevy ze života desetiletého pražského uličníka skrze jeho naivní dětskou perspektivu s nadsázkou zachycují éru první komunistické pětiletky a počínajících politických procesů.
Zvýhodněné vstupné pro seniory nad 65 let a studenty do 26 let: 150 Kč. Slevu lze koupit online.

CESTOVÁNÍ S BESEDOU

https://mestanskabeseda.cz/program/?

4. 11. 19:00 Ladislav Zibura: Prázdniny v Evropě

Cestovatelská projekce / stand-up

Mladý spisovatel a blonďatý rošťák Ladislav Zibura se vrací na pódia s novým stand-upem. Tentokrát se vydal do oblasti, která je dostupná a krásná, přesto o ní většina cestovatelů nemluví. Vydal se prostopovat Evropu. Přijďte se zasmát u jeho vyprávění o 14 000 kilometrů dlouhé cestě na sedadle spolujezdce. Ladislav vás ve společnosti svérázných řidičů provede 14 zeměmi – z horkého předměstí Athén přes malebné rumunské vesnice až za polární kruh. Odhalí vám přitom místa, na která jste se vždycky chtěli podívat, jen jste o nich dosud neslyšeli. A taky vám se svým nakažlivým optimismem dokáže, že jste se narodili na tom nejrozmanitějším kontinentu světa.

O autorovi:

Ladislav Zibura (27 let) je mladý novinář a cestovatel. Na pěších poutích (Řím, Santiago de Compostela, Jeruzalém, Nepál, Čína) už nachodil přes 5 000 kilometrů, další tisíce kilometrů najezdil na kole a stopem. O svých cestách napsal tři knihy, které se staly bestsellery (40 dní pěšky do Jeruzaléma, Pěšky mezi buddhisty a komunisty a Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii). Kromě psaní knih Ladislav také objíždí republiku s cestovatelskými projekcemi, které jsou založeny především na humoru a nadsázce. Publikum si Ziburu kromě jeho smyslu pro humor a rošťáckého šarmu oblíbilo především proto, že jsou jeho knihy krátké a plné obrázků.

Sleva pro studenty do 26 let 170,- Kč.

Pořadatel: Jiří Zibura

12. 11. 18:00 Súdán

Přednáší Vladimír Váchal

Vladimír Váchal je nadšený cestovatel, fotograf a milovník Blízkého východu, který poprvé navštívil v roce 2007 a od té doby se do této oblasti pravidelně vrací, zejména pak do Íránu. Přestože navštívil řadu jiných zemí, např. Bhútán, Bolívii, Maroko, Guatemalu, KLDR či Arménii, Írán ho zaujal natolik, že se rozhodl strávit několik měsíců studiem perského jazyka na institutu Dekhoda v Teheránu. Tentokrát vás pozve do severovýchodní Afriky, do Súdánu.

Vstupné 100,- Kč v předprodeji / 120,- Kč v den konání.

26. 11. 18:00 GR11: Treking napříč Pyrenejemi

Přednáší Michal Kroužel

Společnost vám budou dělat jen hory, lesy, jezera, lesní zvěř a všudypřítomný hmyz. Během několikadenního putování nepotkáte ani živáčka a strmé výšlapy i nádherná panoramata vám vezmou dech. I takto může vypadat trek v jinak přelidněné Evropě. Michal Kroužel vás provede stovkami kilometrů horských cest a také po vzácné cestě do nitra vlastní mysli. Pojďte na výpravu do španělských Pyrenejí.

Vstupné 100,- Kč v předprodeji / 120,- Kč v den konání.

AKCE PRO DĚTI

https://mestanskabeseda.cz/program/?-deti

3. 11. 14:30 a 16:00 O zatoulané ponožce (Divadlo Dráček)

Pohádka o malé nepořádné holčičce, která ztratila svou ponožku.

10. 11. 14:30 a 16:00 Čtyři pohádky (Divadlo ŠUS)

Netradiční zpracování čtyř klasických pohádek: Kuřátko v obilí, Otesánek, O veliké řepě, Zvířátka a loupežníci. Každá pohádka bude zahrána jinou loutkohereckou technikou. Některé verše jsou zhudebněny a také hudební předěly tvoří snadno zapamatovatelná píseň na Hrubínův text, takže si snámi můžou všichni zazpívat.

16. 11. 14:30 Hravá sobota: Nebojte se strašidel

Bubák, strašák, bílá paní, mumie, duch nebo bezhlavý rytíř. Nahání vám tahle stvoření strach? Nám taky. A proto jsme si pro vás připravili tuhle speciální Hravou sobotu, kde se budeme proti strachu trénovat. A uděláme to jako vždy hravě.

17. 11. 14:30 a 16:00 Nápad myšky Terezky aneb o zlé koze (Divadlo Matěje Kopeckého Praha)

Klasická loutková pohádka O Sněhurce a sedmi trpaslících je určena pro nejmenší diváky. Text je doplněn písničkami a živým doprovodem houslí, kytary, zobcové flétny a rytmických nástrojů.

24. 11. 14:30 a 16:00 Andělská pohádka (Nána divadélko)

Příběh neposedného andělíčka, díky němuž se na zemi dějí nedobré věci, o které nikdo nestojí. Že i on se ale může napravit a dělat radost nebeské mamince, ostatním andělíčkům, malé Mařence a především sám sobě, o tom vypráví tato hudební pohádka. Děti v ní mohou pustit na špacír fantazii a rozeznávat všechno, co andílek na nebi vytvoří.

Partnerem představení pro děti a mládež je SWIETELSKY stavební s.r.o. a ÚMO Plzeň 3.

KINO BESEDA

https://mestanskabeseda.cz/program/?

Zahraniční filmy promítáme v původním znění s českými titulky.

2. 11. 14:30 Toy Story 4: Příběh hraček

ZEMĚ / ROK: USA / 2019
REŽIE: Josh Cooley
V ČESKÉM ZNĚNÍ: Michal Dlouhý, Petra Tišnovská, Berenika Kohoutová, Vojtěch Kotek
DOBA TRVÁNÍ: 100 min
ZNĚNÍ: český dabing

Kovboj Woody vždycky dobře věděl, co je smyslem jeho života. Atím bylo starat se achránit jeho dítě, ať už to byl chlapeček Andy nebo holčička Bonnie. Když však Bonnie přinese do svého pokojíku novou hračku, které říká „Vidlík“, otevře se Woodymu ajeho věrným kamarádům docela nový velký svět.

Cena dospělí 130,- Kč, děti do 12 let 110,- Kč. Slevu lze uplatnit online.

Partnerem představení je společnost SWIETELSKY stavební s.r.o.

3. 11. 16:00 André Rieu: Smím prosit?

DÉLKA TRVÁNÍ: 180 min

André Rieu Vás zve k tanci.
Letošní Maastrichtský koncert si můžete opět užít v pohodlí Kina Beseda. Téma koncertu je láska k tanci! Koncert je plný humoru, zábavy, tance a emocí pro všechny věkové kategorie.

4. 11. 19:15 Stehlík

ZEMĚ / ROK: USA / 2019
REŽIE: John Crowley
HRAJÍ: Ansel Elgort, Sarah Paulson, Aneurin Barnard, Finn Wolfhard, Nicole Kidman
DOBA TRVÁNÍ: 149 min

Film Stehlík je jedinečnou adaptací celosvětově úspěšného románu spisovatelky Donny Tartt, za který získala v roce 2014 Pulitzerovu cenu a Carnegieho medaili za literaturu. Theodoru Deckerovi bylo 13 let, když byla jeho matka zabita při bombovém útoku v newyorském Metropolitním muzeu umění. Tato tragédie změnila celý jeho život a vrhla jej na dlouhou a strhující odyseu provázenou nejen zármutkem a pocitem viny, proměnou a vykoupením, ale i láskou, přátelstvím a světem zločinu. Přes všechnu nepopsatelnou hrůzu si z onoho osudového dne v mysli uchoval jeden výjev skýtající naději… obraz drobného ptáčka přivázaného řetízkem k bidýlku. Stehlíka.

