Tugendhat 77: Tatra 77 a vila Tugendhat poprvé společně v nové publikaci

Křest publikace Tugendhat 77.

Křest publikace Tugendhat 77.

V Dopravní hale Národního technického muzea v Praze byla ve středu 16. října za přítomnosti předních osobností českého historického motorismu, architektury a designu slavnostně představena nová publikace Tugendhat 77. Dílo autorské trojice Josef Kasperkevič, Petr Nečas a Jan Hrubý vydané pod hlavičkou spolku Tatra Heritage pokřtila Iveta Černá, ředitelka vily Tugendhat, společně Karlem Ksandrem, generálním ředitelem Národního technického muzea.

Myšlenku spojit světově první sériově vyráběný aerodynamický automobil Tatra 77 s vilou Tugendhat, významnou památkou moderní architektury zapsané v seznamu UNESCO, poprvé vyslovil Josef Kasperkevič, předseda spolku Tatra Heritage, již na podzim roku 2010.

Prvním z předpokladů k jejímu uskutečnění se stalo setkání s předním sběratelem a odborníkem na historii vozidel značky Tatra Pavlem Kasíkem, synem akademického malíře Václava Kasíka, v Centru současného umění DOX v létě roku 2014. Vystudovaný architekt námětu knihy vyjádřil svoji osobní podporu a přislíbil zapůjčení zřejmě nejlépe rekonstruovaného exempláře vozu Tatra 77, pocházejícího z roku 1936.

Na jaře roku 2017 poté Josef Kasperkevič společně se svými přáteli a bývalými spolužáky, fotografem Janem Hrubým, synem výrazné osobnosti a předního pedagoga Fakulty architektury Vysokého učení technického v Brně Jana Hrubého staršího, a grafikem Petrem Nečasem navštívili ředitelku vily Tugendhat, Ivetu Černou. Projevené porozumění a vstřícnost autorům umožnily přistoupit k naplnění jejich záměru.

Setkání vrcholných děl automobilového průmyslu, architektury a designu počátku 30. let minulého století se uskutečnilo 25. května 2017 a vyústilo v naprosto přirozené souznění oslavující koncepční a tvarovou čistotu, stejně jako vrcholnou úroveň řemeslného provedení. Zachyceno je na dílem autorských, dílem dokumentárních fotografiích pořízených Janem Hrubým, Janem Stárkem a Jiřím Pospíšilem.

Grafickou podobu knize vtiskl Petr Nečas. Vzhled je inspirován střídmou elegancí obou světově významných děl, která na území prvorepublikového Československa vznikla zásluhou rakouského šéfkonstruktéra automobilky Tatra Hanse Ledwinky a německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe. O konečné hodnocení autoři požádali známého designéra Jana Němečka, spoluzakladatele studia Olgoj Chorchoj.

Průvodní texty v logicky členěných kapitolách napsal Josef Kasperkevič, který na jejich znění spolupracoval s Pavlem Kasíkem, Ivetou Černou, Janem Hrubým starším, kurátorem Technického muzea Tatra Radimem Zátopkem a britským architektem československého původu Ivanem Margoliusem.

Představení knihy se uskutečnilo ve středu 16. října 2019 v Dopravní hale Národního technického muzea v Praze pod záštitou jeho generálního ředitele Karla Ksandra. Společně s originálním automobilem NW Präsident z roku 1897, dvanáctiválcem Tatra 80 prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka, jedním z pouhých tří exemplářů vozu Tatra 77 s rozšířenou karoserií nebo expedičním vozidlem Tatra 87 cestovatelů Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda byl pro tuto příležitost vystaven také automobil Pavla Kasíka vyobrazený v knize Tugendhat 77.

Slavnostnímu křtu, kterého se laskavě ujala Iveta Černá, ředitelka vily Tugendhat, společně s Karlem Ksandrem, generálním ředitelem Národního technického muzea, přihlíželo více než 60 pozvaných hostů z řad zástupců významných státních institucí, soukromých organizací, známých osobností, designérů, architektů, sběratelů, spisovatelů, fotografů a neposledně médií.

Tugendhat 77

Josef Kasperkevič, Petr Nečas, Jan Hrubý

Nakladatel: AMI Publishing

Datum vydání: 4. 10. 2019

ISBN: 978-80-905932-6-8

Jazyk: čeština / angličtina

Počet stran: 48 + 1 vložený výkres

Doporučená prodejní cena: 699,- Kč

KONTAKT:

Tatra Heritage, z.s.

info@tatraheritage.cz

www.tatraheritage.cz

Klíčová slova ČR-kultura-literatura-automoto-stavby-AMI Publishing

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Kultura

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.