Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Nemocnici Třinec odstraňují mandle šetrnou plazmou

Celý MS kraj |

Mezi jedno z mála odborných pracovišť v zemi, kde odstraňují nosní a krční mandle šetrnou metodou plazmové koblace, patří krajská nemocnice v Třinci. Nejmenší pacienty navíc doprovázejí na operační sál klauni, kteří u nich mírní psychické trauma ze zákroku.

Současné podzimní počasí způsobuje především u malých dětí velmi nepříjemné dýchací potíže. Často za nimi stojí silně podrážděné nosní nebo krční mandle. V třinecké nemocnici dětem pomáhají účinnou a šetrnou metodou plazmové koblace. Po dopoledním zákroku mohou děti už odpoledne odcházet se svými rodiči domů. V nemocnici tak nemusí trávit ani jednu noc.

„Provádíme operaci odstranění nosní mandle, která je v podstatě nejčastější operací v dětském věku. Můžeme nosní mandli odstraňovat běžným způsobem, takzvaným krvavým, nebo odstraňujeme pomocí plazmatické koblace. Tu děláme zatím jako jediní na Moravě a ve Slezsku a operaci je velmi šetrná pro děti. Jednak, jak můžete vidět na zákroku, není téměř žádné krvácení. Sondou se dostáváme do různých prohlubní a můžeme tu mandli odstranit celou. Dítě je rychleji probuzeno, rychleji se zotaví a cítí menší bolest. To nás v podstatě motivovalo k tomu, abychom s touto operací začali. Jedinou její nevýhodou je, že není ta sonda hrazená ze zdravotního pojištění. Nicméně po roce a čtyřech měsících, co tu operaci provádíme, v současné době děláme už více operací plazmatickou koblací, než takzvaných těch klasických,“ řekl primář oddělení ORL Mieczysław Szwarc.

Ke zvětšení nosní mandle dochází nejčastěji jejím zvětšením při akutním infektu, při nachlazení, při rýmě, při bakteriální nebo virové infekci. Ale pokud je dítě, které právě začalo chodit do školky, například od podzimu, tak ta infekce dráždí tu mandlí a byla větší a když je větší, udělá obstrukci, to znamená blokádu v nosohltanu. A ta blokáda způsobuje to, že ten nos nedýchá dobře. Když ten nos nedýchá kvalitně, drží se nám v nose infekce. Ta nám zase dráždí a stimuluje tu nosní mandlí k tomu, aby byla zvětšena. Dostáváme se často do takzvaného začarovaného kruhu, který nejde jiným způsobem rozetnout, než tím, že tu nosní mandlí odstraníme. Proto jsou nejčastějšími našimi pacienty děti ve věku od tří do sedmi let.

Obavy z pobytu v nemocnici a samotné operace se snaží mírnit zdravotní klauni.

„Jsme Zdravotní klauni. Chodíme pravidelně. Tady třeba v třinecké nemocnici jsme jednou za týden. Vždycky jednou dopoledne jsme u operací, což je teď, a jinak jsme další týden jsme na odděleních. Takhle navštěvuje vlastně všechny nemocnice po celé České republice. Reakce dětí? Já si myslím, že dobrý dobrý. Hlavně já se bavím, že jo, to je ten základ. Děti teda taky a takový majstrštyk jsou bubliny. To má rád každý. Takže bubliny, hudba, občas zakouzlím a nějaká ta balonková zvířátka,“ popsal Jaroslav Vašut, alias klaun Bedřich Voháňka.

Spokojení jsou také rodiče.

„Líbí se mi to strašně moc. Klauník se dětem věnuje. Kubíček sice tomu nevěnuje nějakou pozornost, ale Samuelkovi se to líbí. Aspoň je vyplněn nějaký program. Samuel jde na operaci se skořepama a Kubíček jde vytahovat hadici z bříška,“ řekla maminka dvou chlapců čekajících na zákrok.

„Tak musím říct, že když přišel, tak byl nervozní a plakal. Pak se mu tady začal věnovat pan doktor Bedřich Voháňka a od té doby si hraje a je spokojený. Podle mě ho to tady i baví, takže možná, že tady budeme chodit na operace častěji,“ chválil tatínek dalšího malého pacienta.

„Většímu rozšíření této operace, nebo tohoto druhu operace, nám v současné době brání cena, která činí kolem 8000 korun za tu sondu a my bychom ji nejraději samozřejmě prováděli u každého dítěte, ale bohužel, ne každý z rodičů si toto může dovolit,“ dodal primář oddělení ORL Mieczysław Szwarc. 

Zájem o provádění této šetrné operace je mezi rodiči obrovský. Čekací lhůty dosahují až tří měsíců.

Nahlásit chybu


K tématu

V Třinci staví chodník u nemocnice Podlesí, od července bude úsek úplně uzavřen

6. června 2023 16:32 | Celý MS kraj | Monika Danková

Kvůli větší bezpečnosti chodců se v současné době staví nový chodník u nemocnice v Třinci-Podlesí. Městu se po dlouhých letech, kdy naráželo především na odpor majitelů některých pozemků, podařilo připravit podklady a podat žádost o dotaci.

Mobilní CT v Nemocnici Třinec zaujalo i další zdravotnická zařízení v Česku

31. října 2023 20:31 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

CT vyšetření provádějí zdravotníci krajské Nemocnice Třinec od poloviny září v návěsu kamionu, který parkuje před chirurgickou ambulancí. Tento mobilní tomograf nahrazuje přístroj z roku 2014, který už neodpovídal trendům moderního zdravotnictví. Toto řešení zvolila nemocnice do doby, než koncem listopadu uvede do provozu nové, výkonnější stacionární zařízení. Pacienti si to pochvalují a mobilní tomograf zaujal i další zdravotnická zařízení v republice.

V krnovské nemocnici otevřeli novou infekční ambulanci. Citelně chyběla a bude sloužit celé spádové oblasti

9. června 2023 9:30 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V krnovské nemocnici zahájila provoz nová infekční ambulance. Je velmi důležitá právě nyní, v období před dovolenými v exotických zemích a pro propuštěné pacienty. Citelně v regionu chyběla a doplní komplex služeb nemocnice.


Na zámku Hošťálkovy byly objeveny nové, dosud neznámé malby a fresky

Včera 14:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Na zámku Hošťálkovy mezi Krnovem a Bruntálem objevili provozovatelé nové malby, o kterých nevěděli ani restaurátoři. Zámek měl v historii velké štěstí v tom, že nebyl zásadně devastován, pouze výmalby byly kompletně zatřeny. Před válkou patřil rodu Skrbenských a následně rodu Arco.

Ostrava přispěje na opravy památek a městských staveb. Dotační program funguje už 15 let

Ostrava podporuje rekonstrukce a opravy památek a významných městských staveb už mnoho let. V posledních 15 letech pak fungují dva programy, které dělí podporované objekty na klasické nebo industriální a na sakrální stavby.

Festival činoherního divadla hraje týden po celé Ostravě

Tradičně na několika místech se bude letos opět odvíjet program činoherního festivalu Dream Factory Ostrava. Úvodní představení patřilo pražskému Činohernímu klubu. Vedle Vojty Kotka či Ondřeje Rychlého v něm hraje Marta Dancingerová, která je tváří letošního ročníku festivalu.

Mladí hasiči z Horní Suché měli na závodech premiéru, obsadili krásné páté místo

Mladí dobrovolní hasiči rádi trénují požární útok i štafetu uzlů. Ještě více ale mají rádi závody a poměřování sil s ostatními družstvy. A to mohli při konání osmého kola mládežnické ligy, kde mělo svou premiéru i družstvo z Horní Suché.

V Ostravě soutěžili dopravní policisté. Regulovčík roku musí zvládnout křižovatku i skvěle řídit

Ostrava opět po roce hostila dopravní policisty ze všech koutů MS kraje. Uskutečnil se totiž další ročník soutěže Regulovčík roku, který obnáší nejen perfektní řízení křižovatky, ale i další dovednosti, které musejí dopraváci ve službě zvládnout.

Fakultní nemocnici Ostrava pomáhá 125 dobrovolníků. Pacienti díky nim přicházejí na jiné myšlenky

23. května 2024 20:50 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V ostravské Fakultní nemocnici nemocnici v současné době působí 125 dobrovolníků. Zajišťují servis nejen v kavárnách na onkologické a hematoonkologické klinice, ale pomáhají i odbornému personálu vyplnit čas pacientů.