6. 11. 19:30 Slayer: The Repentless Killogy
ZEMĚ / ROK: USA / 2019
REŽIE: BJ McDonnell & Wayne Isham
DOBA TRVÁNÍ: 130 min

Slayer! Téměř čtyři dekády na scéně, nezpochybnitelný status králů thrash metalu, kultovní kapela s nekonečným zástupem věrných příznivců. Aktuální čtveřice hudebníků – Tom Araya, Kerry King, Gary Holt a Paul Bostaph – má své místo v historii metalu jisté. Na závěr své velkolepé kariéry chystají Slayer ještě poslední ofenzivu na velké plátno s koncertním snímkem Slayer: The Repentless Killogy, Záznam nekompromisního koncertu, nasnímaného v Los Angeles 5. srpna 2017, předskočí krátký hororový film. Film i koncert Slayer: The Repentless Killogy zažijí diváci v kinech po celém světě pouze 6. listopadu 2019.
Jaký příběh se odehrává v krátkém filmu? Bývalý nacista Wyatt se zamiluje do Giny a kvůli ní opustí gang snázvem Ruka Bratrství. Gina záhy otěhotní, ale protože neodpovídá chorým fašistickým představám o rasové čistotě, gang pár přepadne a Ginu i s nenarozeným dítětem před Wyattovýma očima brutálně zavraždí. Následně je Wyatt obviněn z vraždy a uvězněn. Z kriminálu však uprchne a začíná se mstít. Ve filmu se objevuje několik známých tváří z krvavých snímků, ať už je to Danny Trejo, Richard Speight Jr. (Bratrstvo neohrožených) nebo Derek Mears (Hory mají oči 2).

Na projekci lze uplatnit zvýhodněnou cenou pro studenty do 26 let: 200,- Kč. Slevu lze koupit online.
Projekce je přístupná od 18 let.

7. 11. 19:15 Poslední aristokratka
13. 11. 19:15
20. 11. 19:15

ZEMĚ / ROK: ČR, SR / 2019
REŽIE: Jiří Vejdělek
HRAJÍ: Hynek Čermák, Tatiana Vilhelmová, Yvona Stolařová, Eliška Balzerová, Martin Pechlát ad.

DOBA TRVÁNÍ: 110 min

Rodilý Newyorčan Frank (Hynek Čermák) získá v restituci díky svým šlechtickým předkům dávné rodové sídlo – zámek Kostka. Potomek emigrantů se tak po více než čtyřiceti letech chystá s dcerou Marií (Yvona Stolařová) a temperamentní ženou Vivien (Tatiana Vilhelmová) na velký návrat do Čech. Čerství aristokraté jsou neznalí místních poměrů a nepolíbení českou realitou, někdejší vlast a zámecký život znají jen z prastarých vyprávění příbuzných. Záležitosti spojené s navrácením majetku pro ně řeší právní zástupce Benda (Vojtěch Kotek). Po příjezdu rodina zjišťuje, že se zámek nachází ve stavu pozvolného rozkladu, stranou veškerého společenského dění. Jedinými stálými obyvateli Kostky jsou zpátečnický kastelán Josef (Martin Pechlát), bodrá hospodyně paní Tichá (Eliška Balzerová) a hypochondrický údržbář Krása (Pavel Liška). Zatímco osazenstvo Kostky pozvolna procitá z mátožného spánku porevolučních devadesátých let, rodina Kostkových stojí před těžkou volbou, zda generacemi vybudované sídlo prodat a vrátit se do Ameriky, nebo se pokusit zámek Kostka zachránit. Film vznikl podle stejnojmenné knihy Evžena Bočka.

