Hlavní obsah

Smrt dvanácti malých divočáků na Klatovsku byla nešťastná náhoda, uzavřela policie

Právo, pab
Klatovy

Policisté odložili případ smrti dvanácti malých divočáků u Mochtína, které podle místních myslivců úmyslně přejel 58letý traktorista. Po tříměsíčním vyšetřování dospěli k závěru, že šlo o nešťastnou náhodu.

Foto: Právo

Divočáci

Článek

„Trestný čin se nestal,“ potvrdila v pondělí Právu šéfka klatovského státního zastupitelství Jiřina Vítovcová.

Za volantem traktoru tehdy seděl německý farmář Georg Fuchs, který na pozemcích hospodaří. Trestní oznámení na něj podal předseda místního mysliveckého spolku. Podle něj Fuchs do stáda divočáků úmyslně najížděl traktorem. Opíral se přitom o svědectví jednoho z myslivců. Ten tvrdil, že se traktorista rozjel v okamžiku, kdy z řepkového porostu vyběhla bachyně se selaty.

„K usmrcení selat došlo během sklizně řepky, kdy stádo divokých prasat samovolně vběhlo před žací lištu kombajnu a následně pod kola vedle jedoucího traktoru. Tomu odpovídá podle soudního znalce i charakter jejich zranění,“ uvedli policisté

Traktorista na Klatovsku přejel 12 malých divočáků, vyšetřuje ho policie

Krimi

Znalec také upozornil na to, že je prakticky vyloučené zemědělským strojem ve volném terénu zdravá selata dostihnout a usmrtit je. Potvrdila se tak verze německého zemědělce, který od začátku pronásledování divočáků popíral.

Fuchs jel tehdy s traktorem souběžně se žacím kombajnem, který řídil jeho syn. „Najednou vyběhlo z řepky velké stádo divokých prasat, bylo to asi šest bachyní a padesát mladých. Snažila se přeběhnout na posečenou část pole a následně se dostala pod kola traktoru. Nastal chaos, proto jsme zastavili. Na poli zůstalo několik mrtvých selat,“ vypověděl na policii farmář.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám