Pokročilá bionická noha nabízí pacientům „terminátorský prožitek“

04.11.2019 - Stanislav Mihulka



Pro každého člověka je amputace výrazný zásah do organismu, kterým se do značné míry změní jeho život. Aby byl tento zásah co nejmenší, je žádoucí, aby pacienti měli co možná největší volnost pohybu. Řešením jsou protézy, které budou lehké, zdařile napodobí mechaniku lidské nohy, a také budou mít vlastní zdroj energie. Američtí odborníci nedávno vyvinuli jednu z prvních skutečně bionických protéz nohy. Podle prvních uživatelů dává svému majiteli „terminátorský prožitek“.

Tato umělá končetina je určená především pro starší pacienty. Díky tomu bionická noha nejen navrací svému majiteli pohyblivost, ale také je velmi lehká, a je konstruovaná tak, že během chůze omezuje namáhání ostatních částí těla. Sofistikovaná protéza nese jméno „Utah Bionic Leg“ a již ji testovalo 10 pacientů.

TIP: Medicína s nadhledem: Superhrdinské protézy pro nejmenší pacienty

Terminátorská protéza je vybavená akcelerometry, gyroskopy, motory, rozmanitými senzory a také počítačovým procesorem, takže má svůj vlastní „mozek“. Většinu použitého materiálu představuje titan s hliníkem, přičemž kompletní protéza váží asi 2,7 kilogramu. Řízení protézy zajišťuje umělá inteligence, díky které je funkčnost protézy možná ještě lepší, než u běžné lidské nohy

  • Zdroj textu
  • Zdroj fotografií

    Mark Helzen Draper/University of Utah College of engineering


Další články v sekci