8. 11. 18:00 Jiří Padevět: Ostny a oprátky

Autorské čtení knihy Ostny a oprátky a projekce filmu Vracenky.

Výrazná osobnost současného literárního světa, spisovatel a publicista Jiří Padevět, je známý nejen jako ředitel nakladatelství Akademia, ale je vnímán také jako autorita, která mapuje válečné a poválečné období naší historie, přičemž dobu nacististické či komunistické tyranie konfrontuje se současností. Součástí autorského čtení bude projekce hořké komedie Jana Schmidta Vracenky, odehrávající se v raných 50. letech minulého století. Výjevy ze života desetiletého pražského uličníka skrze jeho naivní dětskou perspektivu s nadsázkou zachycují éru první komunistické pětiletky a počínajících politických procesů.

Na akci lze uplatnit zvýhodněnou cenou pro studenty do 26 let a seniory nad 65 let: 150,- Kč. Slevu lze koupit online.

9. 11. 14:30 Ovečka Shaun ve filmu: Farmagedon

ZEMĚ / ROK: VB/USA/Francie/ 2019
REŽIE: Will Becher
DOBA TRVÁNÍ: 87 min
ZNĚNÍ: český dabing

Blízké setkání třetího druhu s nejoblíbenějším ovčím stádem ve zbrusu novém filmovém dobrodružství.

Protože má Shaun jako vždy plná kopýtka práce s drážděním farmáře a Bitzera, ani si nevšimne podivných světel oznamujících tajemného návštěvníka z jiné galaxie… Poblíž farmy havaruje jedna pěkná mimozemská rošťanda. Seznamte se s Lu-Lou! Její nadpřirozené síly a lumpárny galaktické velikosti jsou přesně to pravé ořechové pro nezbedného Shauna. Ten se rychle chopí nové příležitosti a vyráží na intergalatickou misi zachránit malou návštěvnici před ďábelskou vládní organizací, která se jí snaží chytit a zneužít pro své nekalé cíle. Podaří se Shaunovi a jeho stádu odvrátit Farmageddon na farmě Mossy Bottom?

Cena dospělí 130,- Kč, děti do 12 let 110,- Kč. Slevu lze uplatnit online.

Partnerem představení je společnost SWIETELSKY stavební s.r.o.

14. 11. 19:15 Le Mans ´66

ZEMĚ / ROK: USA / 2019
REŽIE: James Mangold
HRAJÍ: Christian Bale, Matt Damon, Caitriona Balfe, Jon Bernthal
DOBA TRVÁNÍ: 153 min

Strhující legendární příběh o tom, jak konstruktér aut Carroll Shelby a britský jezdec Ken Miles postaví pro automobilku Ford revoluční závodní auto Ford GT40, aby sním mohli zvítězit nad Enzem Ferrarim v závodu 24 hodin Le Mans ve Francii roku 1966.

15. 11. 19:15 Budiž světlo

ZEMĚ / ROK: SR, ČR / 2019
REŽIE: Marko Škop
HRAJÍ: Milan Ondrík, Zuzana Konečná, František Beleš, Daniel Fischer, Ľubomír Paulovič a další
DOBA TRVÁNÍ: 93 min

Slovenská vesnička se připravuje na Vánoce a čtyřicátník Milan se za rodinou vrací zNěmecka, kde pracuje. Poklidnou sváteční atmosféru naruší podezření, že jeho syn je coby člen polovojenské mládežnické skupiny zapleten do šokující události, jež otřásla místní komunitou. Působivé drama o síle a křehkosti rodinných pout, o individuální zodpovědnosti ve světě, kde xenofobie vítězí nad soucitem s bližním.

Z KVIFF 2019 si film odvezl 2 ceny: Milan Ondrík obdržel cenu pro nejlepšího představitele hlavní mužské role a film také získal zvláštní cenu ekumenické poroty.

