VIDEO: Projekt Rozděleni svobodou uzavřela debata lídrů. Šéfové stran se přeli o školství i demokracii

Projekt Rozděleni svobodou, jímž Český rozhlas připomíná výročí sametové revoluce, vyvrcholil. Kam jsme se jako společnost za třicet let života ve svobodě a demokracii dostali? Jak česká společnost po 30 letech vypadá, co ji spojuje a co ji – především – rozděluje. A jak to změnit? Na to v debatě odpovídali lídři devíti stran, které mají svůj poslanecký klub ve sněmovně. Moderoval Jan Pokorný.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 13:01 4. 11. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český rozhlas v rámci projektu Rozděleni svobodou v uplynulých týdnech debatoval se skupinami odborníků a politiků o vzdělání, bydlení, třídě strádajících a ohrožených a o demokracii a jejích institucích.

V pondělí tuto sérii završila debata s devíti lídry politických stran, které mají poslanecký klub ve sněmovně. Pozvání přijali premiér Andrej Babiš (ANO), Petr Fiala (ODS), Ivan Bartoš (Piráti), Jan Hamáček (ČSSD), Tomio Okamura (SPD), Vojtěch Filip (KSČM), Marek Výborný (KDU-ČSL), Vít Rakušan (STAN) a Jiří Pospíšil (TOP 09).

AUDIO: Přímý přenos debaty Českého rozhlasu

Číst článek

Tématy byly školství, bydlení, situace takzvané ohrožené třídy nebo nedůvěra Čechů v demokracii a instituce. Šéfové parlamentních stran se vyjádřili například k ohlášené stávce školských odborů. Ministr školství Robert Plaga z hnutí ANO i předseda hnutí a premiér Andrej Babiš trvají na tom, že pro ni nevidí důvod. Opozice vládu kritizuje za nedodržování slibu a nesystémovou podporu školství.

„V říjnu 2021 mě z toho budete zkoušet a já splním, co jsme slíbili. Zvyšujeme platy učitelů. V životě neměli učitelé a pedagogové tolik peněz. V životě nikdy,“ prohlásil během debaty Babiš. Trval na tom, že je stávka zbytečná.

Podle předsedy opoziční ODS Fialy ukazují čísla na to, že školství pro vládu není taková priorita, jako tvrdí. „Poměr mezi průměrnou mzdou učitelů a průměrnou mzdou celkovou byl v roce 2009 v době ekonomické krize lepší, než je tomu teď,“ tvrdí.

Předseda hnutí STAN Rakušan kritizoval vládu za to, že svůj postup ohledně zvýšení platů změnila: „Takový vzkaz ze sborovny, kde jednou týdně sedím, je: Když slib jednou vyslovíte – a bylo řečeno 10 procent do tarifu – tak ho prostě dodržte.“

Piráti podle Bartoše chtějí řešit zvyšování platů učitelů systémově. Navrhují pravidelnou valorizaci platů učitelů. „Škrtněte 5,5 miliardy na populistické dotování jízdného a dejte to ředitelům na odměny učitelů. Předložíme to ve druhém čtení rozpočtu,“ vyzval předseda TOP 09 Pospíšil.

Sociální bydlení

Podle Babiše vláda ztratila čas zákonem o sociálním bydlení. „Potřebujeme rekodifikaci stavebního zákona, aby se stavělo rychleji,“ uvedl premiér v debatě. Předseda STAN Rakušan přidává, že vláda promeškala dobu ekonomické konjunktury. Nový stavební zákon má být až v roce 2021.

Prodlužující se stavební řízení zkritizoval i Petra Fiala. „V roce 2013 stavební řízení trvalo 120 dní, dnes 247. To prodlužuje a zdražuje stavbu bytů. Může za to vláda. 11 ročních platů za průměrný byt, který má 70 metrů čtverečních. To je po šesti letech vlády Andreje Babiše ostuda,“ řekl.

ODS podle Fialy navrhuje propojit sociální bydlení se sociálními službami. Filip míní, že by stát měl věnovat peníze obcím, aby ony stavěly byty a nebyli to pouze developeři.

VIDEO: Jak zlepšit české školství? Debatovali ministr Plaga, senátor Růžička a šéf ODS Fiala

Číst článek

Okamura tvrdí, že je potřeba legislativně podpořit družstevní bydlení. „Razíme bezúročné novomanželské půjčky, musí být ale bezúhonní, mít pracovní zkušenost a děti musí chodit do školy,“ řekl k tématu bydlení předseda SPD.

„Stát podporuje nepřizpůsobivé, ty bych poslal do holobytů. Práce je v Česku dost, kdo chce pracovat, může. Žádné slitování není na místě. Nízkopříjmové bychom podpořili.“

Dluhy a insolvenční zákon

Předseda KDU-ČSL Výborný zdůraznil, že je potřeba skoncovat s byznysem s chudobou a exekucemi. První krok k tomu by podle něj měla být novela insolvenčního zákona. S tím souhlasí i Vojtěch Filip: „Insolvenční zákon potřebuje změnu. Insolvence teď nemusí vést k tomu, že se člověk dostane z insolvence. Je třeba bezplatná právní pomoc.“

„Neměl by být limit pro toho, kdo může být oddlužen. Kdo má zájem se oddlužit a napravit své chyby, má dostat šanci. Jinak se dostáváme do fatálního problému,“ říká k exekucím Vít Rakušan.

Úpravu oddlužení podle Pospíšila podporuje i TOP 09. „Není ale možné zbourat princip, že dluhy se mají platit. V zákoně má být aspoň minimální částka, kterou má dlužník zaplatit (třeba 10 až 15 procent),“ dodává.

Výzkum Rozděleni svobodou

Rozděleni svobodou, to je především výzkum, jaký tady dosud nebyl. Agentury MEDIAN a STEM/MARK položily v červnu 2019 dotazník o dvou stech otázkách 4039 respondentům z více než 1300 obcí a měst celého Česka.

Výzkum probíhal kombinací online a osobního dotazování a je reprezentativní pro populaci 18 až 75 let z hlediska všech sociodemografických ukazatelů.

Ze studie vyplynulo, že se česká společnost nedělí na dvě, ale hned na šest skupin. Nelišíme se přitom od sebe jen příjmy a majetkem, ale také tím, jak blízko nebo daleko máme k ostatním lidem, zda věříme ve smysluplnost demokracie i jestli se díváme častěji na Novu nebo na Netflix.

Kalkulačku si mohli vyzkoušet i čtenáři serveru iROZHLAS.cz a učinilo tak více než 215 tisíc z nich.

Kalkulačka - rozděleni svobodou Kalkulačka - rozděleni svobodou

Ondřej Suchan, Anna Horáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme