Duchovní a dětské písně Zdeňka Krále

Duchovní a dětské písně Zdeňka Krále
3. listopadu 2019 Aktuality, Aktuality k vysílání Autor: Milan Tesař

Pianista a skladatel Zdeněk Král obdržel cenu OSA jako Nejúspěšnější autor vážné hudby za rok 2018. Jeho skladatelský záběr je však mnohem širší – věnuje se písním pro děti i šansonům pro dospělé, skládá hudbu pro divadla, zabývá se klavírní improvizací. V rozhovoru, který povede Martin Kyšperský, nám Zdeněk Král představí dvě aktuální ukázky ze své bohaté tvorby – svou Missu brevis a nové album písní pro děti Cesta za duhou. Premiéra 4. listopadu 2019, poté v audioarchivu.

Nové album Zdeňka Krále obsahuje duchovní skladby na latinské texty. Vedle Missy brevis pro sólový soprán a baryton, smíšený sbor, smyčcový kvartet a kontrabas je to Magnificat pro smíšený sbor a varhany, Ave verum corpus pro soprán, smyčcový kvintet a klavír a několik dalších drobnějších skladeb. Účinkují smíšený komorní sbor Musica da camera Brno, vokální ansámbl Octopus Vocalis, Lenka Cafourková (soprán), Kuba Kubín (tenor), Petra Vojáčková a Jana Smejkalová (housle), Barbora Ryšánková (viola), Petr Stupka (violoncello), Vít Šujan (kontrabas) a Kamila Burdová (varhany, klavír).

Vedle tohoto alba představíme v pořadu ještě jeden projekt, CD Cesta za duhou, určené především malým dětem. V jednotlivých písničkách se seznámí s různými barvami – vedle základních žluté, modré, červené nebo zelené je to například také barva indigová, o které se zpívalo v předchozí písničce. Součástí CD je malý zpěvník, ve kterém děti najdou texty písní ve formě obrázkového čtení – některá slova jsou nahrazena obrázky, a děti se tak mají možnost píseň i podle sluchu učit. Autorem textů je Tomáš Novotný, hudbu k většině písní složil Zdeněk Král. Zpívá Ivana Odehnalová neboli víla Fantigo, „malířka dětské fantazie“.

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!