Příští rok začne II. etapa stavby jižního obchvatu Opavy. ŘSD vyhlásilo tendr na zhotovitele

Severní obchvat Opavy, který je v provozu od loňského léta, výrazně ulevil centru města. Využívají ho všichni řidiči, kteří míří z Ostravy do Krnova a Bruntálu nebo opačným směrem. Z centra Opavy by už brzy mohli zmizet i kamiony, které míří do Olomouce a Hradce nad Moravicí.

Opava ušetří miliony na energiích díky fotovoltaickým elektrárnám na střechách škol a MDPO

23. května 2024 19:57 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Město Opava připravuje řadu energetických projektů. V současné době už má vypsáno výběrové řízení na 8 fotovoltaických elektráren, které se objeví mimo jiné na střechách školských zařízení.

Městský fotbalový klub Havířov upořádal pro všechny prvňáky velkou náborovou akci

Havířovský Městský fotbalový klub se opět zapojil do akce Měsíc náborů. Na hřišti si děti vyzkoušely nejen práci s míčem. Klub věří, že po náboru získá do svých řad až 50 nových dětí.

Mimořádné zastupitelstvo k zásahu policie na magistrátu ve Frýdku-Místku neschválilo program

Opoziční zastupitelé Frýdku-Místku chtěli řešit nedávný zásah policie na magistrátu. Několik zaměstnanců mělo být zapojeno do organizované trestné činnosti. Kvůli události se svolalo mimořádné zastupitelstvo. Město je ale vázáno mlčenlivostí a k případu tak nemůže sdělovat informace.

Na zámku Hošťálkovy byly objeveny nové, dosud neznámé malby a fresky

Včera 14:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Na zámku Hošťálkovy mezi Krnovem a Bruntálem objevili provozovatelé nové malby, o kterých nevěděli ani restaurátoři. Zámek měl v historii velké štěstí v tom, že nebyl zásadně devastován, pouze výmalby byly kompletně zatřeny. Před válkou patřil rodu Skrbenských a následně rodu Arco.

Těšínské divadlo uvádí kultovní komedii Škola základ života

23. května 2024 9:47 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Kulturní okénko

Známý příběh ze života studentů septimy a kantorského sboru nastudovali herci Těšínského divadla. Diváci si připomínají řadu dnes už kultovních hlášek, včetně té o štěstí…

Mezi Polankou a Starou Bělou lze projet po cyklostezce. Na mostě přibyl pruh pro cyklisty

22. května 2024 12:09 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Cyklistické propojení mezi Polankou a Starou Bělou je už zcela bezpečné. Na zrekonstruovaném mostě byl totiž přistavěn pruh, který je určen pro chodce a cyklisty a je oddělen od silnice.

Muzejní noc v historické budově Muzea Těšínska zavedla návštěvníky do světa módy našich předků

21. května 2024 20:44 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Mezinárodní Den muzeí nabídl návštěvníkům nevšední zážitky a nové pohledy na přítažlivé muzejní aktivity. V historické budově muzea v Českém Těšíně se hosté mohli přenést do světa módy i gastronomie našich předků. Historická budova Těšínského muzea patří k chloubám místní architektury.

Technická závada při nabíjení elektrokoloběžky způsobila požár bytu v Příboře, pět osob zraněno

21. května 2024 19:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V Příboře v úterý odpoledne hořelo v bytě v 7. nadzemním podlaží bytového domu. Bylo nutné evakuovat jeho obyvatele, což započali policisté, kteří dorazili jako první. Dům muselo opustit celkem 16 osob. Jeden člověk byl odnesen pomocí transportní plachty. Zranilo se celkem pět lidí.

V Nemocnici Třinec odstraňují mandle šetrnou plazmou
Vydáno 4. listopadu 2019 10:30, Celý MS kraj, Libor Běčák
Mezi jedno z mála odborných pracovišť v zemi, kde odstraňují nosní a krční mandle šetrnou metodou plazmové koblace, patří krajská nemocnice v Třinci. Nejmenší pacienty navíc doprovázejí na operační sál klauni, kteří u nich mírní psychické trauma ze zákroku.