18. 11. 19:15 Spalovač mrtvol

ZEMĚ / ROK: Československo / 1968
REŽIE: Juraj Herz
HRAJÍ: Rudolf Hrušínský, Vlasta Chramostová, Jana Stehnová - Čechová, Miloš Vognič, Ilja Prachař ad.

DOBA TRVÁNÍ: 96 min

Kultovní film Juraje Herze. Digitálně restaurovaný a zpět v kinech.

Temný příběh je adaptací stejnojmenné novely spisovatele Ladislava Fuchse, která v žánru psychologické grotesky rozehrává přerod obyčejného muže v psychopatického vraha. Karel Kopfrkingl je zaměstnancem krematoria, ale jinak vede šťastný a klidný život s manželkou a dětmi. Stálá přítomnost smrti ho však pohlcuje natolik, že se nechává ovlivnit sílící nacistickou propagandou.

Film Spalovač mrtvol, který patří k nejvýraznějším snímkům režiséra Juraje Herze, poskytl mimořádnou hereckou příležitost hereckým představitelům – Rudolfovi Hrušínskému v hlavní roli a také Vlastě Chramostové, pro niž se role Kopfrkinglovy manželky stala jednou z posledních filmových příležitostí. Herečka se díky svým otevřeným politickým názorům vzápětí dostala na seznam zakázaných osob československého komunistického režimu. Podobně jako její manžel kameraman Stanislav Milota, který tomuto černobílému snímku dodal originální vizuální styl. Pohnutý osud provázel i dílo samotné. Po premiéře v roce 1969 se režim snažil zabránit, aby se film dostal do širšího diváckého povědomí, byl postupně stažen z domácí distribuce, a do kin byl znovu uveden až v roce 1990.

21. 11. 19:15 Depeche Mode: SPIRITS in the Forest

ZEMĚ / ROK: GB / 2019
REŽIE: Anton Corbijn
DOBA TRVÁNÍ: 95 min

Hudba lidi spojuje a mění jejich životy. Kdo jiný by to měl vědět lépe než kultovní Depeche Mode, kteří v letech 2017/18 odehráli na 115 koncertů své Global Spirit Tour pro více než 3 miliony fanoušků po celém světě. Povolali režiséra Antona Corbijna, autora klipů světoznámých hitů jako Personal Jesus nebo Enjoy the Silence, aby zachytil nezkrotnou energii jejich vystoupení a spolu s ní i příběhy šesti nejvěrnějších fanoušků. Výsledný vizuálně působivý koncertní film Depeche Mode: SPIRITS in the Forest zachycuje unikátní, vzrušující show v berlínské Waldbühne v roce 2018 společně s hlubším a intimním pohledem na to, jak se tvorba Depeche Mode promítá do života jejich příznivců.

23. 11. 14:30 Lví král

ZEMĚ / ROK: USA / 2019
REŽIE: Jon Favreau
HUDBA: Hans Zimmer
DOBA TRVÁNÍ: 118 min

Snímek Lví král od studia Disney, jenž režíroval Jon Favreau (Kniha džunglí), se odehrává v africké savaně, kde se narodil budoucí panovník všeho živého. Malý lví princ Simba zbožňuje svého otce, lvího krále Mufasu, a připravuje se na svou budoucí vládu. Avšak ne všichni se z malého Simby radují.

SnímekLví králod studia Disney, jenž režíroval Jon Favreau (Kniha džunglí), se odehrává vafrické savaně, kde se narodil budoucí panovník všeho živého. Malý lví princ Simba zbožňuje svého otce, lvího krále Mufasu, apřipravuje se na svou budoucí vládu. Avšak ne všichni se zmalého Simby radují. Mufasův bratr Scar, původní následník trůnu, spřádá své vlastní, temné plány. Souboj oLví skálu plný intrik, dramat aponečekané tragédii skončí Simbovým vyhnanstvím. Za pomoci dvou nových přátel musí Simba dospět astát se tím, kým je mu souzeno být.
Cena dospělí 130,- Kč, děti do 12 let 110,- Kč. Slevu lze uplatnit online.
Partnerem představení je společnost SWIETELSKY stavební s.r.o.