Současné podzimní počasí způsobuje především u malých dětí velmi nepříjemné dýchací potíže. Často za nimi stojí silně podrážděné nosní nebo krční mandle. V třinecké nemocnici dětem pomáhají účinnou a šetrnou metodou plazmové koblace. Po dopoledním zákroku mohou děti už odpoledne odcházet se svými rodiči domů. V nemocnici tak nemusí trávit ani jednu noc.

„Provádíme operaci odstranění nosní mandle, která je v podstatě nejčastější operací v dětském věku. Můžeme nosní mandli odstraňovat běžným způsobem, takzvaným krvavým, nebo odstraňujeme pomocí plazmatické koblace. Tu děláme zatím jako jediní na Moravě a ve Slezsku a operaci je velmi šetrná pro děti. Jednak, jak můžete vidět na zákroku, není téměř žádné krvácení. Sondou se dostáváme do různých prohlubní a můžeme tu mandli odstranit celou. Dítě je rychleji probuzeno, rychleji se zotaví a cítí menší bolest. To nás v podstatě motivovalo k tomu, abychom s touto operací začali. Jedinou její nevýhodou je, že není ta sonda hrazená ze zdravotního pojištění. Nicméně po roce a čtyřech měsících, co tu operaci provádíme, v současné době děláme už více operací plazmatickou koblací, než takzvaných těch klasických,“ řekl primář oddělení ORL Mieczysław Szwarc.

Ke zvětšení nosní mandle dochází nejčastěji jejím zvětšením při akutním infektu, při nachlazení, při rýmě, při bakteriální nebo virové infekci. Ale pokud je dítě, které právě začalo chodit do školky, například od podzimu, tak ta infekce dráždí tu mandlí a byla větší a když je větší, udělá obstrukci, to znamená blokádu v nosohltanu. A ta blokáda způsobuje to, že ten nos nedýchá dobře. Když ten nos nedýchá kvalitně, drží se nám v nose infekce. Ta nám zase dráždí a stimuluje tu nosní mandlí k tomu, aby byla zvětšena. Dostáváme se často do takzvaného začarovaného kruhu, který nejde jiným způsobem rozetnout, než tím, že tu nosní mandlí odstraníme. Proto jsou nejčastějšími našimi pacienty děti ve věku od tří do sedmi let.

Obavy z pobytu v nemocnici a samotné operace se snaží mírnit zdravotní klauni.

„Jsme Zdravotní klauni. Chodíme pravidelně. Tady třeba v třinecké nemocnici jsme jednou za týden. Vždycky jednou dopoledne jsme u operací, což je teď, a jinak jsme další týden jsme na odděleních. Takhle navštěvuje vlastně všechny nemocnice po celé České republice. Reakce dětí? Já si myslím, že dobrý dobrý. Hlavně já se bavím, že jo, to je ten základ. Děti teda taky a takový majstrštyk jsou bubliny. To má rád každý. Takže bubliny, hudba, občas zakouzlím a nějaká ta balonková zvířátka,“ popsal Jaroslav Vašut, alias klaun Bedřich Voháňka.

Spokojení jsou také rodiče.

„Líbí se mi to strašně moc. Klauník se dětem věnuje. Kubíček sice tomu nevěnuje nějakou pozornost, ale Samuelkovi se to líbí. Aspoň je vyplněn nějaký program. Samuel jde na operaci se skořepama a Kubíček jde vytahovat hadici z bříška,“ řekla maminka dvou chlapců čekajících na zákrok.

„Tak musím říct, že když přišel, tak byl nervozní a plakal. Pak se mu tady začal věnovat pan doktor Bedřich Voháňka a od té doby si hraje a je spokojený. Podle mě ho to tady i baví, takže možná, že tady budeme chodit na operace častěji,“ chválil tatínek dalšího malého pacienta.

„Většímu rozšíření této operace, nebo tohoto druhu operace, nám v současné době brání cena, která činí kolem 8000 korun za tu sondu a my bychom ji nejraději samozřejmě prováděli u každého dítěte, ale bohužel, ne každý z rodičů si toto může dovolit,“ dodal primář oddělení ORL Mieczysław Szwarc. 

Zájem o provádění této šetrné operace je mezi rodiči obrovský. Čekací lhůty dosahují až tří měsíců.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000017960/v-nemocnici-trinec-odstranuji-mandle-setrnou-plazmou