24. 11. 16:00 Monetovy lekníny - magie světla a vody

Cyklus: Umění na plátně Kina Beseda

ZEMĚ / ROK: ITA / 2018
REŽIE: Giovanni Troilo
DOBA TRVÁNÍ: 90 min

Fascinující putování po mistrovských dílech Clauda Moneta přináší snímek Monetovy lekníny – magie vody a světla. Co inspirovalo génia a bezpochyby největší jméno impresionismu k sérii obrazů leknínů? Cestu za dokonalým zachycením neopakovatelného okamžiku přibližuje Ross King, jeden z předních odborníků na Monetovo dílo a autor bestselleru Mad Enchantment: Claude Monet and the Painting of the Water Lilies.

25. 11. 19:15 Bitva o Midway

ZEMĚ / ROK: USA, Čína / 2019
REŽIE: Roland Emmerich
HRAJÍ: Luke Evans, Woody Harrelson, Patrick Wilson, Ed Skrein, Dennis Quaid
DOBA TRVÁNÍ: 138 min

Válečný velkofilm světoznámého režiséra Rolanda Emmericha (Den nezávislosti, Patriot, Godzilla) líčí příběh příslušníků amerického námořnictva a letectva v bitvě u Midway, která znamenala zlom na pacifickém bojišti druhé světové války. Hvězdně obsazený film (Luke Evans, Woody Harrelson, Patrick Wilson, Ed Skrein, Aaron Eckhart, Nick Jonas a další) působivě ukáže nejen pozadí konfliktu, ale zejména bitvu samotnou, která doposud nikdy nebyla natočena tak velkolepě. Zároveň nám jednu z rozhodujících námořních bitev druhé světové války přiblíží i z pohledu japonské armádní elity.

27. 11. 19:15 Ženská na vrcholu

ZEMĚ / ROK: ČR, SR / 2019
REŽIE: Lenka Kny
HRAJÍ: Anna Polívková, Martin Dejdar, Jana Preissová, Bolek Polívka, Marek Němec, Jana Krausová…

DOBA TRVÁNÍ: 105 min

Trochu svérázná svobodná matka, úspěšná majitelka biokavárny Helena (Anna Polívková), odjíždí na popud své tety Ely (Jana Krausová) s nadšeným osmiletým synem Mikulášem strávit advent na horách, aby se tak vyhla svému citovému problému. Díky své roztržitosti a hře osudu se ocitá ve vysokohorské chatě Samota. Tam potkává dva muže, ač o žádné seznamování opravdu nestojí. Jedním je horal a milovník adrenalinových sportů Richard (Martin Dejdar) a druhým, jeho bratr (Marek Němec), vážený člen horské služby, ale hlavně milovník žen a zábavy.

Tahle nesourodá partička se ve sněhem zapadané Samotě rozhodně nenudí. A to Helena ještě netuší, že její starostlivá milující matka (Jana Preissová) donutí protestujícího otce (Bolek Polívka), aby vyrazili na hory za nimi. Jsou Vánoce a rodina musí být přece pohromadě!

28. 11. 19:15 Parazit

ZEMĚ / ROK: Jižní Korea / 2019
REŽIE: Pon Džun-ho
HRAJÍ: Kang-ho Song, Seon-gyoon Lee, Yeo-jeong Jo, Hye-jin Jang, Woo-shik Choi ad.

DOBA TRVÁNÍ: 132 min

Černá komedie režiséraBong Joon-hoa(Snowpiercer,Okja) sleduje chudou, ale mazanou čtyřčlennou rodinu, která se rozhodne infiltrovat do bohaté domácnosti byznysmena Parka. Co se může stát, když se setkají dva tak odlišné světy? Originální dílo mistrovsky pracuje s prvky thrilleru, dramatu i satiry a přináší vtipný a nepředvídatelný divácký zážitek.Parazit byl oceněný Zlatou palmou a podle mnohých ohlasů se tak stal nejzábavnějším vítězem festivalu v Cannes od dobPulp Fiction.

30. 11. 14:30 Addamsova rodina

ZEMĚ / ROK: USA / 2019
REŽIE: Greg Tiernan, Conrad Vernon
DOBA TRVÁNÍ: 84 min
ZNĚNÍ: český dabing

MÁTE POCIT, ŽE VAŠE RODINA JE DIVNÁ?

Připravte si prsty na lusknutí! Na plátna kin se vrací ikonická rodina, která každý rok vyhrává všechny soutěže na Halloween. Tentokrát se členové této vtipné a výstřední rodinky představí v animované podobě. Malí i velcí diváci se mohou těšit na skvělou zábavu, protože Addamsovi se budou snažit mermomocí dokázat, že dobří sousedé jsou pro své okolí k nezaplacení.

Cena dospělí 130,- Kč, děti do 12 let 110,- Kč. Slevu lze uplatnit online.

Partnerem představení je společnost SWIETELSKY stavební s.r.o.

30. 11. 19:15 Jiří Suchý – lehce s životem se prát
ZEMĚ / ROK: ČR, Slovensko / 2019
REŽIE: Olga Sommerová
VYSTUPUJÍ: Jiří Suchý, Jitka Molavcová, Ondřej Suchý, Jakub Suchý, Tamara Suchá, Vít Suchý ad.

DOBA TRVÁNÍ: 102 min

Muž mnoha řemesel, herec, spisovatel, režisér, libretista, skladatel, textař, grafik, scénograf a kostýmní výtvarník, a navíc ředitel divadla. A to určitě není ještě všechno. Především legenda české kultury, která ovlivnila několik generací. To je Jiří Suchý, o jehož životní cestě, mnohdy nelehké, natočila dokumentární film Olga Sommerová.

Jiří Suchý svým všestranným geniálním talentem ovlivnil v průběhu šedesáti let své tvůrčí dráhy několik generací. Svými písňovými a divadelními texty obohatil snevídanou působivostí nejen český jazyk, ale i naše kulturní bohatství. V průběhu šedesáti let uvedl vSemaforu stovku her, napsal texty k 1400 písním a složil hudbu k 500 songům. „Dodnes mi není jasný, jak vznikne nápad. Mám ctižádost, aby to dobrý, co jsem napsal, mě přežilo…,“ zazní mimo jiné z umělcových úst ve filmu.

O Jiřím Suchém byly už v minulosti natočeny filmy, které se zaměřovaly spíše na konkrétní mezníky jeho divadelní tvorby. Film Jiří Suchý - Lehce s životem se prát se více věnuje umělcovu životu. Hlavním cílem Olgy Sommerové bylo vytvořit atraktivní životopisný a tvůrčí portrét Jiřího Suchého jinak, než jak byl doposud prezentován. Film ho představí v archivních záběrech, ale soustředí se i na jeho současnou tvorbu, a situace zprofesního aosobního života.

„Dílo Jiřího Suchého je tak obsáhlé, že pro životopisný film o jeho osobnosti je třeba zvolit přísný a subjektivní výběr jeho tvorby. Mým cílem je vytvořit film o životní cestě muže, který kromě toho, že svoje nadání zasvětil divadelní a písňové tvorbě, žil také svůj osobní a občanský život. Chci ho představit nejenom jako komika, ale i jako člověka, který se musel poprat s nepřízní režimu iosudu,“ popisuje Olga Sommerová svůj přístup k hlavnímu aktérovi filmu.

Film získal na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech cenu diváků.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka